2 Φεβρουαρίου 2012

Η ελαιοκομική κρίση: οι προτάσεις των ιταλών παραγωγών

Από την ιστοσελίδα elies-ladikalamatiano.gr, δανειστείκαμε το ακόλουθο κείμενο.

Αναστάτωση στα αγροτικά συνδικάτα και συνεταιρισμούς  προκαλεί η  πτώση των τιμών του ελαιολάδου στην Ιταλία,...


(14.01.2012). Αναστάτωση στα αγροτικά συνδικάτα και συνεταιρισμούς  προκαλεί η  πτώση των τιμών του ελαιολάδου στην Ιταλία, που ξεπερνάει τα 40% σε σχέση με τις ψηλότερες αιχμές των τιμών του 2011, καίτοι ακόμη σε επίπεδα υψηλά έναντι των ευρωπαϊκών ορίων ενεργοποίησης της ιδιωτικής  αποθεματοποίησης..


Δίνουν και παίρνουν λοιπόν οι πρωτοβουλίες καταγγελίας αυτής της κατάστασης και  προτάσεων προστασίας του ιταλικού ελαιολάδου.
Τα αιτήματα του ιταλικού  αγροτικού κόσμου, στην χώρα που κατέχει την πρώτη θέση στις εισαγωγές ελαιολάδου χύμα και την δεύτερη στις εξαγωγές τυποποιημένου  λαδιού- παρότι ελλειμματική, κινούνται γύρω από τρείς άξονες:
-την υπεράσπιση  του ιταλικού λαδιού ανέξαρτητα από το ποιοτικό επίπεδο,
-την υπεράσπιση της ποιότητας, κι επομένως του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου.
-τον αρνητικό ρόλο των μεγάλων αλυσίδων διανομής-


Στα πλαίσια του πρώτου άξονα κινούνται οι πρωτοβουλίες υποστήριξης του  made in italy μέσω της σήμανσης  «ιταλικό προϊόν» ή «100% ιταλικό προϊόν» και οι καταγγελίες ανάμειξης  του ιταλικού ελαιολάδου με ελαιόλαδα εισαγωγής δεύτερης κατηγορίας,  ισπανικής  και ελληνικής προέλευσης και άλλων χωρών, τα οποία ετικετάρονται σαν ιταλικά.  Ακραία εκδήλωση αυτής της τάσης η  λαϊκιστική εκμετάλλευση της  έρευνας  γύρω από την ποιότητα του ελαιολάδου  στα ράφια των καταστημάτων των οργάνων καταστολής των νοθειών  με την υποστήριξη ενός αγροτικού συνδικάτου ( Coldiretti) που κατάληξε με το μπούμερανγκ του προσωρινού μπλοκαρίσματος των ιταλικών εισαγωγών  στην  Κίνα από το τελωνείο της Σαγκάης. Μπλοκάρισμα το οποίο είχε μεγάλη διεθνή απήχηση.


Στον δεύτερο άξονα ανήκει  το αίτημα  πολλών αγροτικών οργανώσεων οι οποίες ζητούν την παρέμβαση του ιταλικού Υπουργείου  Γεωργίας στην ΕΕ για  την μείωση του ευρωπαϊκού  ορίου αλκυλεστέρων στο ελαιόλαδο.  Γιατί οι αλκυλέστερες και οι μεθυλεστέρες  καθιστούν εμφανή την ελλιπή  ποιότητα των λαδιών και όχι πάντα την απόσμησή τους δεδομένου ότι οι αλκυλέστερες δεν  σχηματίζονται  μόνο κατά την διαδικασία απόσμησης αλλά και κατά την ανάπτυξη των διεργασιών ζύμωσης του ελαιόκαρπου  πριν το άλεσμα. Έτσι το όριο των 75 χιλιοστόγραμμων  το κιλό  που του ευρωπαϊκού  κανονισμού που μπορεί να διευρυνθεί μέχρι τα 150 χιλιοστόγραμμα /κιλό δεν αποθαρρύνει την αλλοιωμένη  παραγωγή του εξτραπαρθένου. Ακριβώς για αυτό τον λόγο οι ιταλικές οργανώσεις ζητούν την μείωση των αλκυλεστέρων στα 20 χιλιοστόγραμμα/κιλό για το εξτραπαρθένο.


Η δε Κοινοπραξία για την προστασία και προώθηση του εξτραπαρθένου ποιότητας (CEQ) που οργανώνει, εθελοντικά, 40 περίπου ελαιοτριβεία, παραγωγούς και τυποποιητές παίρνει ανοιχτά μέρος υπέρ της  πρότασης αυτής σημειώνοντας ότι οι προδιαγραφές της Κοινοπραξίας, που εφαρμόζονται από τις  επιχειρήσεις μέλη της, προβλέπουν ήδη το όριο των 40 mg/κιλό αλκυλεστέρων για το εξτραπαρθένο με την πιστοποίηση του διεθνούς οργανισμού SGS. Προαγγέλλει δε ότι ετοιμάζει μια νέα γραμμή πιστοποιημένου προϊόντος το «ιταλικό εξτραπαρθένο» οι αλκυλέστερες του οποίου δεν θα ξεπερνούν τα 30 mg/κιλό .
Όσον αφορά τις σχέσεις με τις μεγάλες διατροφικές  αλυσίδες διανομής  επισημαίνουμε την πρωτοβουλία της  Ιταλικής  Συνομοσπονδίας Αγροτών (CIA) η  οποία προτείνει ένα Νομοσχέδιο λαϊκής πρωτοβουλίας (θεσμός προβλεπόμενος από το ιταλικό Σύνταγμα και απαιτεί την υπογραφή 50.000 πολιτών) σχετικό με την ρύθμιση  των σχέσεων μεταξύ των μεγάλων διατροφικών αλυσίδων διανομής και την γεωργία.


Στόχος του νομοσχεδίου η «καταπολέμηση των αθέμιτων συμβατικών πρακτικών, όπως η  καθυστέρηση των πληρωμών,  οι μονομερείς αλλαγές των συμβάσεων, η  πληρωμή προκαταβολών  για την έναρξη των διαπραγματεύσεων πρόσβασης, οι  περιορισμοί πρόσβασης στην αγορά, η έλλειψη διαφάνειας στην τιμολόγηση και την κατανομή των περιθωρίων κέρδους κατά μήκος της διατροφικής αλυσίδας , η προώθηση και οι πωλήσεις κάτω του κόστους». "Η διαδικασία  υψηλής συγκέντρωσης των αλυσίδων λιανικής πώλησης, η οποία συνοδεύεται από  ένα πολύ μικρό αριθμό προμηθευτικών  κεντρικών  στην υπηρεσία αυτών  των αλυσίδων και, από την άλλη, ο κατακερματισμός της προσφοράς από ένα πλήθος μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων παραγωγής και επεξεργασίας των προϊόντων  κατέληξε σε μια κατάσταση βαθιάς ανισορροπία στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ προμηθευτών και διανομέων " υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση της Οργάνωσης.



Δεν υπάρχουν σχόλια: