13 Οκτωβρίου 2010

Ζητείται αγρότης από την Κορινθία που δέχεται να φιλοξενήσει κουκουβάγιες στο κτήμα του και θα αμειφθεί.

Από το ιστολόγιο ecokorinthia.gr "δανειζόμαστε" την πολύ σημαντική είδηση.

Γνωρίζω την Μαρία Γανωτή εδώ και 25 χρόνια, από την εποχή που περιέθαλπε τραυματισμένα πτηνά στο σπίτι της. Εκείνη την εποχή αυτή η δραστηριότητα άγγιζε τα όρια της γραφικότητας…
Ωστόσο έχει κυλήσει πολύ νερό από τότε στην ελληνική κοινωνία και η περίθαλψη άγριων ζώων έχει πια γίνει θεσμός. Η Μαρία όμως δεν έχει σταματήσει να περιθάλπει πτηνά και μάλιστα προχωρά ένα βήμα παραπέρα. Συνεννοείται με έναν αγρότη από την Πελοπόννησο (που ως φαίνεται δεν έχει ξεχάσει την γνώση του παππού του ότι τα αρπακτικά πτηνά τρέφονται με ποντίκια και άρα είναι φίλοι του αγρότη) και εγκαθιστούν αποθεραπευμένες κουκουβάγιες στο χωράφι του. Αναμένοντας τα αποτελέσματα με ενδιαφέρον, αναζητούμε μιμητές αγρότες και στην Κορινθία… H αμοιβή του θα είναι οικονομική (θα σταματήσει να αγοράζει ποντικοφάρμακα, και θα μειώσει την καταστροφή της παραγωγής του), περιβαλλοντική (θα προσφέρει καταφύγιο σε αποθεραπευμένα πτηνά) και ηθική (θα συμβάλλει στην συμφιλίωση του ανθρώπου με την φύση).

Δείτε την σχετική αναφορά της οργάνωσης ΑΝΙΜΑ

«Πέρυσι το δοκιμάσαμε, φέτος το κάναμε πιλοτικά, του χρόνου θα προσπαθήσουμε να γίνει πιο οργανωμένα, το πρόγραμμα καταπολέμησης τρωκτικών με τους φυσικούς διώκτες τους.
Χρειάστηκε ένας καλλιεργητής που αγαπά πραγματικά τη γη, ώστε να μη θέλει να τη δηλητηριάζει, ένα όμορφο αγρόκτημα στην Πελοπόννησο και τα μικρά νυκτόβια, που παρέλαβαν ορφανά την περασμένη Άνοιξη και το Καλοκαίρι η ΑΛΚΥΟΝΗ και η ΑΝΙΜΑ.

Δεκατέσσερις μικρές κουκουβάγιες (Αthenae noctua), πέντε τυτώ (Τyto alba) και ένας χουχουριστής (Strix aluco) έχουν αναλάβει να ελέγξουν τους πληθυσμούς των διαφόρων ειδών μικρών τρωκτικών που ταλαιπωρούν τις αγριαγκινάρες και τις ροδιές στο κτήμα του συνεργάτη μας, ο οποίες με τις οδηγίες μας έφτιαξε τους κατάλληλους χώρους φιλοξενίας των υπό επανένταξη νεοσσών. Μαθαίνουμε ότι τα πουλιά παραμένουν στην περιοχή, οπότε μένει να δούμε αν αυτό θα επηρεάσει θετικά τις καλλιέργειες, και είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε του χρόνου ακόμη πιο συστηματικά.
Oι φωτογραφίες είναι της Αγγελικής Αράβογλου»

ΠΗΓΗ http://www.wild-anima.gr/content/view/809/104/lang,el/
 Ευάγγελος Σπινθάκης

1 σχόλιο:

Ευ. Σπινθάκης είπε...

Eυχαριστώ πολυ για την φιλοξενία. Ωστόσο η πρόταση είναι ανοικτή προς τους αγρότες. Ποιος αγρότης ενδιαφερεται?? Message on the bottle.....