14 Οκτωβρίου 2013

Η ενδιαφέρουσα ιδέα του αρχαιολόγου Στέφανου Μίλερ για την Νεμέα

Διαβάστε την ολοσέλιδη συνέντευξη που παραχώρησε στο φύλλο της Κυριακάτικης Καθημερινής της 13ης Οκτωβρίου, ο διαπρεπής και γνωστός σε όλους Αμερικανός αρχαιολόγος Στέφανος Μίλερ.

Το σημαντικό δεν είναι, εάν η ιδέα του κ. Μίλερ είναι εφικτή ή όχι. Ούτε εάν πρέπει να "εκμεταλλευτούν" κάποιοι ιδιώτες, αρχαιολογικά μας μνημεία. 
Το ζητούμενο για εμάς στην "Αγριάδα", είναι ότι, λείπουν οι θαρραλέες και τεκμηριωμένες απόψεις. Αυτές δηλαδή που δεν περιορίζονται σε κοινότυπα και παντελώς άχρηστα δελτία τύπου πολιτευτάδων, αλλά συμβάλουν στον απαραίτητο διάλογο που απαιτείται, ώστε επιτέλους να δούμε την υλοποίηση αναπτυξιακών έργων και την δράση κοινωνικών ομάδων.

Φυσικά και δεν είμαστε ειδήμονες, στα περί ανάπτυξης των αρχαιολογικών μας χώρων. Αυτό όμως που γνωρίζουμε καλά και ισχύει παντού, ιδίως στην Ευρώπη, είναι ότι αναπτύσσοντας έναν αρχαιολογικό χώρο, έχεις την δυνατότητα να αναπτύξεις παράλληλους οικονομικούς τομείς, όπως τον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα τις τοπικές παραγωγές.

Μήπως είναι προτιμότερο να είσαι φιλέλληνας παρά "ελληναράς";

Ένα μικρό απόσπασμα της συνέντευξης:

"...... Το πρόβλημα είναι ότι θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να καταλάβει επιτέλους πως οι αρχαιολογικές περιοχές και τα μουσεία είναι ίσως το μεγαλύτερό της περιουσιακό στοιχείο και δεν μπορεί να τα αφήσει στην τύχη τους. Όχι μόνον αυτό αλλά με τη σωστή πολιτική θα μπορούσε να φροντίσει ώστε να παράγουν έσοδα ώστε να μην επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό σε μια εποχή μιας τόσο σοβαρής οικονομικής κρίσης. Είμαι πεπεισμένος ότι θα μπορούσε η αξιοποίησή τους να λειτουργήσει ως μοντέλο χρηστής διαχείρισης, όπου το κράτος θα έβγαινε κερδισμένο. Πώς θα μπορούσε να γίνει αυτό; Έχω ετοιμάσει μια πρόταση και είμαι έτοιμος να την καταθέσω στις ελληνικές αρχές» λέει ο διαπρεπής αρχαιολόγος.


Το σχέδιό του αφορά μια πιλοτική ιδιωτικοποίηση ορισμένων αρχαιολογικών περιοχών ή μουσείων. Πρόκειται ίσως για ένα τεράστιο ταμπού στην ελληνική αρχαιολογία καθώς από την ίδρυση του ελληνικού κράτους, το Δημόσιο είχε τον πρώτο και τελευταίο λόγο στο ζήτημα, χωρίς ποτέ να τεθεί ο κανόνας αυτός υπό αμφισβήτηση. 
Τι προτείνει όμως ο κ. Μίλερ; «Θα σας δώσω ένα παράδειγμα. Κοντά στη Νεμέα υπάρχει η εγκαταλελειμμένη ανασκαφή της Φλειούντας με διάφορα ευρήματα. Ήταν μια μεσαίου μεγέθους πόλη, στην οποία έγιναν έρευνες τη δεκαετία του 1920 και ύστερα του 1970. Έχουν εντοπιστεί διάφορα και ένα θέατρο. Όλα αυτά είναι σήμερα στο έλεος των περαστικών, των αρχαιοκαπήλων και των βανδάλων. Οι τελευταίοι μάλιστα έχουν κάνει ήδη μεγάλες φθορές καθώς έσπασαν πέτρινους θρόνους. Έφεραν τμήματά τους στο μουσείο και τώρα κάνουμε αγώνα να τα συγκολλήσουμε. Γύρω υπάρχουν κοπάδια και καλλιέργειες, με ντόπιους που σκάβουν για τα χωράφια τους. 
Φανταστείτε αυτήν την τοποθεσία να εντάσσεται σε μια περιοχή όπου να υπάρχει φύλαξη, εστιατόριο, καφέ, κάποιο μικρό ξενοδοχείο. Όπου τουρίστες θα μπορούν να παρακολουθούν από απόσταση το έργο των αρχαιολόγων και να μοιράζονται τη μοναδική χαρά αυτής της στιγμής που η σκαπάνη φέρνει κάτι στο φως μετά χιλιάδες χρόνια. 
Φανταστείτε να μπορούσαν να αγοράσουν μια πλειάδα από σουβενίρ με αντίγραφα των αντικειμένων που βρέθηκαν και να τα πάρουν μαζί στην πατρίδα τους ώστε να τους θυμίζουν αυτήν τη συγκινητική εμπειρία. Ένας τρόπος να γίνουν όλα αυτά είναι να υπάρχει μια εταιρεία εκμετάλλευσης που να καταθέσει ένα business plan, μελετημένο και σωστό, να πάρει την έγκριση του κράτους και να αρχίσει να κόβει εισιτήρια εισόδου. 
Με προγραμματισμό για κάποια χρόνια μπροστά, με πολιτική να πείθει τους τουρίστες να επιστρέφουν κάθε χρόνο για να παρακολουθούν την πορεία της ανασκαφής. Σαν την Φλειούντα, υπάρχουν δεκάδες παραδείγματα σε όλη την Ελλάδα, που ρημάζουν. Γιατί να μην είναι στην επίβλεψη μιας ιδιωτικής εταιρείας που θα τα σεβαστεί, θα τα προστατεύσει και θα δώσει έσοδα στο κράτος;»......"

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Στέφανου Μίλερ που έδωσε στην κυρ. Μαργαρίτα Πουρνάρα, εκ μέρους της "Καθημερινής".
Πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: