21 Ιανουαρίου 2010

Απαράδεκτη η θέση του ΚΚΕ

Θεωρούμε εντελώς απαράδεκτη την θέση του ΚΚΕ, το οποίο εναντιώνεται στην αναγνώριση της ιδιότητας του κατ' επάγγελμα αγρότη και τον διαχωρισμό αυτού, με τον ετεροεπαγγελματία απλό κάτοχο αγροτικής εκμετάλλευσης.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα ισχυρίζεται, ότι ο τυχόν διαχωρισμός, των επαγγελματιών και ετεροεπαγγελματιών, θα προκαλέσει το ξεκλήρισμα των μικρών αγροτών.
Ακόμη και να είναι αυτό πιθανό, από μόνο του δεν αναιρεί την δημιουργία ειδικών μέτρων, ώστε να διασφαλιστούν κατά κάποιο τρόπο οι μικροκτηματίες.

Ας εξετάσουμε, όμως τα σοβαρά προβλήματα που δημιουργούνται.

* Στρέβλωση της αγοράς. Στα πλαίσια του ελεύθερου εμπορίου, μεγαλύτερη αντοχή και ανοχή στο να πωλήσει φθηνότερα το προιόν του , έχει ο ετεροεπαγγελματίας. Τα παραδείγματα πολλά. Ειδικά για αυτούς που το προιόν τους υπόκειται σε καθεστώς επιδότησης.

* Από το 1983, με την κατάργηση των τακτικών και μη τακτικών μελών των συνεταιρισμών, αλλοιώθηκε σημαντικά η φυσιογνωμία των πολύτιμων δομών για την αγροτική ανάπτυξη, όπως είναι οι συνεταιριστικές οργανώσεις .

Έκτοτε ισότιμα μέλη στους συνεταιρισμούς, μπορεί να είναι ο επαγγελματίας αγρότης αλλά και ο οποιοσδήποτε ιδιοκτήτης αγρεκμετάλλευσης είτε είναι γιατρός, δικηγόρος, δημόσιος υπάλληλος αλλά και ελεύθερος επαγγελματίας κάτοικος μικρού χωριού.

Έκτοτε, είναι σύνηθες το φαινόμενο, οι διοικήσεις των συνεταιρισμών και κατ'επέκταση και των Ενώσεων τους και της ΠΑΣΕΓΕΣ, να "ελέγχονται" όχι από τους επαγγελματίες αγρότες αλλά απο τους υπόλοιπους ετεροεπαγγελματίες. Αυτή είναι και μία από τις αιτίες που οι συνεταιριστικές οργανώσεις, στην πλειοψηφία τους, δεν ασκούν μακροπρόθεσμες αγροτικές πολιτικές και πρακτικές. Είναι απόλυτα φυσιολογικό ο μη κατ'επάγγελμα αγρότης να μην "καίγεται" για επενδύσεις, συμμετοχή σε προγράμματα ή άλλες δράσεις που θα στηρίξουν άμεσα ή έμμεσα τον αγρότη και την τοπική αγροτική οικονομία.


* Πολιτική γης. Σε μια χώρα όπως είναι η Ελλάδα, που το Κτηματολόγιο, τώρα δειλά δειλά εφαρμόζεται, όπου οι χρήσεις γης αποτελούν έννοιες επιστημονικής φαντασίας, είναι δεδομένο ότι μεταξύ των επαγγελματιών αγροτών και των ετεροεπαγγελματιών, υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα. Στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι αγρότες επιθυμούν την εφαρμογή των χρήσεων γης, ώστε να διασφαλίσουν την γη τους, αλλά εκμεταλλευόμενοι την μείωση της αξίας της αγροτικής γης (λόγω του ότι δεν θα μπορεί να χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς), να μπορούν να αυξήσουν τον κλήρο τους, μέσω αγοράς ή ενοικίασης. Ετσι δημιουργούνται περισσότερες βιώσιμες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και επιλύεται μερικώς το μεγάλο διαρθρωτικό αγκάθι της ελληνικής γεωργίας, όπως είναι ο πολυτεμαχισμένος κλήρος.

* Επιδοτήσεις για όλους. Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί μια και δια παντώς, ότι όταν βγαίνουν οι πολιτικοί και ισχυρίζονται ότι τόσα εκατομμύρια ή δις ευρώ, δώθηκαν μέσω των επιδοτήσεων στους αγρότες, στην ουσία εννοούν αλλά δεν το λένε δημόσια ότι, αυτά τα χρήματα πηγαίνουν σε όσους το δικαιούνται, σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία. Δηλαδή σε αγρότες και μη αγρότες. Το ίδιο και αρκετά προγράμματα, όπως τα Leader και ο αγροτουρισμός, η βιολογική γεωργία, κ.άλ.

* Μα θα μας πουν κάποιοι, γιατί σε κάποιες ευρωπαικές χώρες επιτρέπεται και σε μη αγρότες η παραγωγή αγροτικών προιόντων και μάλιστα επιδοτούνται !!
Η απάντηση είναι απλή!! Έτσι ακριβώς είναι η κατάσταση!! Απλούστατα, η Ευρωπαική Ενωση, δείχνει ανοχή σε ορισμένα Κράτη Μέλη των οποίων οι νόμοι, τα συστήματα και οι παραδόσεις δεκαετιών ή αιώνων και οι οποίοι επιτρέπουν στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων, άσχετα εάν είναι αγρότες ή απόγονοι φεουδαρχικών και αριστοκρατικών οικογενειών ή μέλη βασιλικών οίκων ή βιομηχανίες τροφίμων και επεξεργασίας αγροτικών προιόντων, όχι μόνο να παράγουν αλλά και να επιδοτούνται γι'αυτά.

Από την άλλη υπάρχουν Κράτη Μέλη της Ε.Ε., όπου εφαρμόζοντας σοβαρές πολιτικές, δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια σε ετεροεπαγγελματίες, να ασχοληθούν ακόμα και σε θεωρητικό επίπεδο, με τον αγροτικό τομέα. Τέτοια μέτρα είναι, φορολογικά αντικίνητρα, ευνοικό κληρονομικό δίκαιο, ειδικές πολιτικές πώλησης αγροτικής γης, κ.άλ.
Εμείς σαν Ελλάδα, τι διαλέγουμε; Την Βασίλισσα Ελισάβετ και το υιό της Κάρολο,που επιδοτούνται αδρά απο τα ταμεία της Κ.Α.Π. ή επαγγελματίες αγρότες δυναμικούς, βιώσιμους και ανταγωνιστικούς;

Αυτήν την λογική υιοθετεί το ΚΚΕ; Δηλάδή, εάν κάποιος είναι υποθετικά ολίγον Κομμουνιστής, ολίγον ΠΑΣΟΚ, αλλά ψηφίζει Ν. Δ., θα μπορεί να συμμετάσχει σε κομματική συνεδρίαση του ΚΚΕ;
Μήπως το ΚΚΕ, ελλείψει μεγάλης δύναμης στον αγροτικό χώρο, επιθυμεί την διείσδυση και ενεργοποίηση των ετεροεπαγγελματιών - μελών της; Άλλη λογική εξήγηση για μας δεν υπάρχει. Γιατί απλά δεν έχουμε προλάβει να μελετήσουμε το "Κεφάλαιο" αγαπητοί σύντροφοι.
Σκεφτείτε τα παραπάνω, σκεφτείτε το μέλλον και βγάλτε τα συμπεράσματα σας.


2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλημέρα !!!

Μπορείς να μου απάντησης σε παρακαλώ , γιατί ένας αγρότης να μην μπορεί να κάνει άλλη δουλεία επειδή η σοδιά του δεν πάει καλά και εκτός του αλλού είναι επάγγελμα εποχιακό.
Και γιατί κάποιος να είναι καναλάρχης , να έχει δική του εφημερίδα , να είναι εφοπλιστής , να είναι μεγάλο εργολάβος ?

Agriada είπε...

Ευχαριστούμε φίλε Ανώνυμε για το σχόλιο. Η απάντηση μας εδώ: http://agriada.blogspot.com/2010/01/blog-post_25.html