4 Σεπτεμβρίου 2010

Τιμές σταφυλιών στην Ολλανδία

Συνεχίζουμε να δημοσιεύουμε - για πρώτη φορά στην Κορινθία - τις τιμές των επιτραπέζιων σταφυλιών στην ευρωπαική αγορά. Θεωρούμε ότι έτσι κατανοούν ευκολότερα οι αμπελουργοί, την κατάσταση που διαμορφώνεται στην ευρωπαική αγορά.
Δυστυχώς αυτήν την δουλειά όφειλαν να κάνουν οι υπάλληλοι αυτών που "λένε" ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των κορίνθιων αγροτών, έναντι των "αδίστακτων" ιδιωτών μεταποιητών και εξαγωγέων. Η απόσταση όμως από την θεωρία ως την πράξη πολλές φορές απέχει αρκετά..... (αφιερωμένο στα πρώην μέλη του....ΚΚΕ) .
Ακόμη και η περίφημη και πολυδιαφημισμένη ιστοσελίδα αγροτικής "πληροφόρησης" της Νομαρχίας Κορινθίας, δεν θα μπορούσε να δημοσιεύσει τέτοια στοιχεία ;

Αναλυτικά οι πρόσφατες τιμές χονδρικής των σταφυλιών στην Ολλανδία:
Η 27η εβδομάδα αφορά την περίοδο 5 - 11 Ιουλίου, ενώ αυτές που έχουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά σταφύλια, είναι οι τελευταίες εβδομάδες, οι 34η και 35η, δηλαδή οι περίοδοι από 23-29 Αυγούστου και 30 Αυγ. έως τις 5 Σεπτεμβρίου.
Δίπλα από τις ποικιλίες των σταφυλιών αναγράφεται και η χώρα προέλευσης. GR για Ελλάδα, IT για Ιταλία, TR για Τουρκία, ES για Ισπανία και EG για Αίγυπτο.
Προσοχή επίσης και στις τιμές των σταφυλιών. Δεν είναι ανά κιλό προιόντος αλλά προφανώς ανά συσκευασία.
Ετσι λοιπόν παρατηρούμε ότι οι τελευταίες καταγεγραμένες τιμές χονδρικής είναι οι :
  • Τόμσον (Ελλάδα)................1,55 έως 1,70 ευρώ το κιλό
  • Σουλτανίνα (Τουρκία).........1,1 ευρώ το κιλό
  • Βικτόρια (Ιταλίας) ..............2,30 ευρώ το κιλό(5-11 Ιουλ.) .... 1,12 ευρώ το κιλό τώρα
  • Ανάμικτα σταφύλια από Ελλάδα (άσπρα - ερυθρά) ..... 2,25 ευρώ το κιλό !!!
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν....
Όποιος επιθυμεί να επιβεβαιώσει ή να αντικρούσει (με στοιχεία) αυτά τα δεδομένα, ή να μας εξηγήσει πόσο κοστίζει ανά κιλό προιόντος, η μεταφορά του στις αγορές του εξωτερικού, ευχαρίστως να το δημοσιεύσουμε.
Δεν είναι δυνατόν να βρίσκουμε συνεχώς στοιχεία στο διαδίκτυο για το εξωτερικό, ενώ εδώ στην χώρα μας κυριαρχεί το περίφημο ........πέπλο σιωπής ....

Δεν υπάρχουν σχόλια: