12 Μαΐου 2011

Η βουλευτής κ. Φαρμάκη απαντά στην "Αγριάδα" για την Περιφερειακή Αγορά Λεχαίου


Με ιδιαίτερη ικανοποίηση, λάβαμε σήμερα την απάντηση της βουλευτού Κορινθίας του ΠΑΣΟΚ κ.. Φαρμάκη - Γκέκη, σχετικά με την ανάρτηση μας για το ζήτημα της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου. Ικανοποίηση μεν για την άμεση απάντηση της βουλευτού Κορινθίας., προβληματισμός δε για το περιεχόμενο. Τα σχόλια μας θα αναρτηθούν αργότερα. Τώρα προέχει η απάντηση της κ. Φαρμάκη:


Αγαπητή Αγριάδα,

Με έκπληξη διάβασα τα σχόλιά σας αναφορικά με το Δελτίο Τύπου που εξέδωσα για την μεταβίβαση της Περιφερειακής Αγοράς Λεχαίου στην ΑΤΕ. Πραγματικά θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρηνή μου απορία ως προς το περιεχόμενο των σχολίων, τα οποία ουδεμία σχέση φαίνεται να έχουν με το Δελτίο Τύπου, αλλά και με την πραγματικότητα γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ως εκ τούτου μόνο θετικά μπορεί να αξιολογηθεί το γεγονός ότι υπάρχει η παραπομπή στο blog μου όπου φιλοξενείται το σχετικό κείμενο, όπως και λοιπά Δελτία Τύπου γύρω από το ζήτημα, ώστε ο κάθε αναγνώστης να είναι σε θέση να σχηματίσει μια πλήρη εικόνα. Παρʼ όλα αυτά θεωρώ χρεός μου να προχωρήσω στις ακόλουθες διευκρινήσεις προκειμένου να μην αιωρείται καμία απολύτως αμφιβολία για το περιεχόμενο των δηλώσεων μου:

1) Σε απάντηση της ερώτησής μου (11021/3.6.10) σχετικά με την Περιφερειακή Αγορά το Υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι: το ακίνητο, με τα επʼ αυτού ανεγερθέντα κτίσματα και τις εγκαταστάσεις, μεταβιβάζεται μετά το πέρας της εκκαθαρίσεως κατά κυριότητα και κατά ποσοστό 100% στην ΑΤΕ ΑΕ, έναντι και σε μερική εξόφληση οφειλής της ΣΚΟΠ προς αυτήν (παρ.13 άρθρο 4 Ν.2732/99). Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, η ΑΤΕ ΑΕ ορίζεται ως ο δικαιούχος του ακινήτου ως αποτέλεσμα των χρεών που είχαν δημιουργηθεί από το προηγούμενο καθεστώς εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων προς την τράπεζα. Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνομαι την επιφύλαξη που εκφράστηκε ως προς το ποιος είναι ο δικαιούχος.

2) Η ικανοποίηση που εκφράζω μέσα από το συγκεκριμένο δελτίο τύπου δεν προκύπτει από την απόδοση του ακινήτου στην ΑΤΕ ΑΕ συγκεκριμένα, αλλά προέρχεται από το γεγονός ότι πλέον ξεκαθαρίζει το καθεστώς ιδιοκτησίας του συγκεκριμένου ακινήτου, το οποίο μέχρι τώρα παρέμενε μετέωρο και συνεπώς το ακίνητο ανεκμετάλλευτο. Η κατάσταση αυτή θα διαιωνίζονταν, γιατί κανένας δεν θα μπορούσε, ούτε να προτείνει πόσο μάλλον να υλοποιήσει την οποιαδήποτε αξιοποίηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων. Μετά την έκδοση της ΚΥΑ, θα ξέρουμε πλέον όλοι σε ποιόν πρέπει να απευθυνθούμε για την αξιοποίηση του συγκεκριμένου χώρου.

3) Αναφορικά με την περαιτέρω αξιοποίηση των εγκαταστάσεων, μετά και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων διαδικασιών, δεν είμαι σε θέση να κάνω την οποιαδήποτε πρόβλεψη. Εκείνο όμως που με σαφήνεια γνωρίζω είναι ότι προσφέρεται η συγκεκριμένη δυνατότητα, ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορείς (όπως η Περιφέρεια και ο Δήμος) να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω θα ήθελα να διευκρινίσω για ακόμα μία φορά ότι κύριο μέλημα μου είναι να δρομολογηθούν οι εξελίξεις για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων και όχι να συντηρείται μια αίολη κατάσταση, που σαφώς δεν έχει να προσφέρει τίποτα στην τοπική κοινωνία.

Κατερίνα Φαρμάκη – Γκέκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: