29 Μαΐου 2010

Δοκιμή μεταλλαγμένου αμπελώνα στην Αλσατία της Γαλλίας

Ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας, κ. Μπρούνο Λε Μέρ, έδωσε τελικά το πράσινο φως, για δοκιμή ενός πλήρους αμπελώνα από Γ.Τ.Ο. υποκείμενα, στο ινστιτούτο INRA, στο Κολμάρ της Αλσατίας.

Αιτία της απόφασης αυτής, η θετική γνωμάτευση επιστημόνων, ώστε να πειραματιστούν για την καταπολέμηση της σοβαρής ιολογικής ασθένειας που προσβάλλει τα αμπέλια, τον μολυσματικό εκφυλισμό.
Οι επιστήμονες αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη ασθένεια δεν καταπολεμάται εύκολα, η χημική καταπολέμηση είναι αρκετά επικίνδυνη, ενώ οι νηματώδεις φορείς του ιού, εξακολουθούν να υπάρχουν στο έδαφος και μετά από χρόνια που έχει ξεριζωθεί το μολυσμένο αμπέλι.
Το ινστιτοούτο INRA που θα πραγματοποιήσει τα πειράματα, επιμένει ότι τα οποιαδήποτε αποτελέσματα των ερευνών, δεν θα χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς, αλλά θα προάγουν την έρευνα στον τομέα της προστασίας των αμπελώνων και φυσικά θα διατεθούν στους αμπελουργούς...
Η εφαρμογή θα γίνει σε ειδικό αμπελώνα του ενός στρέμματος. Θα αφαιρεθούν επίσης όλα τα τσαμπιά.
Το Ινστιτούτο INRA είναι το Εθνικό Αγροτικό Ερευνητικό Ινστιτούτο της Γαλλίας και αποτελεί το μεγαλύτερο ευρωπαικό ερευνητικό ίδρυμα για την γεωργία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: