16 Ιανουαρίου 2010

Εθνικός διάλογος για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας



Είναι γνωστό ότι η Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή, θέλει να ξεκινήσει - και αυτή με την σειρά της - έναν εθνικό διάλογο για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχουν όλοι οι αγρότες και οι .... κοινωνικοί εταίροι.
Ο εθνικός αυτός διάλογος θα επισημοποιηθεί - που αλλού - στο Ζάππειο. Από χλιδή καλά πάμε... για να δούμε από ουσία:
Καταρχάς,η κυρία Υπουργός ανακοίνωσε εχθές ότι, ήδη ομάδες εργασίας, συναντούνται και επεξεργάζονται τους εννέα (προαποφασισμένους απο το Υπουργείο) βασικούς άξονες, όπου θα γίνουν οι διορθωτικές παρεμβάσεις. Και όχι οκτώ όπως ανφέρει η ιστοσελίδα του Υπουργείου.. !! Από πρόσθεση, δεν την περνάμε την βάση, για να δούμε και στην αγροτική πολιτική. Οι βασικοί άξονες λοιπόν είναι οι ακόλουθοι:

1. Το μέλλον της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), οι εξελίξεις της οποίας θα επηρεάσουν την εθνική στρατηγική στον τομέα αυτό.

2. Αλλαγές των διαρθρωτικών πολιτικών ώστε να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα και την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων διάμεσου της αναθεώρησης του προγράμματος Αλέξανδρος Μπαλτατζής (2007-2013)

3. Πολιτική Ασφάλισης της αγροτικής παραγωγής διαμέσου του ΕΛΓΑ ο οποίος πρέπει πλέον να ανασυγκροτηθεί ώστε να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες της ελληνικής γεωργίας αλλά και στους νέους κινδύνους που απορρέουν από τις κλιματικές αλλαγές

4. Ανασυγκρότηση του Αγροτικού Συνδικαλιστικού Κινήματος το οποίο θα πρέπει να ανοίξει τις πύλες του στους νέους αγρότες που αποτελούν και το μέλλον της ελληνικής γεωργίας

5. Οργάνωση της παραγωγής και παρέμβαση στην αγορά. Με την δημιουργία νέων δομών και οργανισμών ώστε να διευκολύνεται η διαπραγμάτευση των αγροτών με το εμπόριο

6. Οργάνωση του τομέα των εισροών (φυτοφάρμακα, λιπάσματα) ώστε να μην επιβαρύνεται η αξία του προϊόντος και το αγροτικό εισόδημα από κερδοσκοπικές συμπεριφορές αλλά και την ανεξέλεγκτη αγορά.

7. Πολιτική διαχείρισης Αγροτικής γης ώστε να διευκολύνονται οι Γεωργοί αφενός στην χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν μεγαλύτερων εκμεταλλεύσεων αλλά και να προστατεύεται η γεωργική γη από την μετατροπή της για άλλες χρήσεις.

8. Ποιότητα και επισήμανση των τροφίμων. Μια από τις σημαντικές παρεμβάσεις για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων και τις ενίσχυσης της αξίας των ελληνικών προϊόντων.

9. Εκπαίδευση, κατάρτιση και επαγγελματική κατοχύρωση των Αγροτών με στόχο να αποκτηθεί επαγγελματική συνείδηση και διαρκής κατάρτιση των αγροτών ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις νέες τεχνικές και γεωργικές πρακτικές.


Όσο αφορά τις ομάδες εργασίας, παρατηρήσαμε πάλι μέσα απο την ιστοσελίδα του Υπουργ. Γεωργίας, ότι η πλειοψηφία τους αποτελείται από υπαλλήλους του Υπουργείου, ενώ οι μειοψηφούντες αγρότες αντιπροσωπεύονται κυρίως από τους γνωστούς φορείς (μαγαζάκια) που χρόνια τώρα ούτε προτάσεις τους δεν ακούμε, ούτε έχουν καν την νομιμότητα να μας εκπροσωπούν.

Στο Ζάππειο στις 25 και 26 Ιανουαρίου, θα "κορυφωθεί" ο εθνικός διάλογος, με πολλούς προσκεκλημένους.... Αλήθεια ο σύλλογος των υπαλλήλων του υπουργ. γεωργίας, τι ρόλο έχει σε έναν τέτοιο "διάλογο". Εμείς οι αγρότες πάμε στις συναντήσεις τους ή στην ΓΣΕΕ; Τέλος πάντων ο χώρος είναι μεγάλος, κάπως πρέπει να γεμίσει..

Εμείς στην "Αγριάδα" εδώ και μέρες, αμφιταλαντευόμασταν στο ποια θα είναι η θέση μας (σαν αυτοανακηρυγμένοι εκπρόσωποι των ζιζανίων, φυσικά). Τελικά, αφού ... χορέψαμε τον χορό της βροχής, καταλήξαμε ότι, οφείλουμε να αναδείξουμε τις απόψεις των λίγων ή πολλών φίλων και εχθρών μας. Τις απόψεις απλών κορίνθιων αγροτών και όχι μόνο. Τις απόψεις που δεν μας καίγεται καρφί, εάν θα συμφωνούμε ή θα διαφωνούμε. Τις απόψεις που κανείς από τους "καρεκλάτους" και "βολεμένους" συνομιλητές της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Γεωργίας, δεν θέλησε και δεν θέλει καν να ακούσει.

Όλες αυτές τις απόψεις (ναι όλες !!) θα τις αποστείλουμε σε πολλές διευθύνσεις, ηλεκτρονικές και μή, κορινθιακές και αθηνοκεντρικές. Η ευθύνη θα βαρύνει αυτούς πλέον. Κανείς δεν θα δικαιούται άλλοθι άγνοιας και άνοιας.

Όποιος-α λοιπόν επιθυμεί, να σχολιάσει τους παραπάνω θεματικούς άξονες, όλους ή επιμέρους, ή ακόμη και ζητήματα που δεν περικλείονται μέσα σε αυτούς τους άξονες, ας μας στείλει κείμενο, σχόλια ή οτιδήποτε θέλετε στο email μας (agriada.gr@gmail.com).

Ελάτε να τα πείτε... έ μάλλον να τα γράψετε.
Οι υπόλοιποι, keep sleeping.....

3 σχόλια:

ofeltis είπε...

Θέλουμε γενέες αποφάσεις από την υπουργό.Να ασχοληθεί με το αγροτικό σκάνδαλο του τόπου μας και να κόψει την μάσα από συνεταιρισμούς και ενώσεις.Να αναβαθμίσει τον ΕΛΓΑ έτσι ώστε να γίνονται σωστές εκτιμήσεις και να εφαρμόσει μια πολιτική προώθησης των αγροτικών προιόντων για εξαγωγή.Αυτά χρειάζονται τα ανάλογα ''καρύδια'' και ελπίζω να τα βρεί η υπουργός.

Agriada είπε...

Ευχαριστούμε Οfeltis.
Αν θες διευκρίνησε μας κάποια πράγματα.
Αναβάθμιση του ΕΛΓΑ, σημαίνει και αλλάγή στις εισφορές των αγροτών; Πάλι με ποσοστό επί των τιμολογίων; Με ετήσιο ασφαλιστήριο; Η κάτι άλλο;
Για τις εξαγωγές ποιές μπορεί να είναι οι δυνατότητες και οι υποχρεώσεις του Υπουργείου;

ofeltis είπε...

Η στροφή στην ποιότητα των αγροτικών προιόντων είναι επιτακτική ανάγκη, αλλά ανοίγει νέους δρόμους για κάθε μορφή δραστηριότητας που σχετίζεται με την οικονομία της χώρας. Από την βιοτεχνική και βιομηχανική μεταποίηση των ποιοτικών πρώτων υλών έως τον τουρισμό. Σε αυτό πρέπει να συμβάλει με σεμινάρια στους αγρότες αλλά και με διαφήμιση στο εξωτερικό των καλών ελληνικών προιόντων.Η ποιότητα των αγαθών σημαίνει και ποιότητα ζωής για κάθε Ελληνα.
Το υπάρχον σύστημα φορολόγησης των αγροτών πρέπει να παραμείνει ως έχει.Ενώ θεωρείται κρίσιμη και αναγκαία η δημιουργία πρόσθετων αναπτυξιακών κινήτρων φορολογικού χαρακτήρα, που αφορούν κυρίως στους νέους αγρότες.
Ενώ πρέπει να υιοθετηθεί μια αναπτυξιακή πολιτική πρόταση, παρέχοντας τη δυνατότητα έκπτωσης της δαπάνης για την αγορά πάγιου εξοπλισμού