25 Ιανουαρίου 2010

Κατ' επάγγελμα αγρότης - Απάντηση Αγριάδας

Ομολογούμε ότι η επισκεψιμότητα στην ανάρτηση μας με θέμα: "Απαράδεκτη η θέση του ΚΚΕ", έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Αυτό φυσικά το αναμέναμε, διότι το ζήτημα του διαχωρισμού και της διασφάλισης του αγροτικού επαγγέλματος, από τους ετεροεπαγγελματίες, είναι ένα "καυτό" θέμα που ταλανίζει τον ελληνικό αγροτικό χώρο.

Ακούμε συνέχεια για δισεκατομμύρια ευρώ στους αγρότες, με συνέπεια να δημιουργούνται λαθεμένες εντυπώσεις στις υπόλοιπες κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις της χώρας.
Είναι γνωστό σε όλους και ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ στους πολιτικούς μας, ότι τα αυτά τα χρήματα (επιδοτήσεις, προγράμματα, κονδύλια, κ. άλ.) καρπώνονται και από μη κατ' επάγγελμα αγρότες. Απ' ότι μας δείχνουν μάλιστα ανεπίσημα στοιχεία, οι επαγγελματίες αγρότες πιθανόν να λαμβάνουν τα λιγότερα......

Ένα σχόλιο αναγνώστη στην ανωτέρω ανάρτηση μας δίνει την ευκαιρία να ναλύσουμε περαιτέρω το θέμα. Η ερώτηση του Ανώνυμου: "Μπορείς να μου απαντήσεις σε παρακαλώ , γιατί ένας αγρότης να μην μπορεί να κάνει άλλη δουλειά επειδή η σοδιά του δεν πάει καλά και εκτός του άλλου είναι επάγγελμα εποχιακό. Και γιατί κάποιος να είναι καναλάρχης , να έχει δική του εφημερίδα , να είναι εφοπλιστής , να είναι μεγάλο εργολάβος ?"

Η απορία του φίλου δικαιολογημένη. Εμείς ποτέ δεν γράψαμε ότι μόνο οι επαγγελματίες αγρότες, έχουν δικαίωμα να παράγουν ή ότι ένας αγρότης με μικρό κλήρο ή με μια εποχιακή καλλιέργεια, δεν έχει το δικαίωμα να ασχοληθεί και με κάτι παραπλήσιο ή διαφορετικό του επαγγέλματος του.
Αυτό που ενοχλεί την πλειοψηφία των αγροτών είναι ότι οι ετεροεπαγγελματίες του χώρου "παίζουν μπάλα" στο ίδιο γήπεδο, αλλά με διαφορετικές προυποθέσεις. Για παράδειγμα, μεταξύ ενός αγρότη και ενός μη κατ'επάγγελμα αγρότη, ποιός από τους δύο θα επιδιώξει να πουλήσει σε υψηλότερη τιμή το ίδιο προιόν; Δεν είναι απόλυτα λογικό, ότι αυτός που έχει και δεύτερο εισόδημα, θα έχει παράλληλα την αντοχή να είναι πιο υποχωρητικός στις απαιτήσεις του; Τουλάχιστον στους δικούς μας χώρους και χωριά, αυτό συμβαίνει.

Το εάν τώρα, κάποιος αγρότης έχει εποχιακή καλλιέργεια ή μικρή καλλιέργεια, είναι φυσιολογικό να επιζητά ή δεύτερη καλλιέργεια ή δεύτερη εργασία. Αυτό στην υπόλοιπη Ευρώπη, ονομάζεται "πολυλειτουργική γεωργία"........ Δυστυχώς στην Ελλάδα και αυτός ο όρος διαστρεβλώθηκε, προς όφελος των μη αγροτών. Ετσι λοιπόν, στην χώρα μας λέγοντας πολυλειτουργική γεωργία, εννοούμε κάποιον ή κάποια που μαζί με το επάγγελμα του θα επιλέξει να ασχοληθεί και με έναν τομέα της ευρύτερης αγροτικής οικονομίας. Είτε παράγοντας κάποιο προιόν ή προσφέροντας κάποια υπηρεσία (βλέπε αγροτουρισμός, κ.άλ.).

Αυτά όλα θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Οχι να απαγορευθούν. Αυτά συνέβαιναν σε άλλες εποχές και σε άλλες χώρες.
Το να έχουν άπαντες τα ίδια ή πολλές φορές περισσότερα δικαιώματα στον αγροτικό τομέα, άσχετα με τον βαθμό ενασχόλησης του με το επάγγελμα, είναι κάτι απαράδεκτο, αντιδημοκρατικό και απαξιώνει το επάγγελμα του αγρότη. Οι οποιεσδήποτε οικονομικές ενισχύσεις, είτε υπό μορφή κοινοτικών επιδοτήσεων, είτε υπό μορφή φορολογικών κινήτρων, είτε υπό μορφή ειδικών προγραμμάτων (εθνικών ή κοινοτικών), έχουν κάποιο σκοπό και στόχο. Να ενισχύσουν το αγροτικό εισόδημα, να εκσυγχρονίσουν τον εξοπλισμό των αγροτών και ουσιαστικά να διασφαλίσουν όσο το δυνατόν την βιωσιμότητα των επαγγελματιών αγροτών που παράγουν και διαθέτουν τρόφιμα και αγαθά προς κατανάλωση των ίδιων και των υπολοίπων καταναλωτών. Των επαγγελματιών αγροτών που κρατάνε ζωντανά τις πόλεις, κωμοπόλεις και τα χωριά της ελληνικής υπαίθρου.

Άλλωστε, κάτι ανάλογο δεν συμβαίνει και στα υπόλοιπα επαγγέλματα; Υπάρχει περίπτωση κάποιος δικηγόρος π.χ. να ανοίξει δικό του κατάστημα και να παίρνει και το μέρισμα του Δικηγορικού συλλόγου και τα κέρδη του μαγαζιού του; Δεν υπάρχουν μαλιστα "κλειστά" επαγγέλματα, για τα οποία χρόνια τώρα αποφεύγουμε να συζητήσουμε ή να "ανοίξουμε" όμορφα και λογικά;

Γιατί άραγε μόνο το επάγγελμα του αγρότη θα πρέπει να έχει "τρύπες" κεφαλογραβιέρας;
Καλή όρεξη σε όλους σας.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: