7 Μαρτίου 2012

Τι και ποιοι κερδίζουν χωρίς το "κίνημα της πατάτας"


'Ολη αυτή η ιστορία (ή υστερία) με την πατάτες Νευροκοπίου, ανέδειξε πόσο απλά μπορούν να γίνουν ορισμένα πράγματα. Με απλή λογική και οργάνωση, πράγματα που θεωρούμε (ή έτσι μας μαθαίνουν) δυσεπίλεπτα , λύνονται σε χρόνο ρεκόρ.
Είναι σαφές ότι για τα μη ευπαθή αγροτικά προιόντα, άνοιξε ένας νέος τρόπος διάθεσης τους, απευθείας από τους παραγωγούς στους καταναλωτές. Και οι μεζάζοντες; Αυτοί δεν ευθύνονται για τις αυξημένες τιμές που "απολαμβάνουν" οι έλληνες καταναλωτές; Εμείς θα αποκαλύψουμε, όσα όλοι μας γνωρίζουμε, για την άναρχη και όχι ελεύθερη και οργανωμένη ελληνική αγορά και φυσικά για το ποιοί επωφελούνται από αυτήν.
Άν και στις μέρες μας αποτελεί must το να κατηγορείς και να αποδίδες ευθύνες στους πολιτικούς μας και στα "μαγαζάκια" τους, εμείς θα εστιάσουμε στις ευθύνες υμών και ημών.

Καταρχήν τι εστί "μεσάζων" και ποιοί μπορούν να γίνουν.
Μεσάζων είναι ο φορέας ή ο μεμονωμένος, που παραλαμβάνουν ένα αγροτικό προιόν από τον παραγωγό και είτε μεταποιημένο, είτε συσκευασμένο, είτε όχι, το προωθούν στο λιανεμπόριο.
Δεν απαιτείται καμία εξειδίκευση, ούτε καν ιδιαίτερες γεωργικές γνώσεις. Πολλές φορές δε, δεν απαιτείται ούτε ένα στοιχειώδες κεφάλαιο, αρκεί να έχει ο "μεσάζων" κάποια μπλόκ επιταγών...

Είναι επίσης σαφές ότι μεσάζων ρόλο, μπορούν και οφείλουν να παίξουν οργανώσεις των ιδίων των παραγωγών, δηλαδή οι συνεταιριστικές οργανώσεις. Ετσι μπορεί να διασφαλιστεί η ικανοποιητική τιμή παραγωγού, η καλή ποιότητα και υγιεινή των προιόντων και τέλος μία ικανοποιητική τιμή για τους καταναλωτές. Βασική προυπόθεση όμως για τα παραπάνω είναι και η συμβολή των συνεταιριστικών οργανώσεων στην μείωση του κόστους παραγωγής, με την διάθεση φθηνότερων εφοδίων αλλά και παρέχοντας συμβουλευτικές υπηρεσίες προς τους παραγωγούς μέλη τους.
Αυτά τα αυτονόητα δεν είναι ουτοπικά, ούτε συμβαίνουν σε χώρες του τρίτου κόσμου. Συμβαίνουν σε ανεπτυγμένες χώρες, πλήρως καπιταλιστικές όπου η ελεύθερη αγορά λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες.

Ποιούς συμφέρει αυτό το μπάχαλο της αγοράς των αγροτικών προιόντων;
Πρώτον συμφέρει εν μέρει το ίδιο το κράτος, με την πολλαπλή είσπραξη αυξημένου ΦΠΑ.
Συμφέρει όλους αυτούς που χωρίς τις απαραίτητες προυποθέσεις και τα ανάλογα κεφάλαια, διακινούν τεράστιες ποσότητες αγροτικών προιόντων, εισπράττοντας πολλές φορές μεγαλύτερα ποσά από τους ίδιους τους παραγωγούς. Παράλληλα δεν δίνουν δεκάρα, στο να διαφημίσουν και να προωθήσουν τα συγκεκριμένα προιόντα, ώστε όλοι να κερδίσουν από τυχόν υπεραξίες.

Επίσης, με αυτήν την άναρχη αγορά, "επιβιώνουν" όλοι αυτοί οι ανίκανοι, αδαείς που από την μια διαλαλούν ότι κάνουν το παν προς το συμφέρον των αγροτών και από την άλλη συντηρούν την αδράνεια και την ανικανότητα. Εδώ μπορούμε να εντάξουμε τους συνεταιρισμούς, τους αυτοδιοικητικούς, τα κόμματα και τα στελέχη τους. Παρεπιπτώντως εκεί στον Περισσό δεν έχουν ακούσει το: ".... καλύτερα να μασάς παρά να μιλάς......";

Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε, τον στρεβλό ρόλο των - κατ' όνομα μόνο - λαικών αγορών.
Στις ανεπτυγμένες χώρες, οι λαικές αγορές (ή οι ομοειδείς αγορές) έχουν ένα βασικό ρόλο: Στο να μπορέσουν οι επαγγελματίες αγρότες να πουλήσουν τα προιόντα τους απευθείας στους καταναλωτές. ΜΟΝΟ οι αγρότες!!! ΟΧΙ οι εμπόροι ή οι πωλητές ή οι "μαιμού" παραγωγοί!!! Δεν νοείται λαική αγορά με 100- 200 πάγκους. Δεν νοείται λαική αγορά που ανάμεσα σε ευπαθή προιόντα να πωλούνται εσώρουχα, μηχανήματα ή οτιδήποτε άλλο. Δεν νοείται λαική αγορά στην οποία κάποιοι εμφανίζονται σαν παραγωγοί και πηγαίνουν ... κάθε μέρα (!!) στον πάγκο τους.
Κατά την γνώμη μας, θα πρέπει να αλλάξει από τα θεμέλια, η λαική αγορά. Ας χάσουν κάποια έσοδα οι Δήμοι, αλλά να πηγαίνουν πλέον εποχιακά και μόνο οι πραγματικοί παραγωγοί. Για να πουλήσουν φθηνά στους καταναλωτές την οποιαδήποτε παραγωγή τους. Ακόμη και την β΄ ή την γ΄ποιότητα τους για άλλες χρήσεις (π.χ. για μαρμελάδες, γλυκά, χυμοποίηση, κ.άλ).
Είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ να πωλούν στις λαικές αγορές, οι κατ'εφυμισμό παραγωγοί στις ίδιες τιμές που πουλούν και οι εμπόροι. Όταν όλοι γνωρίζουν ότι αυτοί έχουν αγοράσει το προιόν από παραγωγό ή χονδρέμπορα.......

Σίγουρα, το "κίνημα της πατάτας" δεν θα επιλύσει το θέμα της διακίνησης και διάθεσης των ελληνικών αγροτικών προιόντων, ιδίως των ευπαθών. Ίσως δεν επιφέρει μόνιμη λύση στις "δίκαιες" τιμές παραγωγών και καταναλωτών. Αποτελεί μία παροδική λύση στο τοπικό πρόβλημα των πατατοπαραγωγών του Νευροκοπίου.
Δίνει όμως το έναυσμα σε πολλούς να ΣΚΕΦΤΟΥΝ και να ΠΡΑΞΟΥΝ επιτέλους, τι μπορεί να αλλάξει ή να δημιουργηθεί από την αρχή, στην διακίνηση και πώληση των ελληνικών αγροτικών προιόντων.
Κάλλιο τώρα παρά ποτέ......

2 σχόλια:

ankar είπε...

Θα ήθελα να προτείνω σε όλους όσους διάβασαν το παραπάνω άρθρο να έχουν υπόψη τους ότι υπάρχουν ιστοσελίδες όπου μπορούν να οργανώσουν την προσφορά και ζήτηση αγροτικών προϊόντων. Πρόσφατα ενεργοποιήθηκε η ιστοσελίδα AGRO-BAZAAR - για αγροτικά προϊόντα και υπηρεσίες. όπου κάποιος αγρότης μπορεί να καταχωρήσει την παραγωγή που θέλει να διαθέσει, όπως μπορεί και μια ομάδα καταναλωτών να ζητήαει προσφορά για προϊόντα. Μπορεί στις παραμέτρους ή στο κείμενο της αγγελίας να τεθούν όροι για την παράδοση σε συγκεκριμένο σημείο/τόπο και τελικά τα δύο μέρη αγοραστής-πωλητής να έρθουν σε συνεννόηση.

Είναι σημαντικό ότι η καταχώρηση αγγελιών είναι δωρεάν και δεν υπάρχει ούτε κάποιο ποσοστό που κρατάνε οι ιστοσελίδες από τις συναλλαγές. Επίσης, υπάρχουν υπηρεσίες καταλόγου για αγρότες, συνεταιρισμούς, κ.α.

Αν νομίζετε ότι έχει ενδιαφέρον, διαδώστε το!
Καλή συνέχεια σε όλους,

www.agrotis.info είπε...

Συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία! To www.agrotis.info έρχεται για να ενισχύσει την προσπάθεια σας και να προσφέρει ακόμα περισσότερες υπηρεσίες, δημιουργώντας δίαυλους επικοινωνίας και πώλησης προιόντων σε όλη την Ελλάδα! Παράλληλα ενισχύουμε το σύστημα με νέες λειτουργίες ώστε η αγορά του προιόντος από τον καταναλωτή να γίνεται στην σωστή τιμή και σωστή ποιότητα!