11 Μαΐου 2011

Στην επίσημη λίστα των προϊόντων Π.Γ.Ε. καταχωρείται η «Σταφίδα Ηλείας» - Τι άλλο απομένει να χάσει η Κορινθία;

Όταν τα λέγαμε από τον περασμένο Αύγουστο, κάποιοι γνωστοί "φωστήρες" συνεταιριστές, μιλούσαν για ανύπαρκτο κίνδυνο. Τώρα τι έχουν να πουν. ΤΙΠΟΤΑ. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑΣ και της μόνιμης χειμερίας νάρκης τους !!!

Είχαμε επισημάνει το ζήτημα της καταχώρησης και της ανάδειξης, της μαύρης κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στην Ηλεία. Η σχετική ανάρτηση μας έγινε τον Αύγουστο του 2010 και μπορείτε να την δείτε εδώ. Δυστυχώς δεν προβλήθηκε καμία ένσταση και με απόφαση της Ευρωπαικής Ένωσης η ονομασία "Σταφίδα Ηλείας" είναι πλέον γεγονός........

Η εμπορική ονομασία "Μαύρη Κορινθιακή" είναι παγκοσμίως γνωστή. Δυστυχώς κανείς (και ιδιαίτερα κανένας κορινθιακός φορέας) δεν φρόντισε την επίσημη κατοχύρωση αυτής της ονομασίας, στα πλαίσια της Ε.Ε.
Η πολυδιάσπαση του ονόματος κατά πάσα πιθανότητα θα έχει αρνητικά ή στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερα αποτελέσματα, διότι δεν είναι συνηφασμένη με κάποια εμφανή ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τέτοια τουλάχιστον που να αιτιολογούν όχι μόνο την ξεχωριστή ονομασία αλλά κυρίως την απόκτηση υπεραξίας της συγκεκριμένης σταφίδας.
Δεδομένο όμως είναι το γεγονός ότι η "ανώνυμη"  "Μαύρη Κορινθιακή" σταφίδα (άρα και αυτή που παράγεται στην Κορινθία), θα είναι μεσοπρόθεσμα, έρμεο της αγοράς και των εμπόρων. Οι οποίοι με την πρόφαση της μη ονομασίας ενδέχεται να πιέσουν για χαμηλότερες τιμές, δεδομένης βέβαια και της κατάστασης της αγοράς.

Ένα άλλο μεγάλο ζήτημα είναι η στάση της αρμόδιας συνεταιριστικής οργάνωσης ΣΚΟΣ ΑΣΕ. Και ιδιαίτερα των μελών της και της διοίκησης της. Ο πρόεδρος της ΣΚΟΣ κ. Καλλιμώρος είναι ταυτόχρονα πρόεδρος και της ΕΑΣ Ηλείας. Από την Κορινθία στο Δ.Σ. της ΣΚΟΣ είναι οι κ.κ. Γκόλιας και Παπαβασιλείου, πρόεδροι Ένωσης Ξυλοκάστρου & Κιάτου αντίστοιχα. Πολύ θα θέλαμε να μάθουμε τις απόψεις τους........  Ειδικότερα για το εάν έχει σχέση η ιστορία με την ονομασία της "Σταφίδας Ηλείας", με την υπόθεση Κουνινιώτης - Σωτηρόπουλος - Μαρούλη . Λεπτομέρειες εδώ.
Βέβαια τίθεται ένα ερώτημα. Ποιοί και πως θα τους ρωτήσουν; Οι .... επιχορηγούμενοι μήπως ;

Ακολουθεί ο σχετικός κανονισμός της Ε.Ε.

Σταφίδα Ηλείας

πηγή: Αγρότυπος

Δεν υπάρχουν σχόλια: