6 Φεβρουαρίου 2009

Παρακαλούμε ελάτε τον Μάρτιο για το ΟΣΔΕ ....

Κάτω από τις καλύτερες προϋποθέσεις το σύστημα ΟΣΔΕ, θα είναι έτοιμο γύρω στις 16 Μαρτίου. Οι κοινοτικοί ελεγκτές όμως θα έρθουν στις 24 Φεβρουαρίου. Όταν είχαν έρθει αρχές Ιανουαρίου τους είχαμε υποσχεθεί ότι το action plan θα ήταν έτοιμο τον Φεβρουάριο. Ήταν η τρίτη παράταση. Όμως οι κοινοτικοί δεν είχαν υπολογίσει ότι ο πρωθυπουργός μας θα έκανε ανασχηματισμό -που «σερνόταν» οι φήμες για δύο μήνες- άρα γιατί ο πρώην να χτυπιέται να φτιάξει κάτι όπου τη» δόξα» θα την έπαιρνε ο επόμενος; Είχε καταλάβει ότι θα έπαυε να ήταν ένοικος της Αχαρνών αλλά νόμιζε ότι θα είχε και «παρέα» αλλά δεν… ευδοκίμησε η επιθυμία του. Αυτό είναι ένα άλλο θέμα και το έχουμε ξαναγράψει αναλυτικά. Όμως η όλη κατάσταση είναι ιλαροτραγική. Και θα είχε την «αστεία» πλευρά της εάν το κόστος δεν ανερχόταν στα 300 εκ. ευρώ όπως μας έχουν απειλήσει οι κοινοτικοί δια στόματος της Επιτρόπου κ. Μπόελ.
Τι δεν θα δουν οι ελεγκτές: ανέτοιμα συστήματα που φυσικά δεν έχουν «εγκατασταθεί» στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών αφού δεν τους έχουν δοθεί οι χάρτες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και -πάλι- φυσικά δεν θα δουν καταχωρημένες αιτήσεις παραγωγών. ʼραγε τι θα γράψουν στην έκθεσή τους όταν θα επιστρέψουν στα γραφεία τους στις Βρυξέλλες; Ότι στην Ελλάδα έγινε ανασχηματισμός της κυβέρνησης και ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί σύμφωνα με τις «επιθυμίες» του κάθε υπουργού;

Όσο για τα «περιζήτητα» 500 εκ. ευρώ: Τα 75 εκ. ευρώ μπορούν να δοθούν χωρίς έλεγχο και ενημέρωση μέσω του κανόνα de minimis. Είναι το μόνο καθαρό ποσό. Τα υπόλοιπα 425 εκ. ευρώ θα δοθούν με βάση τις ζημιές του 2008 σύμφωνα με τη δήλωση του κ. Σωτήρη Χατζηγάκη: «Επανέλαβα ότι πρόκειται για αποζημιώσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό του ΕΛΓΑ, ο οποίος -σημειώνω- έχει τύχει της έγκρισής της Ε.Ε». Εννοεί τον κανονισμό ο υπουργός περί έγκρισης και όχι περί χρημάτων. Τότε γιατί διαμαρτυρόταν ο κ. υπουργός όταν του έλεγαν ότι αυτά τα χρήματα θα έχουν μορφή αποζημίωσης κι εκείνος διαμαρτυρόταν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ότι είναι ανακρίβειες αυτά που λέγονται και γράφονται; Αυτή η συνέπεια των λόγων είναι…. Καταπληκτική. Και ναι μεν μπορεί να δοθούν τα χρήματα γιατί δεν μπορεί πλέον να κάνει πίσω η κυβέρνηση αλλά ο έλεγχος που θα γίνει ΜΕΤΑ, θα θυμίζει την παροιμία «στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό» και μάλιστα χωρίς ….αφρό. Έχουν μπει πλέον όλοι στο… αλώνι και ότι γίνει. Βέβαια ο έλεγχος γίνεται στο χωράφι όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές και όχι στις αποθήκες για προϊόν που υποβαθμίστηκε κατά την αποθήκευσή του!!! Τώρα ποιος θα υπογράφει τι, ποια θα είναι η μεγάλη ζημιά, ποια θα είναι η μικρή ζημιά –για μικρομεσαία δεν ακούστηκε τίποτα- ο κοινοτικός θεός να βάλει το χέρι του. Όταν λοιπόν θα παραδώσει ο κ. υπουργός τον φάκελο με όλα τα χαρτιά που θα καλύπτουν ζημιές 425 εκ. ευρώ (έκθεση γεωπόνου, όνομα παραγωγού, καλλιέργεια κλπ κλπ), στην κ. Μπόελ, θα πρέπει να επισυνάπτεται απαραίτητα και το μετεωρολογικό δελτίο της συγκεκριμένης ημέρας της ζημιάς. Η συνέχεια όταν θα αρχίσει η… μοιρασιά.

Μαίρη Λυμπεροπούλου (www.agrotypos.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: