24 Ιουνίου 2010

Άσπρο ή Μαύρο ; Η "άσπρη" είδηση της ημέρας ...

Στο σημερινό φύλλο (23.6) της εφημερίδας "ΕΘΝΟΣ", δημοσιεύθηκε άρθρο της κ. Μαρίας Ριτζαλέου, με τίτλο: "Ανάρπαστο στις αγορές το βιολογικό λάδι".
Διαβάζοντας το άρθρο δεν υπάρχει κανένα δεδομένο που να υποστηρίζει τον τίτλο. Αναφέρεται μόνο ότι το βιολογικό λάδι και οι βιολογικές ελιές, είναι στην κορυφή των εξαγώγιμων ελληνικών βιολογικών αγροτικών προιόντων.
Κάτι απόλυτα λογικό, εάν συνυπολογίσουμε αφενός την αδιαμφισβήτητη αξία του ελληνικού ελαιολάδου και ελιών (πόσο μάλλον των βιολογικών) , αφετέρου δε το απλό στατιστικό δεδομένο ότι το ελαιόλαδο είναι το πρώτο και κυρίαρχο παραγόμενο ελληνικό βιολογικό προιόν.
Στο άρθρο κυριαρχούν οι απόψεις του γεωπόνου-ερευνητή του ΕΘΙΑΓΕ Κρήτης, κ. Καμπουράκη.
Θεωρούμε "επικίνδυνο" να διατυπώνονται από επιστήμονες, τηλεγραφικές προτροπές του στυλ:  ".. Η παραπέρα ανάπτυξή της θα επέφερε σημαντικά οφέλη και θα συντελούσε στη βελτίωση της παραγωγικής διαδικασίας και την άμβλυνση των υφισταμένων προβλημάτων της συμβατικής γεωργίας ...".
Στο ίδιο άρθρο ο κ. Καμπουράκης αναφέρει (πάλι τηλεγραφικά) ότι : "...παρά την αύξηση των μεγεθών, η έως σήμερα ανάπτυξη της βιολογική γεωργίας γίνεται ουσιαστικά χωρίς συνολική και ολοκληρωμένη άποψη, καθώς και με έλλειψη ενιαίας και σταθερής εθνικής πολιτικής..."!!!!

Αντί λοιπόν ο κ. Καμπουράκης ή η δημοσιογράφος να προτρέπει τους έλληνες αγρότες να καλλιεργήσουν βιολογικά προιόντα, που έχει ανάγκη η αγορά (εσωτερική κυρίως) και όχι να είμαστε εισαγωγείς τους, βάζουν τον παραπλανητικό τίτλο για ...ανάρπαστα βιολογικά λάδια...!!! Των οποίων η τιμή για τον παραγωγό τείνουν να φθάσουν την τιμές συμβατικού ελαιολάδου.....

Και αντί να υπερτονίσει, την υποχρέωση της πολιτείας, να καταβάλει τα χρωστούμενα ποσά του 2008 στους βιοκαλλιεργητές, τους συνιστά να μην πτοούνται (!!) και να επενδύσουν και άλλο στις εκμεταλλεύσεις τους !!!! Εάν τολμήσουμε και δημοσιεύσουμε κάποια email κορίνθιων βιοκαλλιεργητών που διαμαρτύρονται για την καθυστερημένη επιδότηση του 2008, θα πρέπει να "ενταχθούμε" στα .... "εκπαιδευτικά" blogs, με αποκλειστικούς αναγνώστες ενήλικες !!!

Είμαστε οι τελευταίοι που θα μειώσουμε τα οφέλη αλλά και την αναγκαιότητα της ανάπτυξης της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα.
Αλλά προς θεού, μην πάμε να την "οργανώσουμε" και να την "προωθήσουμε" όπως και την συμβατική γεωργία !!
Γιατί τότε θα έχουμε καταστρέψει, μία από τις ελπίδες που έχει η αγροτική μας παραγωγή για ανάκαμψη και έναν από τους λόγους που θα έχει ο αγρότης να νοιώθει υπερήφανος και ικανοποιημένος για το προιόν του .....

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο σας για την παρέμβαση. Ότι θέλει βγαίνει και λέει ο κάθε χαρτογιακάς.

Αναγνώστης

Agriada είπε...

Το επικίνδυνο της υπόθεσης είναι ότι μερικοί που διατυπώνουν λάθος ή εκτός πραγματικότητας θέσεις, έχουν άμεση πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων......
Ευχαριστούμε "Ανώνυμε" για την παρέμβαση.