20 Σεπτεμβρίου 2010

Απάντηση από Κρήτη σε παλαιότερη ανάρτηση μας

Στις 5 Αυγούστου δημοσιεύσαμε τα δεδομένα και τις απόψεις μας σχετικά με την προσπάθεια, που γίνεται στην Κρήτη, ώστε να αποζημιωθούν κάποιοι αμπελουργοί, που σύμφωνα με τους ίδιους είχε πληγεί η παραγωγή τους λόγω του καύσωνα.
Την ανάρτηση μας μαζί με τα στοιχεία, μπορείται να την διαβάσετε πατώντας εδώ.

Οι συγκεκριμένες απόψεις μας, προκάλεσαν την αντίδραση φίλου από την Κρήτη ο οποίος μας απέστειλε τις δικές του. Διαβάστε τις παρακάτω, αφού λάβαμε την άδεια του να τις δημοσιοποιήσουμε.

"        Αγαπητή αγριάδα, είμαι παραγωγός επιτραπέζιας σουλτανίνας στο νομό Ηρακλείου. Διαβάζω τα νέα σου τακτικά για ενημέρωση περί αμπελουργία και εκτός του νησιού. Διάβασα σήμερα λοιπόν το άρθρο σου με τίτλο: "Αυτοί που διαθέτουν ... απίδια... έχουν τύχη !! Τελικά μόνο η Αγριάδα θα αποκαλύπτει;". 
Αυτό που δε κατάλαβα είναι γιατί κατά κάποιο τρόπο "επιτίθεσαι" στον συνάδελφο - αγρότη της Κρήτης. Ξεκινάς γράφοντας ότι δεν έχει αποζημιωθεί ακόμα η ζημία από βροχές του '09 στην Κόρινθο και κατηγορείς το ΥΠΑΓΑΝ γιατί δέχτηκε δηλώσεις ζημιάς από τον περενόσπορο. ΔΕΝ καταλαβαίνω ποια η σύνδεση και που θίχτηκε η πληρωμή του Κορίνθιου παραγωγού από ΔΗΛΩΣΗ (όχι αποζημίωση) ζημιάς από περενόσπορο. 
Όντως υπήρχε ΠΡΟΒΛΗΜΑ περενόσπορου, μεγάλες ζημιές έγιναν σε πολλές καλλιέργειες και σε ποσότητα και σε ποιότητα. Ωστόσο έχω την εντύπωση ότι δεν έγιναν δηλώσεις ζημιάς για περενόσπορο, ας το βεβαιώσει ή διαψεύσει κάποιος που ξέρει. Σίγουρα έγιναν δηλώσεις για τις ζημιές από τον καύσωνα. 
Όσο για το αν ραντίζουν στο χάνδακα, ήταν περιττό το σχόλιο σου, ζημιές έγιναν και πολλές μάλιστα και στα καλυμμένα (φυτοπροστατευτικώς μιλώντας) αμπέλια. Άποψη μου είναι ότι βρισκόμαστε στο ίδιο "καράβι" Κρήτες και Κορίνθιοι καλλιεργητές σταφυλιού και αντιμετωπίζουμε κοινά προβλήματα .  "

Φιλικά, Γιάννης.

Απάντηση "Αγριάδας".

Ευχαριστούμε τον συνάδελφο Γιάννη από την Κρήτη. Θα θέλαμε να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε στο πλευρό όλων των Ελλήνων αγροτών, όχι μόνο των Κορινθίων. Αρκεί να μην προσπαθούν να εκμεταλλεύονται - με τις πλάτες των πολιτικών - την αδυναμία της Πολιτείας, να εφαρμόσει το νόμιμο, το ηθικό και το δίκαιο. Την τακτική που εφαρμόζουν κάποιοι "πονηροί" στην Κρήτη, στην Κορινθία (βλέπε υπόθεση Ζεμενού), αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, π.χ. με τις κατ'εξαίρεση αποζημιώσεις (με την κάλυψη μιας υπουργικής απόφασης), θα πρέπει να σταματήσει. 

Είναι ένας από τους λόγους που τα δημοσιονομικά του ΕΛΓΑ είναι στο κόκκινο.Είναι ένας από τους λόγους που διατηρείται αυτή η αρρωστημένη διαπλοκή μεταξύ κάποιων παραγωγών, των φορέων τους με τους πολιτικούς και τους αυτοδιοικητικούς. Είναι ένας από τους λόγους που, οι πραγματικοί δικαιούχοι των αποζημιώσεων, δεν αποζημιώνονται στην πραγματική τους έκταση.

Πρώτα εμείς οι ίδιοι οι αγρότες οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε τα "ξερά" από τα "χλωρά". Έτσι θα έχουμε την δυνατότητα αλλά και το δικαίωμα, να διεκδικούμε αυτά που δικαιούμαστε. Αυτά που διαχρονικά μας οφείλουν. Αυτά που θα φέρουν την ανάπτυξη στον αγροτικό χώρο και όχι την συντήρηση, την καθυστέρηση και στο τέλος την απαξίωση του επαγγέλματος μας. 

Πολλά ευχαριστώ στον φίλο Γιάννη και να μας συγχωρέσει για την καθυστερημένη δημοσίευση. Ας όψεται ο τρύγος.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: