29 Ιουλίου 2013

Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου. Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία και εμείς συνεχίζουμε να ελπίζουμε.


Την ακόλουθη πρόσκληση την λάβαμε από το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη. Την δημοσιεύουμε για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί πιστεύουμε ότι έστω και καθυστερημένα, οφείλουμε να κάνουμε ότι κάνουν άλλες χώρες εδώ και χρόνια (Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, αλλά και η πολιτεία της Καλιφόρνια), να συνδέσουμε την τοπική μας αγροτική παραγωγή, με τους τομείς της τοπικής εστίασης και τουριστικής υποδομής.

Είναι απαράδεκτο, ο έλληνας ή αλλοδαπός επισκέπτης της Πελοποννήσου, να μην του δίνεται η ευκαιρία να γευθεί τον πλούτο της αγροτικής μας παραγωγής. Όπως επίσης είναι εγκληματικό, ο ίδιος επισκέπτης να μην βρίσκει εύκολα κάποιο κατάστημα που θα διαθέτει τοπικά προιόντα, φρέσκα και μεταποιημένα. Τέλος είναι γελοίο, να μην συνδέεται η ιστορία, οι παραδόσεις και τα έθιμα μας με την αγροτική μας παραγωγή και γαστρονομία.

Σαφώς και έχουμε τις ενστάσεις μας, για την επιτυχή πορεία αυτής της πρωτοβουλίας, αλλά οφείλουμε να ελπίζουμε, πιέζοντας προς την σωστή κατεύθυνση. Εμείς θα συνεχίζουμε να παρακολουθούμε, χωρίς να ξεχνάμε - κατά την προσφιλή μας συνήθεια - γεγονότα και κυρίως .... ονόματα.......

Ακολουθεί η πρόσκληση: 



ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
ΑΓΡΟΤΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

Αξιότιμες/οι Κυρίες/οι,

Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας πραγματοποιεί ενημερωτική εκδήλωση την Πέμπτη 01-08-2013 και ώρα 19.00 στο Επιμελητήριο Κορινθίας, με θέμα την σύσταση της Α.Μ.Κ. Εταιρείας υπό την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου» η οποία δημιουργείται με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Πελοποννήσου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Νόμου 4015, άρθρο 9.
Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερομένων προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να οριστικοποιηθούν οι τελικοί συμμετέχοντες – συμπράττοντες.
Σκοποί της Εταιρείας είναι:
  • Η ανάδειξη, προβολή και προώθηση των διατροφικών προϊόντων που παράγονται στα διοικητικά όρια της κάθε Περιφέρειας.
  • Η παροχή υπηρεσιών τεκμηρίωσης, υποστήριξης και προώθησης των “καλαθιών της περιφέρειας”.

Για την ίδρυση των εταιρειών του άρθρου αυτού μπορεί να συμπράττουν:
α) Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της οικείας κάθε φορά Περιφέρειας.
β) Οι Συλλογικές Αγροτικές Οργανώσεις της Περιφέρειας.
γ) Φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των καταναλωτών
(νομικά και φυσικά πρόσωπα), που δραστηριοποιούνται στην οικεία Περιφέρεια και στο χώρο των
διατροφικών αγροτικών προϊόντων.
δ) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία εδρεύουν στην οικεία Περιφέρεια ή δραστηριοποιούνται σε γνωστικά και ερευνητικά πεδία σχετικά με το σχετικό κάθε φορά “καλάθι της περιφέρειας”.

ΠΡΟΣ: M.M.E. : Η σύσταση της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου» αποτελεί το επόμενο βήμα, μετά τη συμφωνία για τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Η νομική βάση της εταιρείας είναι ο Ν. 3852/2010 ΑΡ. 196 §1 και ο Ν. 4015/2011 Αρ. 9 §1.
Η εταιρεία αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και με τον τρόπο αυτό να «θωρακίσει» και να προωθήσει τα αγροδιατροφικά προϊόντα αναπτύσσοντας συνέργειες με την εστίαση και τον τουρισμό καθώς αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την ανάπτυξη και την υποστήριξη του αγροδιατροφικού τομέα της Πελοποννήσου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου, μέσω της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, θα υποστηρίζει όλους τους εμπλεκόμενους στην προσπάθεια που γίνεται για την προώθηση των προϊόντων και τη διατήρηση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των καταναλωτών που επιθυμούν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα με συγκεκριμένη γεωγραφική προέλευση.
Οι στόχοι της υπό σύσταση εταιρείας είναι:
  • H προσφορά τοπικών προϊόντων ποιότητας και υψηλής ασφάλειας, με ισχυρά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα την τοπικότητα και την πολιτιστική κληρονομιά.
  • H επιστροφή των ίδιων των κατοίκων της Περιφέρειας στην παραγωγή και κατανάλωση αυτού που είναι ποιοτικό, υγιεινό, αειφορικό, παραδοσιακό και ντόπιο.
  • H αύξηση της βιολογικής και ολοκληρωμένης παραγωγής (γεωργία – κτηνοτροφία)
  • H αύξηση της μεταποιητικής δραστηριότητας των γεωργικών προϊόντων και την πιστοποίηση τους.
  • H διάσωση & προώθηση των τοπικών ποικιλιών, οι οποίες σε αρκετές περιπτώσεις απειλούνται με εξαφάνιση.
  • H ενίσχυση της απασχόλησης, η αύξηση του εισοδήματος του παραγωγού και επιχειρηματία του αγροτοδιατροφικού τομέα καθώς η ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων του τομέα.
  • Η διασύνδεση του αγροτικού και του τουριστικού τομέα της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Σας ευχαριστούμε εκ το προτέρων για το ενδιαφέρον.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: