19 Απριλίου 2011

Οι φράουλες της ντροπής

Εδώ και μερικά χρόνια, είναι κρυφό μυστικό το σκλαβοπάζαρο ανθρώπινων ψυχών που συμβαίνει στην βόρεια Ηλεία. Κυρίως στα αμέτρητα θερμοκήπια φράουλας. 
Τα συμφέροντα πολλά, η "omerta" καλά κρατεί και όλοι επιβραβεύουν την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής και των ντόπιων παραγωγών φράουλας. Έχουμε δικαίωμα όμως όλα αυτά να γίνονται εκμεταλλευόμενοι στυγνά ταλαίπωρους μετανάστες, των οποίων οι συνθήκες διαβίωσης θυμίζουν άλλες εποχές, άλλες περιοχές και άλλα έμβυα όντα τούτου του πλανήτη ;

Αιτία της ανάρτησης αποτελεί το σημερινό άρθρο στην "Ελευθεροτυπία" και όχι μόνο, για την "μαφιόζικη" επίθεση που δέχθηκαν δημοσιογράφοι εν ώρα εργασίας (ρεπορτάζ). Μήπως θα έπρεπε κάποιος εκεί στην Ηλεία, να τους εξηγήσει ότι καλό θα ήταν να λύσουν το ζήτημα των εργατών φράουλας, διότι πολύ φοβόμαστε ότι στο μέλλον, αυτή η ιστορία θα τους γυρίσει μπούμεραγκ.

Υπάρχουν πάμπολα παραδείγματα επιχειρήσεων, ακόμη και πολυεθνικών κολοσσών (βλέπε εδώ και εδώ και εδώ), που "λύγισαν" στην πίεση απλών πολιτών ή οργανώσεων, οι οποίοι τους κατέκριναν για τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων τους ή για χρήση παιδικής εργασίας, καταστροφής του περιβάλλοντος, κ.άλ.
Να μην πέσουν λοιπόν από τα σύννεφα, οι συνάδελφοι αγρότες-παραγωγοί φράουλας, εάν στο άμεσο μέλλον, κάποιοι "καλοθελητές" ή ανταγωνιστές τους ή τρίτοι, δημιουργήσουν ευρύτερο ζήτημα με δυσμενή αποτελέσματα για την διάθεση της παραγωγής τους. Θα είναι κρίμα, για το όφελος κάποιων κυκλωμάτων δουλεμπόρων, να διαλυθεί μια ακόμη παραγωγική πρωτογενής δύναμη της Ελλάδος.

Τέλος καμία δικαιολογία περί κόστους παραγωγής ή τιμής πώλησης ενός προιόντος, δεν μας δίνει το δικαίωμα να ποδοπατούμε στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.

Ακολουθεί το άρθρο της Ελευθεροτυπίας. Πατήστε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: