25 Οκτωβρίου 2010

Για λίπανση των ελαιώνων τα απόβλητα των ελαιουργείων


 Τα απόβλητα των ελαιουργείων είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν για τη λίπανση των ελαιώνων αρκεί να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματα μελέτης στην οποία συμμετείχαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και να εκσυγχρονιστεί η ελληνική νομοθεσία. Αυτά επεσήμανε μεταξύ άλλων ο διευθυντής του Ινστιτούτου δρ Κ. Χαρτζουλάκης κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του προγράμματος Life Oleico Plus που πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες στην Καλαμάτα.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρτζουλάκη, η καλύτερη και οικονομικότερη μέθοδος αξιοποίησης των αποβλήτων ελαιουργείων τριών φάσεων είναι η με ορθό τρόπο διάθεσή τους στους ελαιώνες! Το ερευνητικό πρόγραμμα Life Oleico Plus διήρκησε 5 χρόνια και επισφράγισε θετικά την πρόταση –μετά από έρευνα 10ετίας- για φερτάρδευση (άρδευση και λίπανση) με απόβλητα ελαιουργείων.

Η πρόταση για αξιοποίηση των αποβλήτων ελαιουργείων στα λιόφυτα ανήκει στον πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελαίας και Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, νυν επίκουρου καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών δρ Γ. Ζερβάκη.

Ο δρ. Χαρτζουλάκης αναφέρθηκε στα πορίσματα 5ετούς ερευνητικής προσπάθειας, με διοχέτευση των αποβλήτων που έχουν αφεθεί σε δεξαμενή επί μία ημέρα (ώστε να γίνει αρχική καθίζηση) σε ελαιόδεντρα 20 ετών. Το αποτέλεσμα: κανένα αρνητικό και μόνο θετικά στοιχεία!

Το κόστος μάλιστα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, είναι χαμηλό: Στην περίπτωση που ένας ιδιοκτήτης ελαιουργείου αναλάβει τη διαδικασία, τότε το κόστος για προσωπικό, τρακτέρ και δεξαμενή με τρέιλερ είναι μικρότερο του ενός λεπτού του ευρώ ανά κιλό (0,007 ευρώ)

Ο κ. Χαρτζουλάκης είπε πως το πρόβλημα είναι ότι η νομοθεσία στην Ελλάδα δεν κάνει διαχωρισμό μεταξύ της διάθεσης του κατσίγαρου στο έδαφος και τους υδάτινους αποδέκτες. Τα πορίσματα έχουν σταλεί στα υπουργεία Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης, απάντηση μέχρι στιγμής δεν υπάρχει και γίνονται προσπάθειες να ληφθούν άδειες για ιδιοκτήτες ελαιουργείων και συνεταιρισμούς που ενδιαφέρονται στην Κρήτη.

«Υπάρχει συσσωρευμένη γνώση!»

Ο καθηγητής του τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης που συμμετείχε στο πρόγραμμα δρ Ν. Καλογεράκης κατά τη διάρκεια της ίδιας εκδήλωσης παρουσίασε 10 επιλεγμένες μεθόδους που σήμερα χρησιμοποιούνται σε διάφορες χώρες οι οποίες είχαν την ευφυΐα να θεωρήσουν τα απόβλητα των ελαιοτριβείων όχι σκουπίδια αλλά χρήσιμα υλικά. Ο δρ Καλογεράκης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αποτελεσματικές μέθοδοι για την αξιοποίηση του κατσίγαρου είναι αυτές που συνδυάζουν και την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση μονάδας στην Ανδαλουσία της Ισπανίας που βγάζει οργανικό κομπόστ πωλούμενο προς 50 ευρώ τον τόνο, από διφασικό πυρήνα, σε αναλογία 40% πυρήνας, 40% κοπριά από κοτόπουλα και 20% άχυρα και φύλλα.

Ο λέκτορας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Ι. Χατζηπαυλίδης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην ερευνητική δουλειά του αείμνηστου καθηγητή Κ. Μπαλλή και τόνισε πως στην Ελλάδα υπάρχει συσσωρευμένη γνώση, με τουλάχιστον 10 αξιόλογες ερευνητικές ομάδες, που πρέπει να αξιοποιηθούν με πρωτοβουλία της πολιτείας. «Απαιτείται εθνική πολιτική για ολοκληρωμένη πρόταση για την παραγωγική διαδικασία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο δρ Ι. Καλογεράκης επεσήμανε πως η αντιμετώπιση του ζητήματος χρειάζεται να γίνει το συντομότερο δυνατό, διότι από το 2011 η Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχει τη δυνατότητα επιβολής δυσβάστακτων προστίμων σχετικά με τη διάθεση των αποβλήτων ελαιοτριβείων, όπως έγινε με τα σκουπίδια.
 Το κείμενο δημοσίευσε στις 25.10.2010, η εφημερίδα "ΠΑΤΡΙΣ" της Κρήτης .

Δεν υπάρχουν σχόλια: