18 Φεβρουαρίου 2009

Τι; Πως; Που; - μέρος 2


Το υψηλό κόστος των εφοδίων (λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εργαλεία και μηχανήματα, κτλ. ) για τους αγρότες, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα τους .
Σήμερα θα αποκαλύψουμε, μία καινοτόμο πιλοτική προσπάθεια που έγινε από κορινθιακή συνεταιριστική οργάνωση, με προφανή σκοπό την μείωση του κόστους προμήθειας των αγροτικών εφοδίων, που προμηθευόταν για τα μέλη της, συνεταιρισμοί και φυσικά πρόσωπα.
Τον Απρίλιο του 2003 η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορίνθου (ΕΑΣΚ) οργάνωσε μια ηλεκτρονική δημοπρασία για την αγορά μιας σειράς από γεωργικά χημικά προϊόντα για τα μέλη τους.
Η δημοπρασία προβλήθηκε σε οθόνη στο κτίριο της ΕΑΣΚ έτσι ώστε όλοι να είναι σε θέση να παρακολουθούν ολόκληρη τη διαδικασία και την προσφορά που υποβαλλόταν από κάθε μειοδότη. Ωστόσο οι μειοδότες μπορούσαν μόνο να δουν την πιο πρόσφατη προσφορά (χωρίς να ξέρουν από ποιόν ήταν) και τον υπολειπόμενο χρόνο.
Η δημοπρασία είχε διάρκεια σχεδόν μια ώρα και σαν τελικό αποτέλεσμα είχε ένα πραγματικό κέρδος για την ΕΑΣΚ περίπου 10%.
Το ποσό της έκπτωσης, μπορεί να φαίνεται μικρό, αλλά σκεφτείτε τι πιθανόν κέρδος θα απέφερε, μια μαζική παραγγελία, από όλες τις Κορινθιακές Ενώσεις Συνεταιρισμών….; Και επίσης απευθυνόμενοι σε περισσότερους προμηθευτές συμπεριλαμβανομένων και του εξωτερικού…;
Έστω και αυτό το 10% κέρδος, θα μπορούσε, όλα αυτά τα χρόνια, να περάσει σαν αντίστοιχη έκπτωση στις τιμές αγοράς, για τους αγρότες, ή, θα μπορούσε η Ένωση να παρακρατούσε ένα ποσοστό από αυτό για επενδυτικούς σκοπούς.
Το περίεργο επίσης της υπόθεσης, απ’ ότι μάθαμε, είναι ότι δεν γνωστοποιήθηκε τίποτα στην αρμόδια Γενική Συνέλευση της Ένωσης (ΕΑΣΚ), ώστε να αποφασίσει το σώμα των Αντιπροσώπων της και φυσικά ουδείς λόγος για δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ.

Λεπτομέρειες και φωτογραφίες στην διεύθυνση : http://www.agroplan.org/material/GR/CS_GR/02_Corinth.pdf

Τελικώς αυτή η προσπάθεια δεν συνεχίστηκε….Χωρίς λόγο και εν κρυπτώ…..
Τα ερωτήματα πολλά !!!! Τις απαντήσεις …..τις αναμένουμε από τα στελέχη της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Κορίνθου αλλά και από όσους συμμετείχαν στην δημοπρασία. Το email και το blog της Αγριάδας είναι στην διάθεση τους.

Σκοπός της παρούσης δημοσίευσης, δεν είναι να καταγγείλουμε τις Συνεταιριστικές οργανώσεις της Κορινθίας. Για εμάς τους αγρότες, οι Συνεταιρισμοί πρέπει να αποτελούν, εκείνα τα σύγχρονα και κατάλληλα εργαλεία, που θα μας μειώσουν τα κόστη και θα διασφαλίσουν – στα μέτρα του δυνατού – την διάθεση και προώθηση των προϊόντων μας. Ώστε να αποτελέσουν το μεγάλο αντίβαρο, της κακής και αδίστακτης ιδιωτικής πρωτοβουλίας, που δυστυχώς, στραγγαλίζει τον ανήμπορο να αντιδράσει αγρότη.
Το πρόβλημα εστιάζεται στην - εσκεμμένη ή όχι – άγνοια και αδράνεια, των αιρετών κυρίως μελών και «ηγετών» των Συνεταιρισμών και κυρίως των Ενώσεων τους.

Καλή Τσικνοπέμπτη αύριο και με το μαλακό….

Με αγάπη……………και….πολλές απορίες........

Η Αγριάδα

Δεν υπάρχουν σχόλια: