28 Μαΐου 2010

Στοιχεία σοκ για τα εισαγόμενα προϊόντα

Από το σημερινό φύλλο των "ΝΕΩΝ" δανειστήκαμε το παρακάτω άρθρο. Διαβάστε ότι αφορά τα εισαγόμενα προιόντα......

Έως και 451% πάνω οι τιμές στα ράφια - Στοιχεία σοκ για τα εισαγόμενα προϊόντα

  Τα αποτελέσματα 5 διαφορετικών ερευνών που πραγματοποίησαν μικτά κλιμάκια ελέγχου από διάφορες υπηρεσίες της Νομαρχίας για τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά παραχώρησε την Παρασκευή (28/05) ο Νομάρχης Πειραιά, Γιάννης Μίχας, κατά τη διάρκεια Συνέντευξης τύπου με θέμα «Στρεβλώσεις της αγοράς και δυνατότητες προστασίας των καταναλωτών».

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ακόμη και σήμερα, Μάιο του 2010, οι ανατιμήσεις στις μέσες τιμές των προϊόντων είναι περισσότερες από τις μειώσεις.
Μετά την αύξηση του ΦΠΑ κατά μια ποσοστιαία μονάδα στις 15/3, η μέση τιμή σε ένα μεγάλο αριθμό προϊόντων αυξήθηκε πέραν της αύξησης του ΦΠΑ. Σε ορισμένες περιπτώσεις δεν υπήρξε δηλαδή συγκράτηση αλλά υπέρβαση και αυτής της αύξησης του ΦΠΑ.

Σε εισαγόμενα από χώρες εκτός Ε.Ε. προϊόντα μπορεί η τιμή τους από το Τελωνείο στο ράφι να αυξηθεί έως και 451 %.
Οι πολυεθνικές έχουν αναγάγει την προωθητική ενέργεια και τις προσφορές σε επιστήμη που πλήττει ουσιαστικά το εισόδημα των καταναλωτών.
Τα προϊόντα των ίδιων πολυεθνικών εταιρειών, στις ίδιες πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ πωλούνται με διαφορετική τιμολογιακή πολιτική στην Ελλάδα και στην κοντινή μας Κύπρο. Το 75 % των προϊόντων που συγκρίναμε (οι τιμές προέρχονται από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Εμπορίου της Κύπρου) πωλείται ακριβότερα στην Ελλάδα σε σχέση με τη μεγαλόνησο σε ποσοστά που ξεκινούν από 6,35 % έως 63,79 %. 

Πιο αναλυτικά, ως προς τα αποτελέσματα των μηνιαίων τιμοληψιών τους τελευταίους μήνες διαπιστώθηκαν τα εξής :

Τι διαπιστώθηκε τους τελευταίους μήνες :
Κάθε μήνα τους τελευταίους τρεις μήνες, τα προϊόντα των οποίων οι μέσες τιμές έχουν ανατιμηθεί είναι περισσότερα από αυτά των οποίων οι τιμές έχουν μειωθεί.
Οι τιμοληψίες μάλιστα του μηνός Μαΐου 2010 σε σύγκριση με τον προηγούμενο φέρνουν στο φως ανατιμήσεις σε 49 προϊόντα οι οποίες έφτασαν έως και το 8 %. 

Πετρελαιοειδή
Οι τιμές της βενζίνης ελήφθησαν μετά και την ενσωμάτωση της διπλής αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι τόσο σε σύγκριση με πέρσι όσο και σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα οι μέσες τιμές των καυσίμων έχουν ανέβει κατακόρυφα.
Ειδικότερα, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα (Απρίλιος 2010) η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε κατά 3,175 %. Σε σύγκριση με πέρσι (Μάιος 2009) η μέση τιμή της αμόλυβδης ανέβηκε κατά 54,746 %. 

Τιμές προϊόντων πριν και μετά την αύξηση του ΦΠΑ :
Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η εικόνα διαφέρει από σούπερ μάρκετ σε σούπερ μάρκετ και από προϊόν σε προϊόν.
Σε όλα ωστόσο τα σούπερ μάρκετ διαπιστώθηκαν αυξήσεις που υπερέβησαν την αύξηση του ΦΠΑ.

Εισαγόμενα από τρίτες χώρες προϊόντα φυτικής προέλευσης :
Η έρευνά απέδειξε ότι οι τιμές των εισαγόμενων προϊόντων από το Τελωνείο μέχρι το ράφι εκτοξεύονται σε ποσοστά σοκ από 182,83 % έως 451 %.

Σύγκριση με τις τιμές της Κύπρου :
Σύμφωνα με τον κ. Μίχα, οι τιμές που θα παρουσιάζονται δεν επιδέχονται αμφισβήτηση διότι δεν είναι δικές μας, δεν είναι αποκυήματα της φαντασίας μας. Είναι οι επίσημες τιμές Υπεραγορών της Κύπρου σύμφωνα με την πλέον πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Εμπορίου της Κυπριακής Δημοκρατίας το οποίο τηρεί Παρατηρητήριο Τιμών σε μεγάλες πόλεις της μεγαλονήσου.
“Από τη μεριά μας πήραμε τις τιμές επώνυμων προϊόντων συγκεκριμένης πολυεθνικής αλυσίδας από τρεις διαφορετικές πόλεις της Κύπρου και τις συγκρίναμε με τις αντίστοιχες τιμές που το ίδιο προϊόν στο ίδιο ακριβώς σούπερ μάρκετ πωλείται στην Ελλάδα, στον Πειραιά.
Η έρευνα μας έδειξε ότι το 75 % των προϊόντων που συγκρίναμε πωλούνται ακριβότερα στην Ελλάδα σε ποσοστά που ξεκινούν από 6,35 % έως 63,79 %. Και μιλάμε για τα ίδια ακριβώς προϊόντα. Σας παραθέτουμε τον παρακάτω συγκριτικό πίνακα”, τόνισε ο ίδιος.

Οι προτάσεις προς την κυβέρνηση :
“Από όσα σας παραθέσαμε και από όσα ακόμη έχουν κατά καιρούς ακουστεί για τις στρεβλώσεις της αγοράς βγαίνει το συμπέρασμα ότι ο Έλληνας καταναλωτής είναι έρμαιο των διαθέσεων της αγοράς, απροστάτευτος και εγκλωβισμένος στη μέγγενη μεγαλοσυμφερόντων.
Δεν μπορούμε όμως άλλο να διαπιστώνουμε, ότι ο Έλληνας εργαζόμενος αναγκάζεται ν’ αγοράζει βασικά καταναλωτικά είδη σε τιμές ακριβότερες απ’ ότι ο Γερμανός, ο Βέλγος, ο Γάλλος, ο Κύπριος συνάδελφός του, παρότι εκείνοι έχουν και μεγαλύτερες μισθολογικές απολαβές. Και όλα αυτά επειδή κάποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να χάσουν ούτε ένα ευρώ από τα κέρδη τους και μάλιστα την πιο κρίσιμη ώρα, την ώρα που ο ελληνικός λαός ματώνει.
Για τον λόγο αυτό διαμορφώσαμε και καταθέτουμε τις εξής προτάσεις :
Να μειωθούν 10 % όλες οι τιμές των προϊόντων στη λιανική. Καμία αύξηση να μην γίνει χωρίς έγκριση του αρμόδιου Υπουργείου. Δεν μιλάμε για συμφωνία κυρίων αλλά για τη συνεισφορά των κυρίων, προκειμένου να επιβιώσουν οι συμπολίτες μας. Καλούμε το αρμόδιο υπουργείο να ελεγξει την δυνατότητα να τεθούν σε διατίμηση βασικά προιόντα καθώς και τα καύσιμα απο το σημείο παραγωγής μέχρι τα βενζινάδικα.
Οι προσφορές που λειτουργούν ως στάχτη στα μάτια για τις πραγματικές τιμές να καταργηθούν. Θέλουμε μία τιμή στο ράφι ξεκάθαρη και αποσαφηνισμένη.
Να προσφύγει άμεσα η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού καταγγέλλοντας τις Πολυεθνικές Εταιρείες για τις ενδο - ομιλικές συναλλαγές. Τα στοιχεία από την Κύπρο του Υπουργείου Εμπορίου ενδεχομένως μπορεί να αποβούν εξαιρετικά χρήσιμα. Αν δεν υπάρξει προσφυγή θα προσφύγουμε εμείς μαζι με καταναλωτικές οργανώσεις στην ευρωπαική επιτροπή ανταγωνισμού.
Να λειτουργήσει επιτέλους ουσιαστικά και να παρέμβει άμεσα η Επιτροπή Ανταγωνισμού δίνοντας το στίγμα της μηδενικής ανοχής σε πρακτικές αισχροκέρδειας όπως των εισαγόμενων προϊόντων που σας παρουσιάσαμε και των δήθεν εκπτώσεων. Εμείς συλλέγουμε στοιχεία για να προσφύγουμε επίσης μαζί με καταναλωτικές οργανώσεις στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Να ενεργοποιηθεί άμεσα η αρμόδια Γραμματεία Εμπορίου. Να αφήσουμε τις ανεξάντλητες συζητήσεις και να περάσουμε στις πράξεις. Να ζητήσει τη συνεργασία με τις υπηρεσίες των Νομαρχιών, με την ΕΝΑΕ με την οποία δεν έχει γίνει καμία συνάντηση μέχρι σήμερα.
Η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την αποσπασματικότητα και τον κατακερματισμό του συστήματος ελέγχου της αγοράς. Το σύστημα ελέγχου είναι τρωτό διότι είναι κατακερματισμένο και χωρίς κεντρικό συντονισμό, την ίδια στιγμή που ειδικά τα ζητήματα της ακρίβειας όπως και της αισχροκέρδειας χρήζουν ειδικού σχεδίου αντιμετώπισης.
Να αυστηροποιηθούν οι ποινές για παραβάσεις αισχροκέρδειας και να υπάρξει πρόβλεψη άμεσης επιβολής και είσπραξης προστίμου απο τους ελεγκτές.
Να καθιερωθεί η ιχνηλασιμότητα των τιμών ώστε για κάθε προϊόν να γνωρίζουμε πως διαμορφώνεται η τιμή του από το χωράφι έως και το ράφι (μπορούν να αξιοποιηθούν τα bar code).
Να υλοποιηθεί η πρότασή μας για λειτουργία διατροφικού Τειρεσία που θα λειτουργήσει ως μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας, δημοσίων οργανισμών όπως τα νοσοκομεία και καταπολέμησης του αθέμιτου ανταγωνισμού”, κατέληξε ο κ. Μίχας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: