6 Μαρτίου 2010

Το μεγάλο φαγοπότι του ΟΣΔΕ. Τι και γιατί πληρώναμε τόσα χρόνια στις Ενώσεις.

Δημοσιεύθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων το έντυπο της διακήρυξης διεθνούς ανοιχτού διαγωνισμού για την «ανάθεση του έργου συγκέντρωσης, εισαγωγής και επεξεργασίας στοιχείων των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης έτους 2011 για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Η προθεσμία υποβολής προσφορών είναι έως 29 Απριλίου.
Το ενδιαφέρον μας εστιάστηκε στο ποσό που προυπολογίζει το ίδιο το Υπουργείο: 21.008.400,00 €, πλέον του ΦΠΑ.......
 
Εάν θυμόμαστε καλά, για την περυσινή περίοδο, το Υπουργείο Γεωργίας είχε συμφωνήσει να πληρώσει την ΠΑΣΕΓΕΣ και τις Ενώσεις Συνεταιρισμών, το ποσό των 25.000.000 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ για 300.000 κατά μέγιστο όριο αιτήσεις ενεργοποίησης ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. Είναι επίσης γεγονός ότι οι Ενώσεις εισέπραξαν επιπλέον χρήματα, βάσει των τιμολογίων τους, από όλους τους μη κατ'επάγγελμα αγρότες, περίπου 600.000 δικαιούχοι !!!

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη :
  1. όλα τα προαναφερόμενα δεδομένα,
  2. ότι οι Συνεταιριστικές Ενώσεις όλες τις προηγούμενες χρονιές ενεργοποίησης της ενιαίας ενίσχυσης, "χαράτσωναν" τους παραγωγούς, άρα λογικά έπρεπε και όφειλαν να καλύπτουν σιγά σιγά τα κόστη τους,
  3. ότι, ίσως θα θελήσουν κάποιοι νέοι φορείς, να "εμπλακούν" στην διαδικασία της ενεργοποίησης, ξεκινώντας με αυξημένα κόστη και μηδενικά αρχικά έσοδα, 
τότε δικαίως αναρωτιόμαστε εάν είχαν δίκιο όλοι αυτοί που μιλούσαν για το μεγάλο φαγοπότι των Ενώσεων με τα χρήματα για το ΟΣΔΕ. Χρήματα που ως πέρυσι, τα έπαιρναν προκαταβολικά από τους παραγωγούς. Χρήματα που όφειλε το κράτος να τα χρεωθεί, όπως άλλωστε ορίζει και η Ε.Ε. 
Χρήματα που δεν χρησιμοποιήθηκαν, εν πάσει περιπτώσει, για αναπτυξιακές επενδύσεις. 
Χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για μια ακόμη φορά, ώστε να καλύψουν μαύρες οικονομικές τρύπες,  να καλύψουν ανύπαρκτες έως επικίνδυνες Διοικήσεις Συνεταιρισμών.
Αυτά τα χρήματα όμως, μας επέφεραν πρόστιμα (αρκετών εκατομ ευρώ) από την Ε.Ε. και δεν αποσόβησαν, το πανευρωπαικό μας ρεζιλίκι, με το να μην διαθέτουμε ως τώρα αξιόπιστο ΟΣΔΕ. Με αποτέλεσμα να είμαστε οι μοναδικοί αγρότες στην Ευρώπη, που ακόμη και τώρα δεν δικαιούμαστε να εισπράξουμε το σύνολο των επιδοτήσεων που δικαιούμαστε. 
Και όπως λένε οι φίλοι μας ...... οι Γερμανοί ..... Raus Koproskyla !!!!!!


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: