22 Μαρτίου 2009

Παγκόσμια Ημέρα Νερού



Η 22η Μαρτίου, έχει καθιερωθεί από τα Ηνωμ. Έθνη ως Παγκόσμια ημέρα του Νερού. Η Κορινθία εξάντλησε τα όρια της, σε υδάτινο δυναμικό. Ο φετινός χειμώνας, ας μην αποτελέσει η εξαίρεση.
Επ' ευκαιρίας της Ημέρας του Νερού, ας θυμηθούμε τα λόγια του Μ. Γλέζου, εν έτη 1992, στο συμπόσιο του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, όπου μεταξύ των άλλων, διατύπωνε και τις ακόλουθες –επίκαιρες σήμερα, σκέψεις του για τη λειψυδρία. «Το φάσμα της λειψυδρίας άρχισε να πλανιέται πάνω από την Ελλάδα και θα μας απειλεί. Αυτή τη φορά όμως, θα πούμε το νερό νεράκι στη νιοστή, αν δεν ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα με βιώσιμες προοπτικές. Οι αιτίες της λειψυδρίας στην πατρίδα μας οφείλονται κυρίως στην υπερκατανάλωση, στη σπάταλη χρήση του νερού, στη ληστρική απομύζηση των υδατικών αποθεμάτων, στην ανομβρία και στην ανύπαρκτη διαχείριση των υδατικών πόρων μέσα από ουσιαστική έλλειψη πολιτικής που δεν βάζει στόχους βραχυχρόνιας αντιμετώπισης της ανεπάρκειας νερού και δεν υλοποιεί κατάλληλα για κάθε περίπτωση μικρά έργα υποδομής για ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος

Ο Μ. Γλέζος, μιλώντας για τους τρόπους αντιμετώπισης της λειψυδρίας, μεταξύ άλλων επικεντρώνεται στην αναχαίτιση της ελεύθερης απορροής του νερού προς τη θάλασσα, μέσα από τη δικιά του εμπεριστατωμένη εμπειρία που αναπτύχθηκε στ’ Απεράθου της Νάξου από το 1987 και που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα και αξιοπρόσεκτη επιλογή για υλοποίηση εφαρμόσιμων πρακτικών σε κάθε περιοχή που έχει πρόβλημα λειψυδρίας. «Η ουσιαστική λύση της επάρκειας του νερού σε κάθε περιοχή της πατρίδας μας, είναι η κατακράτηση του νερού των βροχοπτώσεων και η παρεμπόδισή τους ώστε να μη φεύγουν αναξιοποίητα προς τη θάλασσα. Και μιλάμε για αναχαίτιση των χειμαρρικών νερών με μικρές αλλεπάλληλες ιδιοκατασκευές και όχι μεγάλα έργα βάναυσης παρέμβασης στο περιβάλλον. Το πείραμα της Νάξου, όπου κατασκευαστήκανε μέχρι τώρα 78 χαμηλά φράγματα ανάσχεσης, αν μη τι άλλο εμπλούτισε τα υπόγεια νερά με καταπληκτικά αποτελέσματα». Και να φανταστείτε ότι αυτά τα λόγια ειπώθηκαν πριν από δεκαεπτά χρόνια, τα οποία παραμένουν ακόμη επίκαιρα και σήμερα.

Excuse me sir....what about....Asopos...Elisson...Zapantis.????

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Θυμάμαι ακόμα εκείνη την ομιλία του Μανώλη Γλέζου που φυσικά δεν ήταν λόγια του αέρα αφού τα είχε ήδη κάνει πράξη στο νησί του.
Αλλά . . . .
Ακόμη θυμάμαι . . . .
Πάλι καλά που δεν έκαναν και κάποια μελέτη, από ελικόπτερο και μετά ένα έργο του ποδαριού.
Καλύτερα να πηγαίνει το νερό στη θάλασσα.
Τα ψάρια το έχουν περισσότερο ανάγκη!