6 Δεκεμβρίου 2010

Αποποιείται των ευθυνών του ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξυλοκάστρου για την κατάντια στο ελαιόλαδο

Είναι αρκετοί αυτοί που ισχυρίζονται ότι στην Ελλάδα, η οικονομική κρίση είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη πλευρά αντικατοπτρίζει την βαθιά κοινωνική κρίση που "σαπίζει" μεγάλο μέρος της κοινωνίας.
Δομικά στοιχεία της ελληνικής οικονομικής και κοινωνικής κρίσης είναι η διαφθορά των θεσμών, η διαφθορά της κοινωνίας και των επι μέρους πολιτών, καθώς και τα φαινόμενα διαπλοκής.
Όλα αυτά τα νοσηρά φαινόμενα, δείχνουν εν τέλει την αληθινή ποιότητα της κρίσης, η οποία είναι πνευματική και έχει σαν καρπό της την οικονομική.

Ακριβώς αυτό μας θυμίζει, η "απαράμιλλου κάλλους" δήλωση του προέδρου της ΕΑΣ Ξυλοκάστρου (και στελέχου της ΣΚΟΣ) κ. Γκόλια σε κορινθιακό blog και συγκεκριμένα στο Korinthian news. Ναι είναι το ίδιο blog που διαφήμιζε στο παρελθόν την νέα επενδυτική προσπάθεια της οικογένειας Γκόλια (βλέπε εδώ).
Απολαύστε λοιπόν, τις δηλώσεις Γκόλια, σχετικά με την αγορά του ελαιολάδου και τις πτωτικές τιμές στον παραγωγό του :

Πυρ και μανία» ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ξυλοκάστρου κ. Β. Γκόλιας, αναφερόμενος στη φετινή τιμή του λαδιού ανά κιλό, η οποία κυμαίνεται μόλις στα 2 ευρώ (!), επιτέθηκε σε συγκεκριμένα κυκλώματα εντός και εκτός της χώρας που λυμαίνονται το μοναδικό αυτό προϊόν για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους τεράστια οικονομικά συμφέροντα εις βάρος των παραγωγών. Ο κ. Γκόλιας τόνισε ότι αν δεν παρθούν μέτρα σε κεντρικό επίπεδο δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα και κάθε χρόνο ο παραγωγός και το προϊόν θα «μαραζώνουν» και θα γίνονται βορά των επιτήδειων. 
Το θέμα με την πολύ χαμηλή τιμή στο λάδι, απασχολεί κάθε χρόνο εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, τους παραγωγούς, ενώ από την άλλη, κανείς δεν βλέπει μείωση στην τιμή στο ράφι των σούπερ μάρκετ που ο καταναλωτής το βρίσκει από 6 ευρώ και πάνω! Συγκεκριμένα ο κ. Γκόλιας ανέφερε: «Η κατάσταση είναι τραγική… 2 κιλά νερό, 1 κιλό λάδι! Πωλείται 2 ευρώ το κιλό! Και ο Θεός βοηθός! Γιατί μετά τις γιορτές που θα βγουν και οι άλλες ποικιλίες, ίσως να έχουμε και τιμές κάτω των 2 ευρώ. Και η αγορά διαμορφώθηκε έτσι από «εμπορικές αλητείες»! 
Όλα αυτά δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν σε επίπεδο τοπικών ΕΑΣ ή ακόμα και νομού, αλλά μόνο σε κεντρικό επίπεδο και πανευρωπαϊκό. Παίζονται μεγάλα παιχνίδια εντός και εκτός χώρας. Αν δεν παρθούν αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα»."

Και τώρα οι αφελείς ερωτήσεις της "Αγριάδας":
  1. Όταν αναφέρει το κείμενο ότι ο κ. Γκόλιας "επιτίθεται σε συγκεκριμένα κυκλώματα που λυμαίνονται το προιόν" δεν σημαίνει αυτόματα ότι οφείλει να τα ονοματίσει ;
  2. Όταν αναφέρει ο θεσμικός παράγοντας "πρέπει να παρθούν μέτρα σε κεντρικό επίπεδο", δεν οφείλει - έστω και επιγραμματικά - να τα δημοσιοποιήσει και σε εμάς τους αδαείς ; 
  3. Γιατί απαξιώνει το κορινθιακό ελαιόλαδο (κυρίως από Μανάκι) αναφέροντας ότι " οι νέες ποικιλίες (δηλαδή οι όψιμες) θα μειώσουν την τιμή του λαδιού" !!! Από πότε συμβαίνει αυτό; Συνέβαινε και τότε που το λάδι είχε πάνω από 1.000 δρχ. το κιλό; Συνέβαινε και τότε που οι Κορίνθιοι ελαιοπαραγωγοί πουλούσαν μόνοι τους το λάδι στην Βόρεια Ελλάδα και σε υψηλότερη τιμή από όλους; 
  4. Το κερασάκι στην τούρτα αποτελεί η εξευτελιστική διαπίστωση ότι " το κακό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί από τις τοπικές ΕΑΣ ". Πως μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ετούτη την δήλωση; Δήλωση απαξίωσης του συνεταιριστικού κινήματος; Δήλωση ανικανότητας; Δήλωση ειλικρίνειας; 
Κουραστήκαμε πλέον να διαβάζουμε σε κορινθιακές εφημερίδες, σε κορινθιακές ιστοσελίδες και ιστολόγια, τις "οργισμένες" δηλώσεις των Κορίνθιων Προέδρων των Συνεταιριστικών οργανώσεων, ότι για την κατάντια της κορινθιακής αγροτικής οικονομίας ευθύνονται ανελιπώς όλοι οι άλλοι, εκτός από τους εαυτούς τους.

Κουραστήκαμε να ακούμε για τον "θρίαμβο" της φετινής τιμής της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, όταν εντελώς συμπτωματικά στην αγορά δεν υπάρχει ρόγα προς πώληση. Για το θέμα θα αναφερθούμε σε προσεχή ανάρτηση.

Κουραστήκαμε να μην ασχολείτε σχεδόν κανείς, με την εγκληματική καθυστέρηση στο ζήτημα της ποιοτικής ανάδειξης των κορινθιακών αγροτικών προιόντων, μέσω της ονομασίας τους σε ΠΟΠ ή ΠΓΕ προιόντα. Έτσι άμεσα χάθηκαν μερικά ευρουλάκια - μέσω του ποιοτικού παρακρατήματος - από τους Κορίνθιους ελαιοπαραγωγούς......

Κουραστήκαμε να περιμένουμε από τους λαλίστατους Προέδρους των Ενώσεων να μας πουν δημόσια : Που πήγαν τα χρήματα των παραγωγών για την περίφημη ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ; Τόσα χρόνια παρακρατήσεις από τις επιδοτήσεις....... για πιο λόγο. Για να εμφανισθεί μετά από καιρό ως μια υπερχρεωμένη συνεταιριστική οργάνωση, δίχως να έχει στηρίξει στο ελάχιστο το κορινθιακό ελαιόλαδο; Τα χρέη της το 2008 έφθαναν τα 35 εκατομ. ευρώ !!!!

Κουραστήκαμε να μην γίνονται σοβαρές προσπάθειες από κορινθιακούς φορείς για την ανάπτυξη και βελτίωση της αγροτικής μας οικονομίας. Η "σαπουνόφουσκα" με το φράγμα του Ασωπού, θα πρέπει να σταματήσει.

Κουραστήκαμε να βλέπουμε κάποιους "καλοθελητές" που αυτοαποκαλούνται "δημοσιογράφοι", να δημοσιοποιούν ΜΟΝΟ τα λεγόμενα των Προέδρων των Ενώσεων, δίχως να μπαίνουν στον κόπο (που είναι και υποχρέωση τους) να παραθέσουν την άλλη άποψη ή απλά να επιβεβαιώσουν με στοιχεία και δεδομένα τα όποια κείμενα κάποιοι τους ..... στέλνουν με το φαξάκι.......

Έλεος πια !!!!!
Εμείς παραθέτουμε μερικά κείμενα και στοιχεία προς ανάλυση και συζήτηση. Πατήστε και διαβάστε κείμενα που αναλύουν την αρνητική κατάσταση στον ελαιοκομικό τομέα, αλλά και κείμενα που δίνουν κάποια αισιοδοξία ή μερικές λύσεις για το που και πως πρέπει να κινηθούμε. Όπως :

Ευπρόσδεκτη οποιαδήποτε αντίθετη άποψη.

Υ.Γ.:  Η ψευτιά σαν λάδι γλιστράει πάνω στην επιφάνεια της αλήθειας  ( Χ. Σενκέβιτς)


Δεν υπάρχουν σχόλια: