2 Ιουλίου 2009

Copy - Paste (Αντιγραφή - Επικόλληση)


Είναι τοις πάσι γνωστόν, ότι τη σήμερον εποχή δεν απαιτείται να ανακαλύψουμε ή να ξανανακαλύψουμε τον τροχό, την πυρίτιδα και όλα τα συναφή..Είναι επίσης γνωστό, ότι ολόκληρες χώρες και οικονομίες ανδρώθηκαν αντιγράφοντας αλλά και βελτιώνοντας αυτά που αντέγραψαν.
Πριν αρκετές μέρες διάβασα σε αγροτικές ιστοσελίδες, την είδηση ότι πραγματοποιήθηκε συγχώνευση των μεγαλύτερων αγροτικών και συνεταιριστικών οργανώσεων της Δανίας. Συγκεκριμένα συγχωνεύτηκε το Δανικό Γεωργικό Συμβούλιο, οι Ενώσεις Δανών Αγροτών, το Δανικό Συμβούλιο Κρέατος, η Δανική Επιτροπή Γάλακτος, η Δανέζικη Γεωργική Συμβουλευτική Υπηρεσία και η Δανική Παραγωγή Χοίρων. Το αποτέλεσμα ήταν η δημιουργία μιας ενιαίας οργάνωσης, του Συμβουλίου Γεωργίας και Τροφίμων της Δανίας.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην "ένωση" ήσαν οι πιέσεις που εξασκήθηκαν για μείωση των δαπανών για τα μέλη των οργανώσεων(!!!) αλλά και η βελτίωση της αποδοτικότητας όλων των οργανώσεων και όλης της αλυσίδας παραγωγής και εμπορίας, στην άσκηση πιέσεων και επηρεασμού, προς όφελος των μελών τους.

Και ερχόμαστε στην Ελλαδίτσα και ιδιαίτερα στην Κορινθία. Έξι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, με έξι αντίστοιχες "προεδρικές καρέκλες". Με μέλη αναρίθμητους πρωτοβάθμιους συνεταιρισμούς, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι οργανώσεις-σφραγίδες.

Οι εμπορικές συναλλαγές που πραγματοποιούν, όπως συλλογή, μεταποίηση, διακίνηση και προώθηση των αγροτικών προϊόντων των μελών τους και όχι μόνο, συνεχώς φθίνουν, ενώ σε κάποιες Ενώσεις αποτελεί πια ιστορικό δεδομένο....

Οι όποιες "υπηρεσίες" που παρέχουν στα μέλη τους (ΟΣΔΕ, επιστροφή ΦΠΑ, εξισωτική) χρεώνονται πανάκριβα. Φέτος με την κρίση στις τιμές των βερίκοκων, αρκετοί συνεταιρισμοί χρεώνουν έως και 10% της αξίας του προϊόντος, απλά για να ζυγίσουν οι παραγωγοί τα βερίκοκα τους !!!!
Ακόμη και τα εφόδια (λιπάσματα, φυτοφάρμακα) που πωλούν, είναι στην καλύτερη των περιπτώσεων στις ίδιες τιμές με τους ιδιώτες γεωπόνους.

Έτσι λοιπόν, οι ηγεσίες των Συνεταιριστικών οργανώσεων το περίσσευμα πολύτιμου χρόνου που διαθέτουν, το σπαταλούν όχι σε αυτά που οφείλουν λόγω ιδιότητας να κάνουν, αλλά σε άλλα πιο "πιασάρικα" και λιγότερο "ριψοκίνδυνα", όπως π.χ. ο συνδικαλισμός. Δυστυχώς όμως και σε αυτόν τον τομέα, "μένουν" κάτω από την βάση.

Αντί λοιπόν η ΠΑΣΕΓΕΣ, να σπαταλά εκατομμύρια ευρώ, για μελέτες του τύπου: ¨...ενιαία διαχείρηση αρδευτικού νερού" και "....αντί για βαμβάκι θα πρέπει να καλλιεργηθούν λιγότερο υδροβόρες καλλιέργειες" , μήπως είναι πιο χρήσιμη μια μελέτη για την μείωση και ανασυγκρότηση των συνεταιριστικών οργανώσεων, με αναλυτικά δεδομένα ανά νομό, ανά προιόν, με στοιχεία και νούμερα.
Μια σοβαρή οργάνωση που κοιτά μπροστά και προνοεί για να έχει στο μέλλον, αυτά και άλλα πολλά αν μη τη άλλο κάνει.

Μήπως όμως το γνωστό σύμπλεγμα της πολιτικής εξουσίας με το αγροτικο-υπαλληλικο- συνεταιριστικό λόμπυ είναι τόσο συμπαγές, που είναι αδύνατη η οποιαδήποτε αναδιοργάνωση προς όφελος των μελών και κυρίως των αγροτών;

Γιατί για όλα δεν μας φταίνε οι ....... έξω από εδώ !!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: