12 Μαρτίου 2012

Κορινθιακό λάδι προς ....Κορινθίους!! Οι υπόλοιποι να πάτε να ....πάρετε από αλλού....

Όπως γράψαμε πριν από μέρες, ελπίζαμε το "κίνημα της πατάτας", να δώσει το έναυσμα σε πολλούς να ΣΚΕΦΤΟΥΝ και να ΠΡΑΞΟΥΝ επιτέλους, τι μπορεί να αλλάξει ή να δημιουργηθεί από την αρχή, στην διακίνηση και πώληση των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. 
Που να φανταστούμε το πρωταπριλιάτικο αστείο που θα μας ετοίμαζε η ΕΑΣ Κορίνθου με την συνεργασία του Δήμου Κορινθίων. Σύμφωνα με δελτίο τύπου ο Δήμος Κορίνθου (βλέπε εδώ), αναλαμβάνει πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ε.Α.Σ (Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) Κορινθίας, ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να διατεθεί ελαιόλαδο ελεγμένο και άριστης ποιότητας στο καταναλωτικό κοινό της ....... Κορινθίας(!!!!). 

Μάλιστα κύριοι.......

Δηλαδή, επηρεαστήκατε τόσο πολύ από το ντόρο που δημιούργησε το "κίνημα της πατάτας" και είπατε "...ας κάνουμε και εμείς κάτι ανάλογο..". Άλλωστε έχουμε πατάτες από το Κιάτο........δηλαδή από το λιμάνι του Κιάτου .......δηλαδή από την Αίγυπτο.....!!!
Έβαλαν κάποιοι λοιπόν σε λειτουργία τα αεικίνητα μυαλά τους και σκέφτηκαν να πουλήσουν ελαιόλαδο στους Κορίνθιους, σε συσκευασίες των 3 λίτρων, στην τιμή των ....9 €. Μάλιστααααα.....

Εμείς θα θέσουμε κάποια ερωτηματάκια, γιατί σε τούτο το νομό, κάποιοι πιθανόν να νομίζουν ακόμη ότι η Γη είναι ακίνητη και ο Ήλιος στρέφεται γύρω της!!
  1. Γιατί εμπλέκει η ΕΑΣ Κορίνθου τον Δήμο Κορίνθου, αφού οι εγκαταστάσεις και τα γραφεία της, απέχουν μόνο 5 χλμ. από την Κόρινθο και διαθέτει μεγαλύτερο και πιο άνετο χώρο παραλαβής του ελαιολάδου; Θα το χρησιμοποιήσουν κάποιοι για το προεκλογικό τους φυλλάδιο ή μήπως για το ανύπαρκτο βιογραφικό τους;
  2. Γιατί γενικά η ΕΑΣ Κορίνθου δεν διαχειρίζεται εξ'ολοκλήρου το συγκεκριμένο ζήτημα; Στην ιστοσελίδα της αναφέρονται τα ονόματα και οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις 2 υπαλλήλων της στο τμήμα του ελαιολάδου (βλέπε εδώ). Δεν θα μπορούσαν αυτοί να δεχθούν τις "παραγγελίες";
  3. Αλήθεια γιατί 3 ευρώ το λίτρο; Προφανώς η ΕΑΣ Κορίνθου θέλει να πουλήσει το ελαιόλαδο με την ετικέτα "ΛΑΙΣ". Μπορούμε να ρωτήσουμε ποιάς χρονιάς είναι το ελαιόλαδο; Πόσο το αγοράζει η αγαπητή μας ΕΑΣ Κορίνθου το λάδι από τον παραγωγό; Μήπως στις ίδιες τιμές των εμπόρων; Κάτω δηλαδή των 2 €; Πόσο το δίνει στην εσωτερική αγορά και πόσο στην εξαγωγή; Θα πάρουμε ποτέ απάντηση κ. Μπαρλιά; 
  4. Ρωτάμε τα παραπάνω γιατί μας κάνει εντύπωση που οι Μεσσήνιοι θα στείλουν δικό τους ελαιόλαδο στα Ιωάννινα με 3 € το λίτρο και εμείς 5 χλμ. απόσταση στην ίδια τιμή (εδώ). Μήπως πληρώνονται οι Κορίνθιοι ελαιοπαραγωγοί σε καλύτερες τιμές από τους Μεσσήνιους; Γιατί δεν τα δημοσιοποιείται; Τι φοβάστε; Την υπερβολική διαφήμιση; Ή κανά "κίνημα της ... χλαπάτσας";
  5. Παρεπιπτώντος ας ρωτήσουμε την ΕΑΣ Κορίνθου, γιατί το προαναφερόμενο ελαιόλαδο το πουλάνε διαδικτυακά και στο εξωτερικό στην εξωφρενική τιμή των 25 δολαρίων; Τι κέρδος αναλογεί στην ΕΑΣ, στους παραγωγούς και στους πωλητές; Βλέπε εδώ.
  6. Τέλος θα θέλαμε να ρωτήσουμε γιατί δεν προωθεί το λάδι της η ΕΑΣ Κορίνθου, στην υπόλοιπη εγχώρια αγορά, μέσω των υπαρχόντων "κινημάτων" και φορέων; Τι περιμένει; Ήδη το κάνει η Κρήτη ή Νότια Πελοπόννησος;
Το "κίνημα της πατάτας" ξεκίνησε και επεκτάθηκε με στόχο, να δημιουργήσει τις προυποθέσεις ώστε ο παραγωγός και μόνο ο παραγωγός να πουλήσει απευθείας στους καταναλωτές, το προιόν του και σε τιμές συμφέρουσες ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΥΟ. 
Αλήθεια τηρείται αυτό στην περίπτωση της Κορίνθου; Στην "πιάτσα" πάντως κυκλοφορεί έντονα η φήμη ότι κάποιοι ανέξοδα και θα διαφημιστούν και θα αδείασουν το .... στοκ τους....
Ειλικρινά το απευχόμαστε.

8 Μαρτίου 2012

7 Μαρτίου 2012

Τι και ποιοι κερδίζουν χωρίς το "κίνημα της πατάτας"


'Ολη αυτή η ιστορία (ή υστερία) με την πατάτες Νευροκοπίου, ανέδειξε πόσο απλά μπορούν να γίνουν ορισμένα πράγματα. Με απλή λογική και οργάνωση, πράγματα που θεωρούμε (ή έτσι μας μαθαίνουν) δυσεπίλεπτα , λύνονται σε χρόνο ρεκόρ.
Είναι σαφές ότι για τα μη ευπαθή αγροτικά προιόντα, άνοιξε ένας νέος τρόπος διάθεσης τους, απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Και οι μεζάζοντες; Αυτοί δεν ευθύνονται για τις αυξημένες τιμές που "απολαμβάνουν" οι έλληνες καταναλωτές; Εμείς θα αποκαλύψουμε, όσα όλοι μας γνωρίζουμε, για την άναρχη και όχι ελεύθερη και οργανωμένη ελληνική αγορά και φυσικά για το ποιοί επωφελούνται από αυτήν.
Άν και στις μέρες μας αποτελεί must το να κατηγορείς και να αποδίδες ευθύνες στους πολιτικούς μας και στα "μαγαζάκια" τους, εμείς θα εστιάσουμε στις ευθύνες υμών και ημών.

Καταρχήν τι εστί "μεσάζων" και ποιοί μπορούν να γίνουν.
Μεσάζων είναι ο φορέας ή ο μεμονωμένος, που παραλαμβάνουν ένα αγροτικό προιόν από τον παραγωγό και είτε μεταποιημένο, είτε συσκευασμένο, είτε όχι, το προωθούν στο λιανεμπόριο.
Δεν απαιτείται καμία εξειδίκευση, ούτε καν ιδιαίτερες γεωργικές γνώσεις. Πολλές φορές δε, δεν απαιτείται ούτε ένα στοιχειώδες κεφάλαιο, αρκεί να έχει ο "μεσάζων" κάποια μπλόκ επιταγών...

Είναι επίσης σαφές ότι μεσάζων ρόλο, μπορούν και οφείλουν να παίξουν οργανώσεις των ιδίων των παραγωγών, δηλαδή οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Ετσι μπορεί να διασφαλιστεί η ικανοποιητική τιμή παραγωγού, η καλή ποιότητα και υγιεινή των προιόντων και τέλος μία ικανοποιητική τιμή για τους καταναλωτές. Βασική προυπόθεση όμως για τα παραπάνω είναι και η συμβολή των συνεταιριστικών οργανώσεων στην μείωση του κόστους παραγωγής, με την διάθεση φθηνότερων εφοδίων αλλά και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους παραγωγούς μέλη τους.
Αυτά τα αυτονόητα δεν είναι ουτοπικά, ούτε συμβαίνουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. Συμβαίνουν σε ανεπτυγμένες χώρες, πλήρως καπιταλιστικές όπου η ελεύθερη αγορά λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ποιούς συμφέρει αυτό το μπάχαλο της αγοράς των αγροτικών προιόντων;
Πρώτον συμφέρει εν μέρει το ίδιο το κράτος, με την πολλαπλή είσπραξη αυξημένου ΦΠΑ.
Συμφέρει όλους αυτούς που χωρίς τις απαραίτητες προυποθέσεις και τα ανάλογα κεφάλαια, διακινούν τεράστιες ποσότητες αγροτικών προιόντων, εισπράττοντας πολλές φορές μεγαλύτερα ποσά από τους ίδιους τους παραγωγούς. Παράλληλα δεν δίνουν δεκάρα, στο να διαφημίσουν και να προωθήσουν τα συγκεκριμένα προιόντα, ώστε όλοι να κερδίσουν από τυχόν υπεραξίες.

Επίσης, με αυτήν την άναρχη αγορά, "επιβιώνουν" όλοι αυτοί οι ανίκανοι, αδαείς που από την μια διαλαλούν ότι κάνουν το παν προς το συμφέρον των αγροτών και από την άλλη συντηρούν την αδράνεια και την ανικανότητα. Εδώ μπορούμε να εντάξουμε τους συνεταιρισμούς, τους αυτοδιοικητικούς, τα κόμματα και τα στελέχη τους. Παρεπιπτώντως εκεί στον Περισσό δεν έχουν ακούσει το: ".... καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς......";

Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε, τον στρεβλό ρόλο των - κατ' όνομα μόνο - λαικών αγορών.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι λαικές αγορές (ή οι ομοειδείς αγορές) έχουν ένα βασικό ρόλο: Στο να μπορέσουν οι επαγγελματίες αγρότες να πουλήσουν τα προιόντα τους απευθείας στους καταναλωτές. ΜΟΝΟ οι αγρότες!!! ΟΧΙ οι εμπόροι ή οι πωλητές ή οι "μαιμού" παραγωγοί!!! Δεν νοείται λαική αγορά με 100- 200 πάγκους. Δεν νοείται λαική αγορά που ανάμεσα σε ευπαθή προιόντα να πωλούνται εσώρουχα, μηχανήματα ή οτιδήποτε άλλο. Δεν νοείται λαική αγορά στην οποία κάποιοι εμφανίζονται σαν παραγωγοί και πηγαίνουν ... κάθε μέρα (!!) στον πάγκο τους.
Κατά την γνώμη μας, θα πρέπει να αλλάξει από τα θεμέλια, η λαική αγορά. Ας χάσουν κάποια έσοδα οι Δήμοι, αλλά να πηγαίνουν πλέον εποχιακά και μόνο οι πραγματικοί παραγωγοί. Για να πουλήσουν φθηνά στους καταναλωτές την οποιαδήποτε παραγωγή τους. Ακόμη και την β΄ ή την γ΄ποιότητα τους για άλλες χρήσεις (π.χ. για μαρμελάδες, γλυκά, χυμοποίηση, κ.άλ).
Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να πωλούν στις λαικές αγορές, οι κατ'εφυμισμό παραγωγοί στις ίδιες τιμές που πουλούν και οι εμπόροι. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί έχουν αγοράσει το προιόν από παραγωγό ή χονδρέμπορα.......

Σίγουρα, το "κίνημα της πατάτας" δεν θα επιλύσει το θέμα της διακίνησης και διάθεσης των ελληνικών αγροτικών προιόντων, ιδίως των ευπαθών. Ίσως δεν επιφέρει μόνιμη λύση στις "δίκαιες" τιμές παραγωγών και καταναλωτών. Αποτελεί μία παροδική λύση στο τοπικό πρόβλημα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου.
Δίνει όμως το έναυσμα σε πολλούς να ΣΚΕΦΤΟΥΝ και να ΠΡΑΞΟΥΝ επιτέλους, τι μπορεί να αλλάξει ή να δημιουργηθεί από την αρχή, στην διακίνηση και πώληση των ελληνικών αγροτικών προιόντων.
Κάλλιο τώρα παρά ποτέ......