24 Σεπτεμβρίου 2010

Στοά επικίνδυνη για τα «Νέμεα»


Για να μη βρει καμία πέτρα τους γυμνόποδες αθλητές που θα αναβιώσουν το 2012 τα «Νέμεα» στο αρχαίο στάδιο της Νεμέας, καλό θα είναι να στερεωθούν οι λίθοι της θολωτής στοάς που εδώ και αρκετό καιρό είναι ετοιμόρροποι.

Από τη στοά του Σταδίου περνούν οι σύγχρονοι αθλητές, όπως έκαναν και οι αρχαίοι, για να βγουν στον στίβο. Όπως εξήγησε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Αρχαίων Μνημείων, Δημοσθένης Ζιρώ, είναι υπαρκτός ο κίνδυνος πτώσεων. Τα προβλήματα εστιάζονται στους θραυσμένους δόμους, κάποιοι εκ των οποίων παρουσιάζουν απώλεια μάζας και επιφανειακές αποκολλήσεις. Επίσης, οι ωθήσεις των γαιών επηρεάζουν τους τοίχους της στοάς με συνέπεια την πτώση των «κλειδιών» (λίθινα δομικά στοιχεία). Δεν πρόκειται για καμία πολυδάπανη επέμβαση. Εχει προϋπολογισμό 133.000 ευρώ και είναι αναγκαία για τη λειτουργία του μνημείου και ως επισκέψιμου αρχαιολογικού χώρου. 

Στη Νεμέα διεξάγονταν γυμνικοί και ιππικοί αγώνες από το 573 π.Χ. προς τιμήν του Δία και του μεγάλου ιερού του, που σώζεται 400 μέτρα από το Στάδιο, το οποίο κατασκευάστηκε το 330-320 π.Χ.. Ηταν από τους σημαντικότερους στην αρχαιότητα μετά τα Πύθια, τα Ολύμπια και τα Ισθμια.
Το Στάδιο, μήκους 178 μέτρων, χωρούσε 40.000 θεατές. Κάθε δύο έτη συνέρρεαν στα Νέμεα χιλιάδες προσκυνητές. Την ευθύνη για τη διεξαγωγή τους, που διαρκούσαν πέντε μέρες, είχαν οι ιερείς ελλανοδίκες οι οποίοι φορούσαν πένθιμο ένδυμα γιατί οι αγώνες ήταν ταφικοί, προς τιμήν των Επτά επί Θήβας, αλλά και προς τιμήν του οφέλτη Δία. Το έπαθλο δεν ήταν στεφάνι από αγριελιά, όπως στην Ολυμπία, αλλά από άγριο σέλινο. 

Το μνημείο ανασκάφηκε (1974-1991) από τον καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μπέρκλεϊ Στίβεν Μίλερ, που είχε και την πρωτοβουλία της αναβίωσης των Νέμεων το 1996. Σήμερα βλέπουμε τον στίβο και τα χωμάτινα πρανή του. Στη νότια πλευρά υπάρχει η λίθινη αφετηρία. 
Στην αρχαιότητα οι αθλητές προετοιμάζονταν σε ένα απλό ορθογώνιο κτίσμα (Αποδυτήριο) με εσωτερική κιονοστοιχία στα δυτικά κι έπειτα έμπαιναν στο Στάδιο μέσα από τη θολωτή στοά, που τώρα θα αναστηλωθεί. Οι θεατές παρακολουθούσαν καθισμένοι σε βαθμιδωτά επίπεδα, λαξευμένα στο μαλακό πέτρωμα. Υπήρχαν και δύο ή τρεις σειρές λίθινων καθισμάτων μεταξύ αφετηρίας και στοάς για επισήμους και κριτές.
Από Ελευθεροτυπία 23.9.2010.

Σχόλιο "Αγριάδας" : Χάσαμε τον Δίολκο, μην χάσουμε και την στοά της Νεμέας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: