3 Φεβρουαρίου 2009

Μπράβο στους αμπελουργούς μας – Αφιερωμένο στους εξαγωγείς μας !!!!

Επιτέλους και κάποια καλά νέα για τους συναδέλφους αγρότες και ειδικότερα για τους παραγωγούς εξαγώγιμων επιτραπέζιων σταφυλιών.

Η οργάνωση PAN Europe *(http://www.pan-europe.info/Media/PR/081124_Full_data.pdf), δημοσίευσε στις 24 Νοεμβρίου 2008, μία έρευνα που πραγματοποίησε σε 18 γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ, σχετικά με την υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων στα σταφύλια.

Αυτό που μας χαροποίησε ιδιαίτερα, ήταν η επισήμανση ότι απ’όλα τα δείγματα που ελήφθησαν, τα ελληνικά σταφύλια είναι στην καλύτερη θέση, μαζί με τα ισπανικά (αν και το 20% αυτών ήσαν «μη αποδεκτά». Τα ιταλικά έχουν σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό, με 38%.
Ειδική επισήμανση, γίνεται για τα εισαγόμενα στην Ευρωπαϊκή Ένωση σταφύλια, τα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αναλυτικότερα, το 50% των σταφυλιών που προέρχονται από την Τουρκία, χαρακτηρίζονται ως «μη αποδεκτά».

Σαφώς, η ελληνική πρωτιά μας δίνει αισιοδοξία. Ας αγωνιστούμε περισσότερο, για να μειωθεί ακόμη το ποσοστό του 20%.
Το παρόν άρθρο, το αφιερώνουμε και στους κορίνθιους εξαγωγείς, με την επισήμανση ότι θα πρέπει και αυτοί επιτέλους να παλέψουν για την αύξηση των εξαγώγιμων σταφυλιών, την διείσδυση σε νέες αγορές, αλλά και την αύξηση στις τιμές για τους παραγωγούς…… ΤΟΥΣ ΤΟ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ……

* Η Pan Europe είναι ένα δίκτυο οργανώσεων που σκοπό έχουν την αντικατάσταση της χρήσης των επικίνδυνων φυτοφαρμάκων με οικολογικά εναλλακτικές λύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: