30 Απριλίου 2011

Ευνοικά τα μηνύματα από την Καλιφόρνια για την τιμή της σταφίδας

Πέρυσι, μόνο εμείς στην Αγριάδα, είχαμε εξηγήσει ότι η αυξημένη τιμή της σταφίδας (σε σχέση με προηγούμενες χρονιές), αποδίδοτο κυρίως στην μειωμένη παραγωγή μας και στην αυξημένη διεθνή ζήτηση, άρα και στις ευνοικές διεθνείς τιμές.
Απόδειξη ότι για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, οι Καλιφορνέζοι αμπελοπαραγωγοί σταφίδας, απόλαυσαν την τιμή του 1,5 δολαρίου ανά κιλό προιόντος (1,1 €/κιλό). Επικαλούμαστε τους αμερικανούς διότι, αφενός, είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί σταφίδας στον κόσμο (!!), αφετέρου δε, εποχιακά ταιριάζουν με την δική μας παραγωγή.
Για όσους θα σταθούν αποκλειστικά στην τιμή πώλησης του προιόντος, καλό θα ήταν να ψάξουν και να συγκρίνουν το κόστος παραγωγής, μεταξύ ελλήνων και αμερικάνων σταφιδοπαραγωγών.
Εν πάσει περιπτώσει, τις διαπιστώσεις και πολύ περισσότερο τις προβλέψεις τους θα πρέπει να τις λάβουμε σοβαρά υπόψη, ιδιαίτερα οι κορίνθιοι σταφιδοπαραγωγοί. Γιατί εάν περιμένουν να λάβουν έγκυρη πληροφόρηση από τους "φωστήρες" της ΚΣΟΣ ή την ΣΚΟΣ, ζήσε Μάη μου..........

Τις ίδιες ευνοικές συνθήκες, επικαλούνται οι Αμερικανοί και για την φετινή παραγωγή αλλά και για του χρόνου (2012).

Μακάρι να μπορούσατε να ακούσετε τον αμερικάνο παραγωγό σταφίδας. Όταν τον ρωτά ο δημοσιογράφος, "τι αντίκτυπο έχουν οι καλές τιμές της σταφίδας στην τοπική οικονομία;" τότε ο παραγωγός αναφέρει την αύξηση της κατανάλωσης στα εφόδια (λιπάσματα, κλπ) αλλά και στην βελτίωση των υποδομών των αμπελώνων (υποστηλώματα, κ.άλ.).
Άραγε, ποιές είναι οι κοινές προσπάθειες των κορινθιακών αγροτικών φορέων, με τους γεωπόνους και γενικότερα τις κορινθιακές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν άμεση σχέση με το αγροτικό τομέα, για την ανάπτυξη της τοπικής αγροτικής οικονομίας ;

Δυστυχώς ΚΑΜΙΑ.

Καλημέρα σας και καλή Πρωτομαγιά !!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: