29 Ιουλίου 2011

Αγαπητοί "σύντροφοι" συνεταιριστικοί υπάλληλοι, τα πιστεύετε αυτά που λέτε;

Με αφορμή την επιστολή της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας των Συνεταιριστικών υπαλλήλων, θα θέλαμε να υποβάλλουμε μερικά ταπεινά ερωτήματα
Διαβάστε πρώτα την επιστολή που μας έστειλαν:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΩΝ  ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ (Δ.Α.Σ.-Α.Σ.Ο.)
 ΠΡΟΣ  ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΙΣ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΜΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΣΧΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Συνάδελφοι, κατατέθηκε μέσα στο καλοκαίρι στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς και τον Αγροτικό συνδικαλισμό.
Ο βασικός  στόχος αυτού του νομοσχέδιου, είναι η μετατροπή των συνεταιρισμών σε κεφαλαιουχικές εταιρίες,  που θα εξυπηρετούν τις  μεγάλες καπιταλιστικές αγροτικές  μονάδες, επιταχύνοντας τη  διαδικασία ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και διευκολύνοντας τη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στις μεγάλες επιχειρήσεις που λειτουργούν στον αγροτοδιατροφικό τομέα. Για αυτό το λόγο, επιχειρεί να εκσυγχρονίσει τους συνεταιρισμούς, στα πλαίσια των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, απεμπολώντας τον κοινωνικό τους χαρακτήρα  και δίνοντας κύριο βάρος στις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις, ώστε καλύτερα να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.
Στη διαδικασία διάλυσης των υπαρχόντων συνεταιρισμών και ενώσεων, που θα προηγηθεί της εφαρμογής του νέου νόμου, αναμένονται εκποιήσεις των περιουσιακών τους στοιχείων και μαζικές απολύσεις συνεταιριστικών υπαλλήλων.
Οι εργαζόμενοι σήμερα στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις, κυριολεκτικά είναι στον αέρα, αφού δεν κατοχυρώνεται σε κανένα επίπεδο και με κανένα τρόπο, η διασφάλιση της συνέχισης της εργασίας τους στα νέα σχήματα που θα δημιουργηθούν. Μάλιστα, ακόμη και οι υποστηρικτές του Νομοσχεδίου, που τονίζουν ότι χρειάζεται ηλεκτροσόκ στον  συνεταιριστικό χώρο, παραδέχονται ότι το “μάρμαρο” θα το πληρώσουν πρώτα από όλους οι εργαζόμενοι, αφού μας θεωρούν «βαρίδια» και ζητούν την απαλλαγή τους από αυτά! Ιδιαίτερο αντεργατικό ρόλο, επιδεικνύουν οι γνωστοί ηγέτες-αγροτοπατέρες, που έχουν και τις περισσότερες ευθύνες για τη σημερινή κατάντια των συνεταιρισμών, αφού έχουν βάλει τις προσωπικές τους φιλοδοξίες πάνω από όλα.
Η ΔΑΣ ΑΣΟ καταδικάζει, καταγγέλλει, διεκδικεί και αγωνίζεται για την  απόσυρση αυτού του  νομοσχεδίου.
Συνάδελφοι, με αίσθημα ευθύνης σας καλούμε να πάρετε πρωτοβουλίες και να οργανώσετε μαζικούς αγώνες στις περιοχές σας, μαζί με τους μικρομεσαίους αγρότες, ενάντια στο νομοσχέδιο της ανεργίας και της καταστροφής.
ΚΑΜΙΑ ΑΠΟΛΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥΣ.
Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ.
ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΤΕΛΕΙΣ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ.
ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΙ  ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΗ.
ΙΟΥΛΗΣ 2011

     Η "Αγριάδα" από την πρώτη ημέρα που ξεκίνησε να "μπλογκάρει" τάχθηκε υπέρ των συνεταιριστικών οργανώσεων. Όχι αυτών που κατά κύριο λόγο υφίστανται στην χώρα μας, αλλά συνεταιρισμών που σαν κύριο σκοπό τους θα έχουν, την διακίνηση, τυποποίηση και εμπορία των αγροτικών προιόντων των μελών τους. Με στόχο την υπεραξία των προιόντων και το μοίρασμα της, πρωτίστως στους παραγωγούς και δευτερευόντως στις συνεταιριστικές οργανώσεις.
Σύμμαχος των οργανώσεων θα ήσαν οι συνειδητοποιημένοι αγρότες και τα ποιοτικά τους προιόντα.

