Πολλά αρνητικά πράγματα που συμβαίνουν στην Κορινθία και ειδικότερα σε σχέση με την αγροτική της οικονομία, οφείλονται στη :
- μη εύρεση των απαιτούμενων οικονομικών πόρων,
- μη εύρεση των απαιτούμενων προγραμμάτων,
- ανεπάρκεια ανθρώπινου δυναμικού(αιρετοί, εξειδικευμένο προσωπικό, κ. άλ.)
- ανεπάρκεια σχεδιασμού και υλοποίησης στοχευμένων αγροτικών πολιτικών, και το χειρότερο απ'όλα,
- εσκεμμένη ή όχι (το ίδιο κάνει..) υλοποίηση άσκοπων ή ερασιτεχνικών προγραμμάτων.
Ευχόμαστε να διαψευσθούμε και απλά να αποτελεί θέμα χρόνου, η υλοποίηση ανάλογων προγραμμάτων από τους φορείς του νομού μας. Σας παραθέτουμε το δημοσίευμα απο την εφημ. "Θάρρος Μεσσηνίας", της 7 Μαρτίου 2009 :
" ..... Ο οικονομικός σύμβουλος του χρηματοδοτικού προγράμματος ΕΟΧ-ΕΖΕΣ από τη Νορβηγία Michael Fergus, μαζί με τη σύμβουλο από την Αθήνα Έρρικα Μήτση, βρέθηκαν για δύο ημέρες στη Μεσσηνία, προκειμένου να έχουν συναντήσεις με στελέχη της Νομαρχίας, αλλά και να επισκεφθούν κάποιες από τις περιοχές όπου θα κατασκευασθούν λιμοδεξαμενές και υδατοδεξαμενές με χρήματα της νορβηγικής κυβέρνησης.
Το πρόγραμμα ΕΟΧ-ΕΖΕΣ χρηματοδοτείται από χώρες οι οποίες δεν είναι στην Ε.Ε. αλλά συνεργάζονται σε πολλά ζητήματα και ανταποδοτικά έχουν την υποχρέωση να υποστηρίζουν οικονομικά προγράμματα σε χώρες της Ε.Ε. Πιο δραστήριο μέλος είναι η Νορβηγία, η οποία ουσιαστικά είναι και ο βασικός χρηματοδότης του προγράμματος αυτού.
Επισκέψεις
Την Τετάρτη, οι δύο σύμβουλοι του νομάρχη επισκέφθηκαν την περιοχή της Πολιανής, όπου θα κατασκευασθεί μία λιμνοδεξαμενή και μία υδατοδεξαμενή και τη θέση «Φάρμακα» στον Ταΰγετο, όπου έχει προγραμματισθεί να κατασκευασθεί λιμνοδεξαμενή.
Χθες το πρωί, στο γραφείο του νομάρχη, έγινε συνάντηση με τους συμβούλους του προγράμματος, παρουσία του αντινομάρχη Στάθη Αναστασόπουλου και του δημάρχου Θουρίας Γ. Σκαλαίου.
Αναφερόμενος στη συνάντηση ο νομάρχης Δημήτρης Δράκος υπενθύμισε ότι από το πρόγραμμα ΕΟΧ – ΕΖΕΣ για τη Μεσσηνία υπάρχει προέγκριση 1.800.000 ευρώ. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Fergus είδε την πρόταση της Μεσσηνίας στο πρόγραμμα και συζητήθηκαν λεπτομέρειες.
Η πρόταση της Μεσσηνίας χωρίζεται σε 2 μέρη. Το ένα είναι οι λιμνοδεξαμενές και οι υδατοδεξαμενές (συνολικά 9), οι οποίες έχουν συνολικό ύψος χρηματοδότησης 1.450.000 ευρώ. Το δεύτερο, ύψους 250.000 ευρώ, αφορά στην πληροφοριακή συγκρότηση, συστηματοποίηση και παρακολούθηση των ζητημάτων που άπτονται των εκτάκτων γεγονότων.
Ο κ. Δράκος εξήγησε ότι μετά τις πυρκαγιές η Νομαρχία έκρινε ότι, αφού η Πολιτεία, το Δασαρχείο και οι φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις κινούνται στην κατεύθυνση της αναδάσωσης και της αναγέννησης του δάσους, έπρεπε να δει τον παράγοντα νερό, εξ ου και κινήθηκε προς την κατεύθυνση αυτή.
«Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο έχει και την προέγκριση από το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τη θετική εισήγηση από τη νορβηγική κυβέρνηση και γι’ αυτό είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι. Το έργο έχει ορίζοντα εκτέλεσης 2 χρόνια. Αρχίζει την 1η Μαΐου του 2009 και τελειώνει την 30η Απριλίου του 2011. Από την πλευρά μας φροντίζουμε να είμαστε απολύτως έτοιμοι, ώστε αμέσως μετά την τελική έγκριση να κινηθούμε για την υλοποίηση του προγράμματος», επισήμανε σχετικά ο κ. Δράκος.
Νορβηγική κυβέρνηση
Ο κ. Fergus, από την πλευρά του, εξήγησε ότι η νορβηγική κυβέρνηση έχει την υποχρέωση να συνεισφέρει σε χρηματοδοτήσεις της Ε.Ε. Το ύψος χρηματοδότησης από τη Νορβηγία για την Ελλάδα είναι 35 εκατομμύρια ευρώ.
Σε συμφωνία που έγινε με την ελληνική κυβέρνηση, αποφασίσθηκε να χρηματοδοτηθούν έργα που έχουν σχέση με την ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη μετά τις πυρκαγιές, κάτι που άρεσε στη νορβηγική κυβέρνηση, διότι θα έχουν να δείξουν στους Νορβηγούς συγκεκριμένα αποτελέσματα.
Σήμερα, δε, θα έχει συνάντηση στη Νορβηγική Πρεσβεία, για την υλοποίηση του προγράμματος.
Ο δήμαρχος Θουρίας Γιώργος Σκαλαίος αναφέρθηκε στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν μαζί με τους συμβούλους στα σημεία που θα κατασκευασθούν οι δύο λιμνοδεξαμενές στην Πολιανή (μίας ανοικτής και μιας στεγανής), χωρητικότητας 75.000 κυβικών.
Τέλος, ο κ. Αναστασόπουλος επισήμανε ότι δειγματοληπτικά επισκέφθηκαν 2 από τους 9 χώρους που θα κατασκευασθούν λιμνοδεξαμενές και υδατοδεξαμενές και αναφέρθηκε στη σύνταξη των μελετών των εν λόγω έργων που έχουν προχωρήσει. Μάλιστα, σύντομα θα υπάρχει πλήρη μελετητική ωριμότητα. "
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου