11 Μαΐου 2012

Πωλητήριο (;) από την ΚΣΟΣ σε «φιλέτο» στο Κολωνάκι

«Σανίδα σωτηρίας» επιχειρεί να βρει η ΚΣΟΣ από την πώληση μέρους του ακινήτου της στο Κολωνάκι, για να εξοφλήσει τα χρέη που διατηρεί στις τράπεζες. Σύμφωνα μάλιστα με στελέχη της συνεταιριστικής οργάνωσης στην ουσία η Κοινοπραξία αναγκάζεται από τις τράπεζες να προχωρήσει στην εκποίηση, αυτή την τόσο δύσκολη οικονομικά περίοδο, που τα ακίνητα πωλούνται σε κατά πολύ χαμηλότερη τιμή από ότι πριν 2-3 χρόνια, έστω κι αν βρίσκονται σε μία από τις κοσμοπολίτικες συνοικίες της Αθήνας.

Ήταν τα παλιά γραφεία της άλλοτε ισχυρής κοινοπραξίας, τα οποία σήμερα εκμισθώνονται.
Πιο συγκεκριμένα, η ΚΣΟΣ φαίνεται να διατηρεί δάνεια συνολικού ύψους περίπου 10 εκατ. ευρώ στην ΑΤΕ και την Πειραιώς, έχει ληξιπρόθεσμη δόση, ενώ σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ υπολογίζονται τα ποσά που οφείλει η άλλοτε κραταιά κοινοπραξία των συνεταιριστικών οργανώσεων σε εργαζόμενους και ασφαλιστικές εισφορές.
Ευτυχώς η τεράστια ακίνητη περιουσία της συνεταιριστικής οργάνωσης, στην Κρήτη, την Αθήνα και την Πελοπόννησο, απομακρύνει το ενδεχόμενο η ιστορική ΚΣΟΣ να βάλει λουκέτο. Αλλαγές θα γίνουν και στη δομή της Κοινοπραξίας εάν και εφόσον τελικά εφαρμοστεί ο περίφημος νόμος Σκανδαλίδη για τις συνεταιριστικές οργανώσεις. Προς το παρόν, για ευνόητους λόγους, η εφαρμογή του νόμου έχει «παγώσει».

Το κοινό μυστικό….

Στο μεταξύ, όπως αποδείχθηκε από τους τελευταίους εσωτερικούς ελέγχους στην ΚΣΟΣ το…. κοινό μυστικό, ότι δηλαδή η Κοινοπραξία πουλούσε τα επιτραπέζια σταφύλια σε χαμηλότερες τιμές από το κόστος τους (αγορά, συσκευασία) είναι αληθινό.
Αρκετοί αμπελουργοί έχουν κατά καιρούς καταγγείλει ότι η ΚΣΟΣ αγοράζει ακριβά τα σταφύλια από πρόσωπα του περιβάλλοντος της εκάστοτε διοίκησης και στη συνέχεια τα «σκοτώνει» στην αγορά. Από την πλευρά τους οι διοικήσεις της ΚΣΟΣ έχουν απαντήσει ότι πράγματι σε κάποιες περιπτώσεις το κόστος των σταφυλιών είναι υψηλότερο από τα έσοδα από τις πωλήσεις τους, επειδή η συγκεκριμένη αγορά είναι εξαιρετικά ευαίσθητη και δύσκολη. Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα η συγκεκριμένη δραστηριότητα έχει δημιουργήσει παθητικό στην κοινοπραξία, η διοίκηση της οποίας θα το σκεφτεί πολύ καλά αν τη συνεχίσει.
Να σημειωθεί ότι τα έσοδα της ΚΣΟΣ προέρχονται κυρίως από ενοίκια ακινήτων (όταν αυτά καταβάλλονται…) και όχι από το εμπόριο της σταφίδας, προϊόν το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει «εξαφανιστεί» από την αγορά.
 Από agronews.gr (10.5.2012)

Που να ψάξετε και τα πωλητήρια ακινήτων της ΣΚΟΣ τα τελευταία χρόνια ......

Δεν υπάρχουν σχόλια: