1 Φεβρουαρίου 2011

Ερώτηση Κόλλια προς Υπ. Γεωργίας για τις αποζημιώσεις των αιτούντων αμπελοκαλλιεργητών του 2009


Στην "Αγριάδα" έχουμε αποδείξει ότι δεν φοράμε "κομματικά" γυαλιά.
Έχουμε αποδείξει ότι δεν περιμένουμε να αναρτήσουμε "έτοιμες" ειδήσεις και κείμενα, που οι γνωστοί - άγνωστοι στέλνουν σωρηδόν. Εκτός εάν παρουσιάζουν ιδιαίτερο "αγροτικό" ενδιαφέρον.
Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι "γουστάρουμε" να γεμίζει το γραμματοκιβώτιο μας με ανούσια και άσχετα μηνύματα. 

Διαβάσαμε λοιπόν, την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας της Ν.Δ. κ. Κόλλια προς το Υπουργείο Γεωργίας, σχετικά με μια ιδιαίτερη πτυχή της υπόθεσης των Κορίνθιων αμπελοκαλλιεργητών που έχουν αιτηθεί αποζημίωση για το 2009. Θεωρώντας την πολύ ενδιαφέρουσα, θεωρήσαμε σκόπιμο να την αναδημοσιεύσουμε :

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
κ. Κώστα Σκανδαλίδη
Θέμα: Αποζημιώσεις αμπελοκαλλιεργητών Κορινθίας από καταστροφές του 2009
Τον Σεπτέμβριο 2009 οι αμπελοκαλλιεργητές της Κορινθίας υπέστησαν εκτεταμένες καταστροφές από έντονες βροχοπτώσεις. Οι εκτιμήσεις διήρκεσαν έξι μήνες και τα αποτελέσματα ήταν απογοητευτικά, αφού τα πορίσματα περιέγραφαν ποσοστά ζημίας πολύ κατώτερα των πραγματικών καταστροφών και, ως εκ τούτου, χαμηλότατες αποζημιώσεις. 
Η διαδικασία των ενστάσεων κατέστη άγονη, διότι οι επανεκτιμήσεις ήταν αδύνατον να πραγματοποιηθούν έξι μήνες μετά τη ζημιά. Η τότε ηγεσία του Υπουργείου, σε αλλεπάλληλες συσκέψεις με εκπροσώπους των αγροτών, υπεσχέθη να δώσει συμπληρωματικές αποζημιώσεις. 

Στη συνέχεια προκρίθηκε μία πρωτοφανής, χρονοβόρα και διάτρητη διαδικασία που δεν προβλέπεται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ και η οποία είχε ως αποτέλεσμα πολλοί αμπελοκαλλιεργητές να μην πάρουν καμία συμπληρωματική αποζημίωση. 1.172 παραγωγοί έπεσαν θύματα ενός αυθαίρετου υπολογισμού της επιστροφής ΦΠΑ, αφού έγινε με βάση όχι στοιχεία που τηρούν οι ΕΑΣ και οι ΔΟΥ, αλλά του ΚΕΠΥΟ, το οποίο όμως δεν τηρεί στοιχεία επιστροφής ανά προϊόν, αλλά για το σύνολο της παραγωγής. 
1.327 παραγωγοί βρέθηκαν να έχουν μηδενική επιστροφή ΦΠΑ για το 2009. Ο ΕΛΓΑ αντί να εκλάβει τη μηδενική επιστροφή ως ολοκληρωτική καταστροφή, την ερμήνευσε ως έλλειψη στοιχείων και απέκλεισε αυτούς τους παραγωγούς από τις αποζημιώσεις. 

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με βάση ποια στοιχεία έγινε ο υπολογισμός της επιστροφής ΦΠΑ; Έγινε διαχωρισμός ανά προϊόν ή υπολογίστηκε η επιστροφή ανά αγρότη από το σύνολο των προϊόντων του;
2. Εφόσον υπάρχουν αγρότες που έχουν μηδενική επιστροφή ΦΠΑ από σταφύλι για το 2009, θα προχωρήσει ο ΕΛΓΑ στην αποζημίωσή τους, αφού κατά τεκμήριο μηδενική επιστροφή ΦΠΑ σημαίνει μηδενική παραγωγή και μηδενικές πωλήσεις;
3. Πώς και πότε θα καθοριστούν αποζημιώσεις για αμπελοκαλλιεργητές που τηρούν βιβλία, για τους οποίους η διαδικασία δεν έχει προχωρήσει καθόλου;


Ο ΕΡΩΤΩΝ

Κωνσταντίνος Κόλλιας

Βουλευτής Κορινθίας


Δεν υπάρχουν σχόλια: