1 Σεπτεμβρίου 2010

Γιατί θα πρέπει να ενδιαφέρει τους αγρότες, η διατροφή των νέων μας ;

Δημοσιεύτηκε σήμερα (1.9.2010) στο "ΒΗΜΑ" άρθρο με τίτλο "Ενας στους δύο Έλληνες μαθητές αγνοούν τη μεσογειακή διατροφή". Παραθέτουμε το άρθρο με την επισήμανση από την "Αγριάδα" ότι εδώ βρίσκεται μία από τις λύσεις για την ανάκαμψη της αγροτικής μας οικονομίας. 
Γιατί λοιπόν θα πρέπει να ενδιαφέρει τους αγρότες, η διατροφή των νέων μας και ιδιαίτερα των μαθητών ;

Πρώτον γιατί πολλοί αγρότες είναι γονείς, άρα θα πρέπει να τους απαχολεί άμεσα η υγιεινή και σωστή διατροφή των παιδιών τους.

Δεύτερον, γιατί αυτό το κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, αποτελεί το προσεχές "νέο καταναλωτικό αίμα". Οφείλουμε λοιπόν να προστατέψουμε τους εν δυνάμει νέους καταναλωτές, οδηγώντας τους στην σωστή και υγιεινή μεσογειακή διατροφή. Το οποίο σημαίνει, περισσότερα φρούτα, λαχανικά και όσπρια. Το οποίο σημαίνει περισσότερα υγιεινά τοπικά προιόντα. 

Η καλή "προπαγάνδα" μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του εκπαιδευτικού μας συστήματος, με απλά και έγκυρα επιχειρήματα, με έξυπνες και φρέσκιες διαφημιστικές καμπάνιες και συμμετοχή προσώπων που θα εμπνέουν τους νέους μας.
Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα. Οι νέοι που θα πεισθούν, όχι απλά θα αλλάξουν συνήθειες αλλά θα μεταβάλουν και τις "κακές" συνήθειες αρκετών ενηλίκων. 

Τέλος επειδή η Ελλάδα είναι (ή νομίζει ότι είναι) ένας σοβαρός τουριστικός προορισμός, ένας τρόπος ώστε να διαφημίσουμε τα δικά μας αγροτικά προιόντα στους επισκέπτες της είναι, όχι απλά να τους "προπαγανδίσουμε" την μεσογειακή διατροφή, αλλά και να τους το αποδείξουμε "τρώγοντας" την ....
Διότι εάν σε λίγα χρονάκια, οι ξένοι τουρίστες που θα επικέπτονται την χώρα μας , θα βλέπουν τους έλληνες να τρώνε μόνο σουβλάκια ή πίτσες, πίνοντας μπύρες ή ουισκάκια, τότε δεν θα υπάρχει καμία προοπτική για τα προιόντα μας. Ας παραδειγματιστούμε από "ομοειδή" κράτη όπως Ιταλία, Ισπανία, κ.άλ.

Διαβάστε όλο το άρθρο από το σημερινό "ΒΗΜΑ":


Σχεδόν οι μισοί μαθητές και μαθήτριες στην Ελλάδα έχουν χαμηλής ποιότητας διατροφή, αλλά ασκούνται σε ικανοποιητικό βαθμό. Πάντως, μόνο το 6% ακολουθούν την παραδοσιακή υγιεινή μεσογειακή διατροφή, σε συνδυασμό με έντονη σωματική άσκηση, όπως διαπίστωσε έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε στο πλαίσιο του συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Καρδιολογίας στη Στοκχόλμη, καθοδηγήθηκε από τον επίκουρο καθηγητή καρδιολογίας Κώστα Τσιούφη, πραγματοποιήθηκε στη Λεόντειο Σχολή και συμπεριέλαβε περίπου 500 μαθητές (60% αγόρια και 40% κορίτσια) ηλικίας 12 - 17
ετών.
Οι μαθητές κλήθηκαν να περιγράψουν τη διατροφή τους κατά το περασμένο έτος και ταξινομήθηκαν σε κατηγορίες ανάλογα με το βαθμό που ακολουθούσαν την μεσογειακή δίαιτα. Περισσότεροι από τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 42%) βρέθηκαν να ακολουθούν πολύ χαμηλής ποιότητας διατροφικές συνήθειες και μόνο 6% είχαν μια συνεπή ποιοτική μεσογειακή διατροφή.
Παράλληλα, η έρευνα κατέγραψε το επίπεδο της σωματικής άσκησης των μαθητών, ανάλογα με τη συχνότητα άσκησης μέσα στην εβδομάδα, τη διάρκεια κάθε δραστηριότητας και την έντασή της. Το συμπέρασμα ήταν ότι μόνο το 7% των αγοριών και των κοριτσιών είχαν πολύ χαμηλό επίπεδο σωματικής άσκησης, ενώ η
μεγάλη πλειονότητα (93%) ασκούνταν από μέτριο μέχρι έντονο βαθμό. Κατά μέσο όρο, βρέθηκε ότι οι μαθητές, στη διάρκεια της εβδομάδας, αφιέρωναν πέντε ώρες σε αθλητικές δραστηριότητες (διάφορα σπορ) κι άλλες τρεις ώρες σε συναφείς σωματικές δραστηριότητες. Οι μαθητές που ήσαν πιο «πιστοί» στη μεσογειακή
διατροφή εμφανίζονταν, παράλληλα, να έχουν και πιο έντονη φυσική δραστηριότητα.
Εξάλλου, με βάση τις απαντήσεις σε ερωτηματολόγια, διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές παρακολουθούσαν τηλεόραση ή έπαιζαν βιντεοπαιγνίδια δύο ώρες την ημέρα κατά μέσο όρο. Οι μαθητές με μεγαλύτερη του μέσου όρου ποιότητα διατροφής βρέθηκαν να δαπανούν σημαντικά λιγότερη ώρα μπροστά στην τηλεόραση και να αφιερώνουν περισσότερη ώρα για διάβασμα, σε σχέση με όσους έκαναν κακή διατροφή.
Η έρευνα έγινε με στόχο να προσδιοριστούν οι κατάλληλες παρεμβάσεις στη νεολαία, ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι για μακροπρόθεσμη καρδιαγγειακή νόσο. Ο δρ Δ. Τσιαχρής, ένας από τους βασικούς ερευνητές, δήλωσε ότι, σύμφωνα με τη μελέτη, θα μπορούσαν να προωθηθούν δράσεις που θα ενισχύουν παράλληλα τόσο την υγιεινή διατροφή όσο και την έντονη σωματική δραστηριότητα μεταξύ των μαθητών.


Δεν υπάρχουν σχόλια: