4 Οκτωβρίου 2013

Αποκάλυψη σοκ για το θέμα της ονομασίας ΠΟΠ στην μαύρη κορινθιακή σταφίδα;

Επανερχόμαστε μετά από αρκετό διάστημα, λόγω της περιόδου του τρύγου. 

Θα μας απασχολήσει το μέγα ζήτημα της αναγνώρισης Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) της μαύρης κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στην Κορινθία.

Αφορμή για το κείμενο μας, δεν είναι η πρόσφατη διένεξη για το ίδιο θέμα, μεταξύ των δύο προέδρων, Γεωργούση (ΕΑΣ Νεμέας) και Παπαβασιλείου (ΕΑΣ Κιάτου). Άλλωστε μεγάλα παιδιά είναι και μαζί στην ΣΚΟΣ έχουν διατελέσει, με τα γνωστά στους περισσότερους αποτελέσματα...... Κάποιοι αρέσκονται να βλέπουν μονίμως το δένδρο και όχι το δάσος. Για εμάς το δάσος είναι το προϊόν (κορινθιακή σταφίδα), οι κορίνθιοι παραγωγοί του και το μέλλον αυτών. 

Αφορμή λοιπόν, αποτέλεσε ένα ανώνυμο email που δεχθήκαμε σχετικά με το θέμα της ονομασίας ΠΟΠ της μαύρης κορινθιακής. Το email "φαίνεται" ότι απεστάλη από ή μέσω της ΕΑΣ Κιάτου. Το ζητούμενο όμως δεν είναι αυτό. Το ζητούμενο είναι το επισυναπτόμενο έγγραφο που το συνόδευε και κατά ομολογία μας, δεν γνωρίζαμε την ύπαρξη του.
Πρόκειται για το ΦΕΚ Β3 με ημερομηνία 7.01.1994. 

Με έκπληξη διαπιστώσαμε διαβάζοντας το, ότι με την απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας με αριθμό 313405/ 3.01.1994, αναγνωρίζεται σαν προιόν ΠΟΠ η Κορινθιακή σταφίδα που παράγεται στην Κορινθία και με την ονομασία "Κόρφος" !!!! 
Ιδού τα αποσπάσματα:




Για να κατεβάσετε το ΦΕΚ πατήστε εδώ.
Πολλές και δικαιολογημένες οι απορίες που γεννιούνται και ζητούν απάντηση:
  1. Ισχύει η ανωτέρω απόφαση ή όχι;
  2. Εάν ναι, γιατί κανείς δεν γνώριζε την ύπαρξη αυτής της Υπουργικής απόφασης;
  3. Εάν ναι, γιατί και από ποιους δεν εφαρμόστηκε;
  4. Εάν όχι, για πιο λόγο; 
Βεβαίως, εντύπωση μας προκαλεί το γεγονός ότι, η ονομασία που ζητήθηκε και τελικά δόθηκε, είναι ο "Κόρφος" και ότι ο φορέας που ζήτησε την ονομασία είναι μια ιδιωτική εταιρία με την επωνυμία " ΠΑΝΟΣ ΚΙΣΣΑΣ & ΣΙΑ ΑΕΒΕ"........ 
Καμία συνεταιριστική οργάνωση, καμία Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών. Για εμάς στην "Αγριάδα¨, το μοναδικό όνομα που οφείλουμε να δώσουμε στην κορινθιακή σταφίδα εμπεριέχεται ήδη μέσα της. Και αυτό δεν είναι άλλο από το παγκοσμίως γνωστό όνομα "Κορινθ-" .

Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε ότι στον κατάλογο του Υπουργείου Γεωργίας με τα αναγνωρισμένα ελληνικά προιόντα ΠΟΠ, υπάρχουν ήδη:
  • Κορινθιακή σταφίδα "Βοστίτσας" (442597/22-11-1993 (ΦΕΚ 864/26-11-1993)). Όπως βλέπετε η συγκεκριμένη μαύρη σταφίδα, "βαφτίστηκε" ΠΟΠ λίγες εβδομάδες πριν.
  • Σταφίδα Ζακύνθου (C179/ 2007 σελ.19 (L141 / 2008 σελ.11))
ενώ με την ονομασία Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) έχει ήδη καταχωρηθεί η Σταφίδα Ηλείας (C233/2010 σελ.20 (L122/2011 σελ.65)). Σύντομα αναμένεται επίσης να καταχωρηθεί σαν ΠΟΠ και η Σταφίδα Κρήτης (από σουλτανίνα).......

Επειδή λοιπόν, οι κορίνθιοι παραγωγοί μαύρης κορινθιακής σταφίδας, δεν αντέχουν άλλα παιχνίδια με το προϊόν τους, οφείλουν οι πλέον αρμόδιοι να απαντήσουν δημοσίως. 
Ζητάμε απαντήσεις από το τμήμα της Διεύθυνσης Γεωργίας της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας, από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών του νομού που είναι και μέλη στην ΣΚΟΣ, καθώς και όσοι γνωρίζουν με στοιχεία, για το τι συνέβη, αλλά κυρίως για το τι μέλλει γενέσθαι.

Εσείς κ. Μπούκλη, γνωρίζατε για το συγκεκριμένο ζήτημα;

Κύριοι προέδροι των Ενώσεων (και ειδικότερα κ.κ. Γεωργούση και Παπαβασιλείου), αφήστε τις προσωπικές σας διαφορές ή τις μελλοντικές σας -πολιτικές ή μη- σκοπιμότητες, στην άκρη. 

Δώστε ενωμένοι τον αγώνα, με στόχο την ονομασία της μαύρης κορινθιακής και όχι μόνο.
Για μια φορά στην συνεταιριστική σας πορεία, φανείτε χρήσιμοι στα μέλη σας.
Οποιαδήποτε ολιγωρία και ανικανότητα, θα αξιολογηθούν αναλόγως. 




Δεν υπάρχουν σχόλια: