16 Νοεμβρίου 2009

Μετά το ΣΥΝ και το ΚΚΕ ερωτά την υπουργό για το σταφιδεργοστάσιο της ΣΚΟΣ (πρώην Παπαβασιλείου)

Μετά τον Συνασπισμό και το έτερο κόμμα της Αριστεράς, το ΚΚΕ, κατέθεσε επερώτηση για τα τεκταινόμενα με το σταφιδεργοστάσιο του "Παπαβασιλείου"(αδελφού του Προέδρου της ΕΑΣ Κιάτου) και νυν ιδιοκτησία της συνεταιριστικής οργάνωσης ΣΚΟΣ.
Τα ερωτήματα που προκύπτουν πολλά. Αυτό που συζητείται έντονα στα καφενεία, είναι ότι τελικά το "μάρμαρο" θα το πληρώσουν οι μεμονωμένοι σταφιδοπαραγωγοί και όχι οι μεταποιητές και οι προστάτες τους.
Το δημοσίευμα στο τελευταίο φύλλο της εφημερίδας "ΣΦΗΚΑΣ", σχετικά με το σκάνδαλο με τις "αποζημιώσεις" του ΕΛΓΑ στο Ζεμενό, επαληθεύει τους παραπάνω φόβους.

Ακολουθεί η επερώτηση του ΚΚΕ:

ΕΡΩΤΗΣΗ : Για τη Συνεταιριστική Κορινθιακής Σταφίδας-ΑΣΕ (ΣΚΟΣ-ΑΣΕ) και την επιχείρηση «Παπαβασιλείου Α.Ε.»


Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Υπάρχουν στοιχεία, που έχουν κατατεθεί στην εισαγγελία Πάτρας, ότι με ευθύνη της πασοκονεοδημοκρατικής διοίκησης της ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ-ΑΣΕ (ΣΚΟΣ-ΑΣΕ), χάρισαν 1.901.402€ στην «Παπαβασιλείου Α.Ε.» (στην ουσία της πλήρωσαν το πρόστιμο), ποσό το οποίο μέχρι το Μάρτη του 2009 η ΣΚΟΣ παρακρατούσε στο ταμείο της με βάση το ιδιωτικό συμφωνητικό εξαγοράς σταφιδοεργοστασίου, γιατί έπρεπε να αποδοθεί μόνο εφόσον ακυρωνόταν οριστικά και τελεσίδικα το ισόποσο πρόστιμο, που επέβαλε η Πρωτοβάθμια Επιτροπή της Ν.Α. Κορινθίας προς την εταιρία «Παπαβασιλείου Α.Ε.», κάτι που δεν έχει γίνει. Η δευτεροβάθμια επιτροπή ακύρωσε την απόφαση της πρωτοβάθμιας για καθαρά τυπικούς λόγους, αφήνοντας τα περιθώρια να δοθούν τα χρήματα στον επιχειρηματία. Ωστόσο το υπουργείο Γεωργίας είχε αναπέμψει το ζήτημα στην πρωτοβάθμια επιτροπή για να επανεξεταστεί. Τη «νύφη» θα πληρώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί της Πελοποννήσου, της Ζακύνθου και της Κεφαλονιάς.

Όλα τα παραπάνω είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της ΚΑΠ και της συνθήκης του Μάαστριχτ, της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε., των νόμων που ψήφισαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣOΚ και της ΝΔ, που μεταξύ άλλων μετέτρεψαν τις ενώσεις συνεταιρισμών σε Α.Ε. Οι «Ενώσεις» Α.Ε. εκμεταλλεύονται τους αγρότες και τους εργατοϋπαλλήλους στις ενώσεις, καταπατώντας τα δικαιώματα τους γιατί μοναδικό στόχο έχουν τη μεγιστοποίηση των κερδών τους. Με λίγα λόγια εφαρμόζουν στην πράξη την ανταγωνιστικότητα, τους νόμους της αγοράς και της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Τώρα καλούν τους εργατοϋπαλλήλους και τους μικρομεσαίους αγρότες να κάνουν περισσότερες θυσίες λόγω της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης και των ελλειμμάτων.

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ξεπούλησαν την τεράστια περιουσία του παλιού ΑΣΟ και εφαρμόζοντας την ΚΑΠ φέρνουν σε απόγνωση τους σταφιδοπαραγω-γούς και καταστρέφουν την παραγωγή σταφίδας. Η απερχόμενη κυβέρνηση και το υπουργείο γεωργίας έχουν ευθύνη για το συγκεκριμένο γεγονός.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός αν είναι πλήρως ενημερωμένη και τι θα κάνει για να μην πληρώσουν οι σταφιδοπαραγωγοί τα «σπασμένα»;

Οι βουλευτές

Νίκος Καραθανασόπουλος

Νίκος Μωραΐτης

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΟΙ ΑΔΕΡΦΟΙ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΧΕΙΡΙΣΤΗΚΑΝ ΑΨΟΓΑ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ. ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΠΟΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΣΚΟΣ:
1.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΕΝΑΣ ΑΔΕΡΦΟΣ (ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ ΣΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΛΛΟΣ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ)ΔΟΙΗΚΗΣΗ ΣΤΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΟ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΕ.
2.ΠΩΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΕ "ΧΑΛΕΠΟΥΣ ΚΑΙΡΟΥΣ" ΣΤΑ 2 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΑ ΣΤΑΦΙΔΟΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΚΟΣΥΣ ΑΣΕ ΚΑΙ ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΑΕ ΤΟΣΟ ΔΟΙΗΚΗΤΙΚΟΙ ΟΣΟ ΚΑΙ ΑΠΛΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΔΙΧΩΣ ΛΟΓΩ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑ...
3.ΠΟΤΕ ΘΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ΑΥΤΗ Η ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΑ ΣΤΑ ΣΥΝΕΤΕΡΙΣΤΙΚΑ ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΕΙΣ ΒΑΡΩΣ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ.