25 Νοεμβρίου 2009

Σκοπιανά σταφύλια με φυτοφάρμακα

Από την Ελευθεροτυπία (24 Νοεμβρίου 2009):

"Μετά τα επικίνδυνα για κατανάλωση, λόγω μεγάλης περιεκτικότητας φυτοφαρμάκων, αχλάδια τουρκικής προέλευσης, εντοπίστηκαν ύστερα από ελέγχους και 80 τόνοι σκοπιανά σταφύλια, τα οποία δύο εισαγωγείς -ο ένας με τουρκικό ονοματεπώνυμο- επρόκειτο να εκτελωνίσουν στην Κατερίνη.

Σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία, έπρεπε ή να καταστραφούν ή να επιστραφούν στη FYROM, αλλά μετά την απαγόρευση της εισαγωγής τους οι δύο έμποροι κατάφεραν να τα προωθήσουν στη ρουμανική αγορά. Επειδή υπάρχουν υπόνοιες για κύκλωμα διακίνησης, ερευνάται η όλη διαδικασία και αναμένεται η επιβολή κυρώσεων."

Ερωτήματα "Αγριάδας" :

  1. Η FYROM σαν γείτονα χώρα, έχει την ίδια περίοδο τρυγητού με την Ελλάδα, άρα δεν τίθεται ζήτημα εισαγωγής "φρέσκων" σταφυλιών.
  2. Η Ρουμανία είναι κοινοτική χώρα. Μήπως οφείλαμε να τους προστατέψουμε από την εισαγωγή επικίνδυνων σταφυλιών τρίτων χωρών, συμβάλλοντας στην λειτουργία της κοινοτικής προτίμησης;
Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος της Ελληνικής Γεωργίας, είναι οι εισαγωγείς φρούτων και λαχανικών. Για τον απλούστατο λόγο ότι, προωθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα, όχι λόγω της ποιότητας τους, αλλά λόγω του χαμηλότερου κόστους τους. Τούτο σημαίνει μεγαλύτερο περιθώριο κέρδους για όλους σχεδόν τους κρίκους αυτής της αλυσίδας.
Όλους εκτός από τους καταναλωτές !!!!!. Απλά και σταράτα.




Δεν υπάρχουν σχόλια: