21 Ιουνίου 2010

Σχολιάζουμε τα συμπεράσματα της ημερίδας για τα μικρά φράγματα στο Ζεμενό Κορινθίας

Μία αρκετά αξιόλογη ημερίδα πραγματοποιήθηκε, απ'ότι φαίνεται στο Ζεμενό Κορινθίας, με θέμα: "Η συμβολή των μικρών φραγμάτων στην αγροτική ανάπτυξη και το υδατικό πρόβλημα της Κορινθίας".
Παρότι έχουμε στην διάθεση μας τα συμπεράσματα της, εδώ και αρκετές ημέρες, θελήσαμε αφού τα μελετήσουμε λίγο, να θέσουμε κάποια ζητήματα που δεν θίγονται, τουλάχιστον στα περιληπτικά κείμενα των συμπερασμάτων. Τα σχόλια μας, έχουν σαν στόχο τον περαιτέρω προβληματισμό όλων. Και φυσικά λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα, αυτά που σχολιάζουμε, να έχουν ήδη ειπωθεί στην ημερίδα από τους εισηγητές ή από κάποιους παρευρισκόμενους.

Μπορείτε να διαβάσετε τα συμπεράσματα κ.κ. Βουδούρη και Ζαρρή, εδώ.

Καταρχήν, δεν διαφωνούμε σε κανένα σημείο των προαναφερόμενων κειμένων. Διαβάζοντας τα όμως και ζώντας σε ένα δεδομένο κοινωνικοπολιτικό και επαγγελματικό περιβάλλον, μας γεννιούνται κάποιες απορίες.
Όπως :
  • Αναφέρει ο καθηγητής Βουδούρης τον αυξανόμενο αριθμό των γεωτρήσεων και εν συνεχεία τις υπεραντλήσεις που σημειώνονται απ' αυτές. Δεν αναφέρεται όμως πουθενά το ιδιοκτησιακό καθεστώς των γεωτρήσεων και η χρήση των αντλούμενων απ' αυτές νερό. Έχει κάποια εικόνα ο κ. καθηγητής ή οποιοσδήποτε άλλος, για το πόσες γεωτρήσεις έχει όλη ή Κορινθία, ή τουλάχιστον το παραλιακό της μέτωπο; Γνωρίζουμε πόσες απ' αυτές είναι νόμιμες και πόσες παράνομες ; Γνωρίζουμε την χρήση του νερού ; Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν (και υπήρχαν) ολόκληροι Δήμοι που αντλούν ποσότητες νερού για αστική χρήση, 24 ώρες το 24ωρο από παράνομες γεωτρήσεις ; Για του λόγου το αληθές υπάρχει καταγεγραμμένη δήλωση σε τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, νυν Δημάρχου της κεντρικής Κορινθίας, όπου παραδέχεται την λήψη νερού από παράνομη γεώτρηση που πραγματοποίησε ό ίδιος ο Δήμος του !!! Ποιά η θέση της αρμόδιας υπηρεσίας της Νομαρχίας (Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων) ; Έτσι για να αποκαταστήσουμε το επιχείρημα που χρησιμοποιείτε για τα ποσοστά χρήσης (αγροτική, αστική, βιομηχανική) των υδάτων. Και στην απάντηση ας ληφθεί υπ' όψιν και το γεγονός ότι το νερό που προορίζεται για πότισμα κήπων και γκαζόν ΔΕΝ είναι "αγροτικής χρήσης" αλλά μόνο αστικής! 
  • Η θετική εισήγηση του κ Ζαρρή, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της κατασκευής μικρών φραγμάτων στην Κορινθία μας χαροποιεί ιδιαίτερα. Αποτελεί πλέον εγκληματική πράξη, η ενσυνείδητη απώλεια πολύτιμων κυβικών μέτρων νερού, λόγω της ελεύθερης κατάληξης του στον Κορινθιακό κυρίως και δευτερευόντως στον Σαρωνικό. Και εδώ όμως δεν αναφέρεται, το ζήτημα με την περίφημη κατασκευή του "μεγάλου" φράγματος του Ασωπού και ιδιαίτερα με την ωφελιμότητα του στους αγρότες, σε σχέση με το κόστος κατασκευής και συντήρησης του αλλά και με το χρόνο παράδοσης του. Όταν πλέον η εγκατάλειψη και η συρρίκνωση των αγροτών και των εκμεταλλεύσεων τους, κυρίως της παραλιακής Κορινθίας, αυξάνεται χρόνο με το χρόνο, τότε τίθεται ένα ερώτημα ; Το φράγμα του Ασωπού, εφόσον και όταν κατασκευαστεί, ποιούς αγρότες θα εξυπηρετήσει ;  
  • Δεν θα έπρεπε επίσης να σχολιάζονται στα συμπεράσματα της ημερίδας και τα "αποτελέσματα" (έστω και κατ' εκτίμηση) των ήδη κατασκευασθέντψν 20 ή 30 (!!) ανασχετικών φραγμάτων που διαφημίζει η Νομαρχία Κορινθίας ; 
  • Κατανοούμε ότι η θεματολογία της ημερίδας ήταν τέτοια, όπως και ο τόπος διεξαγωγής της, που ενδεχομένως να μην ήταν εντός του θέματος η αναφορά στο αρδευτικό δίκτυο του ΑΟΣΑΚ. Το πως λειτουργεί ο Οργανισμός δηλαδή, ΠΟΙΟΙ, ΠΩΣ, ΠΟΤΕ KAI τέλος ΤΙ ποτίζουν ;
  •  
Επιπλέον, κρίνεται ως πολύ εύστοχη  η παρατήρηση του καθηγητή Βουδούρη για τυχόν αλλαγή των υδροβόρων καλλιεργειών. Ίσως εδώ να κρύβεται μια μεγάλη ευκαιρία της Κορινθίας, για στοχευμένη και οργανωμένη αναδιάρθρωση κάποιων καλλιεργειών, που και λιγότερη άρδευση να χρειάζονται αλλά και ίσως να έχουν μεγαλύτερη τύχη στις αγορές των προιόντων.

Τέλος θα πρέπει να συγχαρούμε τους διοργανωτές της ημερίδας στο Ζεμενό και να τους ενθαρρύνουμε για παρόμιες πρωτοβουλίες. Δυστυχώς στην μεγάλη πλειοψηφία της αγροτικής Κορινθίας, δεν υπάρχουν ανάλογες εκδηλώσεις, ενημέρωσης και προβληματισμού.....
Προφανώς και η Κορινθία ζει .... το όνειρο της !!!!! Κάποιοι να μας ξυπνήσουν επιτέλους !!!!

1 σχόλιο:

Ευ. Σπινθάκης είπε...

Είναι προφανές πως πριν συζητήσουμε για νέα εγγειοβελτιωτικά έργα και νέους υδατικούς πόρους, πρέπει να προβληματιστούμε σχετικώς με τις προτεραιότητες στην επιλογή των καλλιεργειών. Άρα μιλώντας για διαχείριση νερού μιλάμε για αγροτικό τομέα, αυτά είναι αλληλένδετα. Το λυπηρό είναι πως οι αρχές του τόπου,λαικίζοντας ως συνήθως, δεν ανοίγουν καθόλου αυτό το θέμα. 'Eτσι υποσχόνται στους αγρότες αυτό που υποτίθεται πως θέλουν να ακούσουν, δηλαδή άφθονο νερό, σε καιρούς γενικευμένης λειψυδρίας. Ξεχνούν να πουν πως η λειψυδρία στην Κορινθία, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχω μελετησει εγώ, δεν οφείλεται στην ανομβρια, αλλά πρωτίστως στην κακή διαχείρηση. Ετσι κατά καιρούς ακούγονται διάφορα για το φράγμα Ασωπού. Δεν μιλά κανείς για την αναρχία και την αδιαφάνεια που επικρατεί στην άρδευση της Βόχας, ούτε για την ανάγκη να οργανωθεί ο ΑΟΣΑΚ ο μόνος οργανισμός που έχει κατά νόμο ευθύνη για την ενιαία διαχείριση υδάτων στην Στυμφαλία - Ασωπό - Βόχα.
Δεν μιλά κανείς για την εγκατάλειψη της αγροτικής γης στην Βόχα και την μετατροπή της σε μία τεράστια πόλη από Κόρινθοι ως Κιάτο.
Ασφαλώς θα επανέλθουμε στο θέμα αυτό και με την ευκαιρία των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών.