24 Φεβρουαρίου 2011

Η αύξηση της ασφαλιστικής εισφοράς στον ΕΛΓΑ


Από τον συνάδελφο αγρότη κ. Γιώργο Γκίνη, λάβαμε το ακόλουθο κείμενο. Θεωρούμε το ζήτημα της αύξησης των εισφορών στον ΕΛΓΑ ιδιαίτερα σοβαρό. Ευελπιστούμε να αναπτυχθεί ένας γόνιμος διάλογος για αυτό το θέμα. 
ΙΔΟΥ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΙΣΦΟΡΑΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΤΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΑΠΟ 3% ΣΕ 4%

Στην εφημερίδα της Κυβέρνησης, αριθμ. φύλλου 44 της 21/01/2011, δημοσιεύθηκε η με Αριθμό 132528 Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία απόφαση δημοσιεύετε ο Πίνακας με βάση τον οποίο οι Αγρότες όλης της χώρας θα συνεισφέρουν τον …οβολό τους για την Ασφάλιση της Φυτικής τους παραγωγής στον ΕΛΓΑ.
Στον πίνακα αυτόν αναγράφονται η Μέση Παραγωγή, η Μέση Τιμή, η Ασφαλιζόμενη Αξία και η Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά για τα προϊόντα φυτικής παραγωγής ανά κατηγορία και Νομό.
Ας έρθουμε να δούμε τι θα …συνεισφέρουμε στον ΕΛΓΑ για ορισμένα κύρια προϊόντα που παράγονται στο Νομό μας.
  1. Για τα επιτραπέζια σταφύλια Α΄ κατηγορίας όπως αναγράφετε, η παραγωγή είναι 2.500 κιλά/στρ., η τιμή 0,65€/κιλό η ασφαλιζόμενη αξία είναι (2.500Χ 0,65) 1.625€/στρ. και η ΕΙΣΦΟΡΑ 65€/στρ.
  2. Για τα επιτραπέζια βερίκοκα η παραγωγή είναι 2.500κιλά/στρ., η τιμή 0,5€/κιλό η ασφαλιζόμενη αξία είναι 1.250€/στρ. και η ΕΙΣΦΟΡΑ 50€/στρ.
  3. Για τις ελαιοποιήσημες ελιές – προσέξτε όχι για το λάδι – η παραγωγή είναι 250κιλά/στρ., η τιμή 0,52€/κιλό(!!!Τα θαυμαστικά δικά μου), η ασφαλιζόμενη αξία 130€/στρ. και η ΕΙΣΦΟΡΑ 3,9€/στρ.
  4. Για τα επιτραπέζια αχλάδια η παραγωγή είναι 2.000κιλά/στρ., η τιμή 0,6€/κιλό η ασφαλιζόμενη αξία 1.200€/στρ. και η ΕΙΣΦΟΡΑ 48€/στρ.
  5. Για τα σταφύλια για κρασιά Α΄ κατηγορίας η παραγωγή είναι 1.100κιλά/στρ., η τιμή 0,44€/κιλό η ασφαλιζόμενη αξία 485€/στρ. και η ΕΙΣΦΟΡΑ 19,4€/στρ.
  6. Για τη σταφίδα η παραγωγή είναι 200κιλά/στρ., η τιμή 0,62€/κιλό η ασφαλιζόμενη αξία 124€/στρ. και η ΕΙΣΦΟΡΑ 5€/στρ.

Ας μείνουμε σε αυτά τα προϊόντα και ας δούμε προσεκτικά τι μαρτυρούν οι πάρα πάνω αριθμοί. Για τα επιτραπέζια σταφύλια Σουλτανίνα βλέπουμε πως για 1 στρέμμα με παραγωγή 2.500 κιλά και τιμή 0,65€/κιλό θα ΠΡΟΚΑΤΑΒΑΛΟΥΜΕ στον ΕΛΓΑ 65€/στρ. σύμφωνα με το νέο νόμο 3877/20-09-2010. Με το προηγούμενο καθεστώς ασφαλιστικής κάλυψης του ΕΛΓΑ, για το ίδιο 1 στρέμμα σουλτανίνα με παραγωγή 2.500 κιλά και τιμή πώλησης 0,65€/κιλό και την έκδοση του αντίστοιχου Τιμολογίου Αγοράς (Αγροτικών Προϊόντων) η Εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ με βάση το τιμολόγιο ήταν 2.500 κιλά Χ 0,65€ = 1625€ Χ 3% = 48,75€.
Παρατηρούμε με βάση τα ανωτέρω πως με το νέο νόμο για την ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ η τιμή «βγαίνει» κατόπιν του υπολογισμού:
2.500 κιλά Χ 0,65€ = 1625€ Χ 4% = 65€ 

Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα προϊόντα που αναγράφονται στον εν λόγω πίνακα.   
Να λοιπόν πώς – θα μου επιτραπεί ο όρος «εν μία νυκτί» - αυξάνετε η ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛΓΑ από 3% σε 4%, χωρίς να πάρει κανείς χαμπάρι, χωρίς να ανοίξει κανένα ρουθούνι (όπως άλλωστε δεν άνοιξε και πριν λίγα χρόνια όταν αυξήθηκε ο συντελεστής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ κατά 50% - από 2% στο 3%).

Αλήθεια ποιός ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ θα μας εξασφαλίσει, ειδικά για τη φετινή χρονιά, ότι η παραγωγή σουλτανίνας για τα χωριά της Κορινθίας θα ανέλθει σε 2.500 κιλά/στρ. και θα διατεθούν και τα 2.500 αυτά κιλά με την τιμή των 0,65€/κιλό;
Ποιος ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ θα μας διασφαλίσει ότι σε περίπτωση ζημιάς των προϊόντων μας από κινδύνους καλυπτόμενους ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ θα αποζημιωθούμε αντικειμενικά, με το προηγούμενο των φετινών ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ εκτιμήσεων (μέσω δειγματοληπτικών ελέγχων) του Οργανισμού, ο οποίος οργανισμός μέσω των ΕΞΠΕΡ γεωπόνων του, έκρινε συλλήβδην το μεγαλύτερο μέρος των Κορίνθιων παραγωγών σουλτανίνας, ως τεμπέληδες – αμελής – ανίκανους – ψεύτες – λωποδύτες – απατεώνες – οκνούς – ασυνεπείς – στο να προστατέψουν την παραγωγή τους από τις βροχοπτώσεις του Σεπτέμβρη, με αποτέλεσμα η παραγωγή τους να μην καταστραφεί άμεσα από τις βροχές αλλά από άλλα ΦΥΣΙΚΑ και ΦΥΤΟΠΑΘΟΛΟΓΙΚΑ ΑΙΤΙΑ!!!
Ποιος ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ θα πολεμήσει, με βαρύγδουπες δηλώσεις, και συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς, τις αδικίες εναντίων ειδικά των Κορίνθιων Αγροτών από τον ΕΛΓΑ, συνεπικουρούμενος από τους ΑΓΡΟΤΟΠΑΤΕΡΕΣ ΜΑΣ και πάλι, για να φέρει αυτά τα ΘΑΥΜΑΣΙΑ αποτελέσματα των δύο τελευταίων χρόνων;
Ποιος ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ θα μας εξασφαλίσει πως ο χονδρέμπορος – εξαγωγέας στον οποίο θα διαθέσουμε την όποια παραγωγή, στο τέλος θα μας πληρώσει σε εύλογο χρονικό διάστημα, με τη συμφωνηθείσα τιμή και δεν θα ρίξει «κανόνι»;
Ποιος ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ έμπρακτα θα αγωνιστεί για να μην μας πάρουν τα σπίτια μας οι τράπεζες και να μην μας κλείσουν φυλακή;
Ποιος ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ θα καταλάβει ότι οι Κορίνθιοι Αγρότες ΠΑΡΑΓΟΥΝ και η ΠΑΡΑΓΩΓΗ σε αυτή τη χώρα είναι η ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑ για να σωθούμε όλοι μας από τη χρεοκοπία, και οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ από εμάς (μιας και αυτοί δεν κινδυνεύουν απ’ τη χρεοκοπία);   
    ΑΛΗΘΕΙΑ ΠΟΙΟΣ;          

Δεν υπάρχουν σχόλια: