20 Μαΐου 2010

Σχέδιο Νόμου για ΕΛΓΑ - Τα σχόλια μας (επιτέλους)

Ζητάμε προκαταβολικά συγνώμη για την καθυστέρηση της δημοσίευσης των σχολίων μας για το Σχέδιο Νόμου για τον ΕΛΓΑ, που πρόσφατα ανακοίνωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Δύο είναι τα μεγάλα προβλήματα που διέπουν τον κύριο ελληνικό ασφαλιστικό οργανισμό της αγροτικής παραγωγής:
  1. Το έλλειμα που παρουσιάζει κάθε χρόνο, στον ισολογισμό του, και
  2. Ο αδιαφανής τρόπος λειτουργίας με τις "κατ' εξαίρεση" καλύψεις ζημιών και με τις υποκειμενικές εκτιμήσεις, που αγγίζουν τα όρια της πρόκλησης και του σκανδάλου (βλέπε Ζεμενό, κ.άλ.).
Όσο αφορά τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, μας "πονηρεύει" η επισήμανση στο Σχέδιο Νόμου για: "...κανόνες με τους οποίους εξασφαλίζεται ο ισοσκελισμός των εσόδων και των δαπανών του ΕΛΓΑ...".
  • Όταν η ίδια η ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας παραδέχεται ότι κάθε χρόνο οι εισπράξεις υπέρ ΕΛΓΑ θα έπρεπε να αγγίζουν το ποσό των 150-160 εκατ. ευρώ. Απεναντίας εισπράττει μόνο 60 εκατ. ευρώ !!!  
  • Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων ΕΛΓΑ, σε ημερίδα που έγινε τον Ιούνιο του 2007, με θέμα: «Το παρόν και το μέλλον του γεωργοασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας», είχε αναφέρει ότι τα έσοδα που έπρεπε να εισπράττει ο ΕΛΓΑ ανέρχονται στο ποσό των .. 280 εκατ. ευρώ το χρόνο !!!
  • Τα λειτουργικά έξοδα του οργανισμού φθάνουν περίπου τα 60 εκατ. ευρώ (μα είναι δυνατόν)!!!!
  • Όταν πουθενά στο σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κ. Μπατζελή, δεν αναφέρετε η υποχρέωση της Πολιτείας να συμμετέχει μέσω του προυπολογισμού, στο "ταμείο" του ΕΛΓΑ.
  • Τι σημαίνει ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων ; Αν τα "τελειώσουν" τα έσοδα , τότε δεν θα υπάρξουν και αποημιώσεις ;
  • Γιατί να επιβαρυνθεί ο παραγωγός την αύξηση των ασφαλίστρων ; Ήδη οι τιμές, επιβαρύνονται με αυξημένο ΦΠΑ. Είναι απόλυτα βέβαιο ότι όλες αυτές οι αυξήσεις θα επιβαρύνουν εξ ολοκλήρου το ήδη μειωμένο εισόδημα των αγροτών, αλλά εν μέρει και τις τιμές που θα "απολαμβάνουν" οι καταναλωτές. 
  • Γιατί να πληρώνουν όλοι οι έλληνες παραγωγοί το ίδιο και αυξημένο ασφάλιστρο, όταν διαχρονικά, υπάρχει μεγάλη διαφορά από περιοχή σε περιοχή της χώρας, στις ετήσιες ζημιές και κατ'επέκταση στις αντίστοιχες αποζημιώσεις.  Ακολουθεί χάρτης με αποζημιώσεις 2005.



  • Το αυξημένο ασφάλιστρο του 4%, θα επιβάλλεται επί της «ασφαλιζόμενης αξίας», η οποία καθορίζεται από την έκταση που καλλιεργεί ο παραγωγός, τη μέση απόδοση των προϊόντων που παράγει και τέλος τη μέση τιμή του προϊόντος κατά την τελευταία τριετία. Η ερώτηση μας απλή: Γιατί τότε το ασφάλιστρο δεν επιβαρύνει τις ίδιες ποσότητες και τις ίδιες τιμές; Εάν δηλαδή η φετινή τιμή της σουλτανίνας είναι γύρω στο 1 ευρώ (θεωρητικά), τότε και η αντίστοιχη κράτηση του 4% θα γίνει στο 1 ευρώ και όχι στην μέση τιμή της τριετίας. Και φυσικά το πως καθορίζεται η μέση τιμή είναι ένα "σκοτεινό" ζήτημα. 
  • Είναι επίσης ξεκάθαρο, ότι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες θα επιβαρυνθούν και με ένα επιπλέον χαράτσι 2% έως 5% (!!!) επί επί του καθαρού γεωργικού εισοδήματος που δηλώνεται με την οικεία δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Στο σχέδιο νόμου αναφέρεται ότι όσοι αγρότες έχουν αγροτικό εισόδημα πάνω από το αφορολόγητο όριο, θα τους επιβάλλεται το παραπάνω χαράτσι. Πουθενά όμως δεν αναφέρεται τι θα γίνει με τους μη αγρότες που έχουν γεωργικό εισόδημα !!!
  • Ασαφές το καθεστώς προσδιορισμού της αξίας της ζωικής παραγωγής (εκεί μάλλον θα επιληφθεί του ζητήματος, ο κτηνοτρόφος κ. Μπαρλιάς !!)
  • Δεν υπάρχει πρόβλεψη για δημοσίευση των αποζημιωθέντων παραγωγών και των ποσών που λαμβάνουν, ώστε να εξαλειφθούν φαινόμενα τύπου Ζεμενού π.χ.
  • Πουθενά δεν υπάρχει πρόβλεψη για όσους πουλούν τα προιόντα τους δίχως τιμολόγια, άρα δεν συνεισφέρουν τίποτα στον ΕΛΓΑ. Μέχρι σήμερα και αυτές οι περιπτώσεις ελάμβαναν αποζημιώσεις !!!
  • Πουθενά δεν προσδιορίζεται ο ακριβής χρόνος προσδιορισμού των ζημιών και καταβολής των αποζημιώσεων. Εάν θέλουμε να αυξήσουμε το κόστος των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ, καλό θα ήταν να βελτιώσουμε και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του......
  • Τι θα γίνει με τα ΠΣΕΑ ; Θα διαχωριστούν πάλι από τον ΕΛΓΑ; Θα παραμείνουν επιβαρύνοντας τον προυπολογισμό του; Η συνεισφορά του κράτους ποιά θα είναι;
  • Η βιασύνη της κ. Μπατζελή στην ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου σε σχέση με τις φήμες που κυκλοφορούν για επικείμενη αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Γεωργίας, αποτελούν σύμπτωση ; Μήπως μετά την οικονομική "εξυγίανση" στον ΕΛΓΑ, θα αποχωρίσει μετά βαΐων και κλάδων ;

Αυτά και πολλά άλλα ερωτήματα μας δημιουργούνται σχετικά με το νέο σχέδιο νόμου για τον ΕΛΓΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: