Οι μεγαλύτερες εισαγωγές αφορούν κρέατα και γαλακτοκομικά που αποφέρουν μεγάλα κέρδη στους αγρότες των εταίρων μας. ενώ το εμπορικό ισοζύγιο είναι μονίμως αρνητικό.
«Στα γαλακτοκομικά υπάρχει ποσόστωση. Βάσει κανονισμών της ΕΕ δεν μπορούμε να παράγουμε πάνω από 720.000 τόνους για κάθε χρήση (παγωτό, γιαούρτι, τυρί), ενώ η κατανάλωση είναι πολύ μεγαλύτερη.
Σκεφτείτε οτι η κατά κεφαλήν κατανάλωση φέτας είναι
«Στην παραγωγή κρέατος δεν διαθέτουμε μεγάλες ελεύθερες εκτάσεις βοσκής και συνεπώς έχουμε υψηλό κόστος διατροφής των ζώων. Κατ' επέκταση το βόειο κρέας δεν έχει ανταγωνιστική τιμή σε σχέση με τα εισαγόμενα.
Στα γεωργικά προϊόντα οι πολιτικές ευνοούσαν καλλιέργεια με μεγάλες επιδοτήσεις όπως καπνός, βαμβάκι, χωρις εξαγωγικό στόχο. Ποτέ δεν δόθηκε ώθηση π.χ. για να εξαγουμε σπαράγγια στη Γερμανία και οι όποιες εξαγωγές γίνονται από μεμονωμένους παραγωγούς.
Ποτέ δεν ευοδώθηκαν οι προσπάθειες να αυξηθεί η κτηνοτροφία και η παραγωγή να γίνει κατά 60% ζωική και 40% φυτική. Ακόμα και οι εκτάσεις που έχουν απελευθερωθεί από το βαμβάκι ή τον καπνό και θα μπορούσαν να γίνουν λειμώνες.
Υπάρχουν και κοινωνικά αίτια, καθώς η κτηνοτροφία απαιτεί εργασία 365 μέρες τον χρόνο, ενώ οι γεωργοί έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο και την τεχνολογία για ποτίσματα. Η εκτροφή προβάτων δουλεύει σήμερα επειδή υπάρχουν πολλοί μετανάστες που μετακινούν το κοπάδι και ο κύριος επιβλεπει το άρμεγμα και την εμπορία προϊόντων».
16,7% έχει μειωθεί το αγροτικό εισόδημα
Η αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες εδώ και μερικά χρόνια εκτίναξε τις εισαγωγές παράλληλα με τις ποσοστώσεις που επιβάλλει η Κομισιόν αλλά και την εγκατάλειψη της υπαίθρου και την παραγωγή προϊόντων που δεν αποτελούν τρόφιμα όπως ο καπνός και το βαμβάκι.
Σύμφωνα με στοιχεία από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος συνολικά η Ελλάδα δαπανά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ ετησίως ( 989.963. 000 ευρώ το 2009 ) μόνο για εισαγωγές κρεάτων όπου τη μερίδα του λέοντος κατέχουν Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Δανία και Ισπανία.
«Η έκρηξη των εισαγωγών και το έλλειμμα συνδέεται με την αύξηση κατανάλωσης αγαθών, το μικρό μέγεθος του βιομηχανικού τομέα και την αδυναμία αξιοποίησης καινοτόμων διαδικασιών που θα επέτρεπαν την ανταγωνιστικότητα» λέει ο κ. Σταύρος Ζωγραφάκης επ. καθηγητής αγροτικής οικονομίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο. «Οι εξαγωγές ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι μόνο 6% στην προτελευταία θέση της Ε.Ε των 27 χωρών και οι δείκτες συνεχώς χειροτερεύουν».
«Ελλειμματικοί»
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων, οι Ελληνες αγρότες βλέπουν μείωση του εισοδήματος το οποίο από το 2000 έως το 2009 έφτασε το 16,7%. Η τιμή του ελαιολάδου έπεσε κατά 20%, των μήλων 48%, των ροδάκινων 43%, των σιτηρών 40% και του γάλακτος 14%, χωρίς όμως οι καταναλωτές να αγοράσουν φθηνότερα προϊόντα... ενώ παράλληλα μειώνεται συνεχώς η φυτική και ζωική παραγωγή.
«Ειμαστε ελλειμματικοί στην παραγωγή, το κόστος έχει ανέβει και οι εμπορικές τιμές συνεχώς μειώνονται, ενώ δεν υπάρχει εθνική στρατηγική για παραγωγή προϊόντων του διατροφικού τομέα» λέει ο πρόεδρος της
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου