22 Ιουλίου 2009

Σχολή Οινολογίας Νεμέας - Καλά κρασιά !!


Εν μέσω των θερμότερων ημερών του φετινού καλοκαιριού, η Κορινθία και ιδιαίτερα η Νεμέα, "πανηγυρίζει" για την μελλοντική πιθανότητα δημιουργίας Τμήματος του ΤΕΙ Καλαμάτας, του Τμήματος Αμπελουργίας, Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών. Τρία σε ένα δηλαδή ....... καλύτερα και από σαμπουάν !!!

Θα μου πείτε βέβαια, προς τι η γκρίνια και η μεμψιμοιρία; Προς τι η αντιπαράθεση με τους Νεμεάτες, τον Δήμαρχο τους και τον "ευεργέτη" τους κ. Παπαληγούρα (κατά τον Δήμαρχο κ. Καλατζή).

Σύμπτωση είναι ότι η ανακοίνωση για το προαναφερόμενο Τμήμα συμπίπτει χρονικά, αφενός με τον επερχόμενο τρυγητό στην Νεμέα, αφετέρου δε με μία από τις δυσκολότερες χρονιές των τελευταίων ετών για όλες τις οινοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδος; Ηδη πολλοί μιλούν για "κραχ" στην οινική αγορά, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα αποσυμφόρησης των απούλητων αποθεμάτων κρασιού.

Σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι ο υποστηριχθείς από την Ν.Δ. Δήμαρχος Νεμέας, αντί να μας πείσει για την αναγκαιότητα πρωτίστως και ύστερα για τα πλεονεκτήματα της ίδρυσης ενός νέου Τμήματος ΤΕΙ Οινολογίας, αναφέρει ότι "..νοιώθει περηφάνια, που η Νεμέα, θα ανακηρυχθεί σε....Πανεπιστημιούπολη...!!!!!" και πάνω απ'όλα χιλιοευχαριστεί και χιλιολιβανίζει τον Υπουργό μας κ. Παπαληγούρα; Αλήθεια πόσες Πανεπιστημιουπόλεις έχει επισκεφθεί;

Σύμπτωση αποτελεί το γεγονός ότι, πολύ πιθανόν στην Κορινθία να παιχθεί το ίδιο σκηνικό με τα κόμματα και τους βουλευτές, 3+1 , αλλά από την ανάποδη; Δηλαδή 3 βουλευτές ΠΑΣΟΚ, 1 η Ν.Δ..

Μήπως τελικά η όλη φασαρία γίνεται για να "βολευθούν" κάποια άνεργα "παιδιά" μας;

Για να δούμε όμως και την ουσία:

Αλήθεια, μία οινοπαραγωγική περιοχή όπως της Νεμέας, αλλά και ολόκληρη η αγροτική Κορινθία ή η Πελοπόννησος, τι πραγματικά χρειάζεται για τον πρωτογενή της τομέα;

Μία ακόμη Σχολή ανέργων γεωτεχνικών ή τεχνολόγων;
Πόσοι θα είναι οι απόφοιτοι ετησίως και πόσες οι προσφερόμενες θέσεις εργασίας;
Τα οινοποιεία στην Νεμέα χρειάζονται άμεσα Οινολόγους;
Έχουμε έλλειψη στην Ελλάδα τέτοιων αποφοίτων επιστημόνων;
Τα 110 χλμ. απόσταση, αποτελούν εμπόδιο στην συνεργασία του ήδη υπάρχοντος Τμήματος Οινολογίας του ΤΕΙ Αθήνας με τους Νεμεάτες;

Βρε παληκάρια, εν τέλει μήπως θα ήταν καλύτερη λύση η δημιουργία ενός ή περισσοτέρων εξειδικευμένων Αγροτικών Ινστιτούτων, που θα δίνουν άμεσες λύσεις στον αγρότη, στον οινοποιό, στον μεταποιητή, στον εξαγωγέα; Ινστιτούτα που θα είναι στελεχωμένα με το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό και που θα είναι σε άμεση συνεργασία ή δικτυωμένα με ανάλογα ιδρύματα του εξωτερικού.

Επιτέλους τα χρόνια ερωτήματα των αγροτών απαιτούν απαντήσεις. Αυτές δεν θα δωθούν από κανένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, παρά μόνο από εξειδικευμένα Ινστιτούτα ή παρεμφερή ιδρύματα.

Τα ζητήματα είναι γνωστά σε όλους:
Τι θα φυτεύσουμε;
Πως θα μειώσουμε τα κόστη;
Τι νέο υπάρχει στην αγορά (καλλιέργεια, ποικιλία, φυτοπροστασία συμβατική και βιολογική, συσκευασία κ' τυποποίηση, εξοπλισμός, κ.άλ.);
Πως θα αυξήσουμε την πελατεία μας (εγχώρια και εξωτερικού);
Ποιές οι ανερχόμενες αγορές και πως θα διεισδύσουμε σ'αυτές;
Ποιοί οι ανερχόμενοι ανταγωνιστές και ποιές οι ενδεδειγμένες αντιδράσεις μας;
Πως θα αλληλοβοηθηθούν οι τομείς της Γεωργίας, του Τουρισμού, του Πολιτισμού και της τοπικής επιχειρηματικότητας;

Αυτά και πολλά άλλα.......
Άντε, παρά την σημερινή ζέστη, θα συνοδεύσω το γεύμα με ένα δροσερό Αγιωργίτικο. Στην υγειά σας.........

3 σχόλια:

Armonistas είπε...

Πέστα χρυσόστομε, γιατί θα μας τρελάνουν....

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΕΧΩ ΓΥΡΙΣΕΙ ΚΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΟΛΙΑ! ΤΕΤΟΙΑ ΑΓΡΟΤΙΣΣΑ ΠΟΥΘΕΝΑ.... ΠΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ - ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΚΑΙ ΠΑΩ ΤΡΕΧΑΤΟΣ :-)

Agriada είπε...

Η ομορφιά είναι παντού γύρω μας. Ας ανοίξουμε τα μάτια και προπάντων τα μυαλά μας. Ας αναδείξουμε τα πλεονεκτήματα της υπαίθρου και όχι τα μειονεκτήματα.