Αντί αυτών, δημιουργήθηκαν συνεταιριστικά "μαγαζιά" τα οποία επιβιώνουν χρόνια τώρα κύρια από τις παρακρατήσεις που επιβάλλονται παράνομα ή νόμιμα στις κοινοτικές επιδοτήσεις και τελευταία από τις "εισφορές" και "κρατήσεις" για την σύνταξη της ενιαίας ενίσχυσης. Κάτι που στις υπόλοιπες χώρες της "κακής" Ε.Ε. γίνεται ΔΩΡΕΑΝ. Είδατε οι κακοί ευρωπαίοι καπιταλιστές;

Επίσης στις υπόλοιπες "κακές" "καπιταλιστικές" ευρωπαικές χώρες, το ποσοστό συμμετοχής των συνεταιριστικών οργανώσεων στην διακίνηση των αγροτικών προιόντων, είτε στο εσωτερικό των χωρών τους είτε εξάγοντας στο εξωτερικό, είναι ασύγκριτα μεγαλύτερο από την δική μας "υπερήφανη" Ψωροκώσταινα .....
Να μην αναφέρουμε και την συμμετοχή των συνεταιρισμών, στην μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προιόντων, γιατί θα αυξηθούν οι καρδιοπαθείς έλληνες αγρότες........

Αγαπητοί φίλοι συνεταιριστικοί υπάλληλοι
Χρειάζετε να αναφέρουμε, τον ρόλο που διαδραματίζουν κάποιοι συνάδελφοι σας;
Οι οποίοι έχουν το θράσος - παρά την εμφανή ανικανότητα τους - να "διοικούν" τις οργανώσεις, προς όφελος τους (έτσι νομίζουν), βάζοντας το "χεράκι" τους στην τοποθέτηση και διατήρηση ΑΝΙΚΑΝΩΝ και ΧΕΙΡΑΓΩΓΗΣΙΜΩΝ Διοικήσεων, στα συνεταιριστικά τους "μαγαζιά"; Και μην μας πείτε ότι αυτά υποκινούνται μόνο από τα γνωστά κόμματα εξουσίας...... Διακομματική είναι η ανικανότητα και η παγαποντιά ορισμένων συναδέλφων σας. Και όταν λέμε διακομματική, εννοούμε με το σύστημα της "αναλογικής" βέβαια.....
Σαφώς και υπάρχουν οι εξαιρέσεις. Δυστυχώς λίγες, αλλά υπάρχουν. Ενσυνείδητοι συνεταιριστικοί υπάλληλοι που δίχως αυτούς θα είχαν "φουντάρει" και οι ελάχιστοι σοβαροί Συνεταιρισμοί. Αυτούς τους έχετε ρωτήσει τι γνώμη έχουν; Εάν φοβούνται τις αλλαγές ; Εάν νοιώθουν επισφαλείς ; Εάν έχουν την ικανότητα να κουμαντάρουν το καράβι και στην τρικυμία ;

Αγαπητοί Συνεταιριστικοί υπάλληλοι,
Μην τα εκμηδενίζετε όλα. Κρατήστε τα θετικά και ελάτε μαζί με τους αγρότες να αλλάξουμε τα αρνητικά. Να τα αλλάξουμε όχι για να κρατήσετε τα "προνόμια'' σας. Αλλά για να σώσουμε τις λίγες υγιείς συνεταιριστικές οργανώσεις και να δημιουργήσουμε νέες, οργανωμένες και δυνατές. Άλλωστε τι νόημα έχει να προστατεύσετε τα διαχρονικά σας κεκτημένα (ενίοτε και υπερτιμολογημένα), εάν δεν θα υπάρξουν συνεταιρισμοί ή όπως αλλιώς θα τους πούμε;
Μην φοβάστε τις αλλαγές. Τους "προστάτες" σας να φοβάστε .....

Εξυπακούεται ότι θα δημοσιεύσουμε κάθε άλλη άποψη.

20 Ιουλίου 2011

Η αξία των φρούτων του καλοκαιριού

Πηγή βιταμινών και θρεπτικών ουσιών αποδεικνύονται τα φρούτα και οι χυμοί

Αν τρώμε καλά σήμερα, θα είμαστε πιο υγιείς αύριο. Και μπορεί κάποτε η γνώση της σωστής επιλογής να ήταν απλή και αυτονόητη, σήμερα όμως με την πληθώρα αγαθών έχει σημασία να κάνουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές. Τα φρούτα αποτελούν βασικά και αναπόσπαστα συστατικά μιας σωστής και ισορροπημένης διατροφής. Οι Ελληνες μάλιστα έχουμε την τύχη και την ευλογία να απολαμβάνουμε πληθώρα φρέσκων φρούτων, αφού η χώρα μας τα συγκαταλέγει στα κύρια αγροτικά προϊόντα της. Πρόκειται για τρόφιμα ανεκτίμητης αξίας, όπως μας λέει ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Χάρης Γεωργακάκης, πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής. Μας παρέχουν πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία, όπως υδατάνθρακες, διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, καθώς επίσης και πληθώρα βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών συστατικών. Το καλοκαίρι μάλιστα η συνεισφορά τους στον οργανισμό μας είναι ακόμη μεγαλύτερη, καθώς με τις υψηλές θερμοκρασίες έχουμε αυξημένες απώλειες σε νερό και ηλεκτρολύτες. Η κατανάλωση φρούτων και φρέσκων χυμών αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να αναπληρώσουμε τις απώλειες των απαραίτητων αυτών συστατικών.

Δύο-τρία φρούτα ημερησίως αποτελούν τη minimum ποσότητα που χρειαζόμαστε τους καλοκαιρινούς μήνες. Ενα φρούτο ισούται με: 1 μεγάλη φέτα καρπούζι ή το 1/3 από ένα μέτριο πεπόνι ή 3- 4 μικρά βερίκοκα ή 1 τσαμπί από 10- 12 ρώγες σταφύλι ή 3 μέτρια σύκα.

ΣΤΑΦΥΛΙ
Οι ζουμερές ρώγες τους κρύβουν μέσα τους απίστευτη γλύκα και πολύτιμα αντιγηραντικά συστατικά που απελευθερώνονται αμέσως μόλις έρθουν σε επαφή με τον ουρανίσκο μας. Είναι από τα αρχαιότερα και από τα δημοφιλέστερα τρόφιμα στην ιστορία του ανθρώπου. Περιέχει σε υψηλά ποσά μαγγάνιο,συστατικό που σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας και την καλή λειτουργία του μυϊκού μας συστήματος. Ξεχωρίζει για την πληθώρα αντιοξειδωτικών που περιέχει (όπως φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα,ρεσβερατρόλη, ολιγοπροανθοκυανιδίνες). Η πρόσληψή τους μάλιστα έχει συσχετιστεί με μια σειρά σημαντικότατες επιδράσεις στην καλή υγεία του οργανισμού, όπως προστασία της καρδιάς και των αγγείων, μείωση της οξείδωσης της LDL («κακής») χοληστερόλης, προστασία από τον σχηματισμό επιβλαβών θρόμβων στα αγγεία. Επίσης,συστατικά του σταφυλιού, ιδιαίτερα κόκκινων ποικιλιών, φαίνεται ότι έχουν αντιμικροβιακή δράση.

BΕΡΙΚΟΚΑ
Οι ζουμεροί καρποί των κρεμαστών κήπων της Βαβυλώνας τα «χρυσόμηλα», όπως τα έλεγαν οι Ρωμαίοι, περιέχουν μεγάλες ποσότητες βιταμίνης Α και β καροτένιο τα οποία αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν την καρδιά, τα αγγεία και γενικότερα τα κύτταρά μας από τη γήρανση. Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη Α συμβάλλει στην καλύτερη όραση και στην προστασία των ματιών μας από προβλήματα όπως ο καταρράκτης και η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος. Επίσης, περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμίνης C μιας επίσης σημαντικής αντιοξειδωτικής βιταμίνης, που βοηθάει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και στην καλή υγεία της επιδερμίδας.

Το μυστικό τους: Τα βερίκοκα είναι από τα φρούτα που αφυδατώνονται γρήγορα (χάνουν περίπου το 1% του βάρους τους κάθε ημέρα), γι΄ αυτό πρέπει να τα καταναλώνετε γρήγορα και να μην τα κρατάτε πολλές ημέρες στο ψυγείο.


ΠΕΠΟΝΙ
Ζουμερό, γλυκό και δροσιστικό, το πεπόνι είναι το πιο γκουρμέ φρούτο. Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C και Α. Παράλληλα περιέχει κάλιο, συστατικό απαραίτητο για την ομαλή μυϊκή και καρδιακή λειτουργία. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β6 και φυλλικό οξύ, που έχουν σημαντικότατη συνεισφορά στην παραγωγή ενέργειας στον οργανισμό μας.

Το μυστικό του: Το βαρύ πεπόνι θεωρείται πιο γλυκό.


ΚΑΡΠΟΥΖΙ
Αναμφισβήτητα είναι ο βασιλιάς των φρούτων του καλοκαιριού, αφού έρχεται πρώτο στις προτιμήσεις μας. Βασικότερες βιταμίνες στο καρπούζι είναι η βιταμίνη C, η Α και η Β6. Ωστόσο ξεχωρίζει χάρη στην περιεκτικότητά του στην ουσία κιτρουλίνη που βρίσκεται κυρίως στο λευκό τμήμα ανάμεσα στη φλούδα και στη σάρκα του καρπουζιού και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία των αγγείων, λόγω της προαγωγής έκκρισης μονοξειδίου του αζώτου. Επίσης, περιέχει λυκοπένιο, ένα συστατικό που σχετίζεται με προστασία από διάφορες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη.

Το μυστικό του: Το καλό καρπούζι πρέπει να τρίζει, λένε οι ειδικοί, να είναι βαρύ και να μην ακούγεται κούφιο όταν το χτυπάμε.


ΣΥΚΑ
Τα σύκα αποτελούν μια από τις καλύτερες πηγές φυτικών ινών. Γι΄ αυτό άλλωστε θεωρούνται φρούτα κατ΄ εξοχήν κατά της δυσκοιλιότητας. Περιέχουν όμως και αξιοσημείωτες ποσότητες καλίου, συστατικού που σχετίζεται με τον καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, είναι από τις πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου ανάμεσα στα φρούτα.

Το μυστικό τους: Δεν πρέπει να βγάζουν γάλα όταν τα κόβουμε, γιατί αυτό δείχνει ότι δεν είναι ακόμη ώριμα.


ΦΡΟΥΤΑ vs ΧΥΜΩΝ
Η σύγκριση θα μπορούσε να γίνει μόνο ανάμεσα σε φρούτα και φρέσκους χυμούς. Και τα δύο αποτελούν, όπως ήδη αναφέρθηκε, σημαντικότατες πηγές νερού, βιταμινών και μετάλλων, καθώς επίσης και πολλών αντιοξειδωτικών. Ωστόσο οι χυμοί λόγω του ότι αποτελούν εκχυλίσματα φρούτων είναι πιο πυκνοί σε θρεπτικά συστατικά και υγρά, καθώς επίσης και σε θερμίδες. Αντίθετα, τα φρούτα είναι πολύ πιο πλούσια σε φυτικές ίνες από τους χυμούς που έχουν στειφτεί. Γι΄ αυτό είναι προτιμότερο οι χυμοί να γίνονται στο μπλέντερ και όχι σε στείφτες ή αποχυμωτές. Επίσης, τόσο τα φρούτα όσο και οι χυμοί είναι πάρα πολύ ευαίσθητα στον αέρα και στο φως, γι΄ αυτό η κατανάλωσή τους θα πρέπει να γίνεται αμέσως μετά την κοπή ή το στύψιμό τους.


Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο ΒΗΜΑ της 17 Ιουλίου 2011.



Τιμές σταφυλιών στην Μ. Βρετανία

Σε λίγες εβδομάδες θα ξεκινήσει η εξαγωγική περίοδος της σουλτανίνας για το 2011.
Εμείς απλά θα δώσουμε κάποιες σημερινές τιμές σε μεγάλο σούπερ μάρκετ της Μεγάλης Βρετανίας.
Απ' ότι μπορεί ο οποιοσδήποτε να διαπιστώσει επισκεπτόμενος την ιστοσελίδα του σούπερ μάρκετ, οι τιμές των σταφυλιών που διατίθενται είναι πάνω από 5 λίρες, δηλαδή 6 ευρώ ανά κιλό.
Μιλάμε για μεγάλη κρίση !!!!!!

Πόσο άραγε θα τιμολογηθούν τα σταφύλια μας φέτος ;

Τις τιμές μπορείτε να τις δείτε πατώντας εδώ.

16 Ιουλίου 2011