3 Ιουλίου 2010

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ, του Γιάννη Σιώκου…

Εχθές γράψαμε για τις επερχόμενες εξελίξεις στην διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος, όπου άμεσα θα επηρεαστούν και η σχέση της ΑΤΕ με τους οργανισμούς ή τις εταιρίες που συμμετέχει πλειοψηφικά ή μειοψηφικά.
Υπάρχει ο φόβος λοιπόν, η ΑΤΕ να "ξεφορτωθεί" προς τρίτους και προς .....ανατολάς, "βαρίδια" που διαθέτει στην Κορινθία. Για παράδειγμα την Περιφερειακή Αγορά στο Λέχαιο.

Σήμερα στην "ΣΦΗΚΑ", διαβάσαμε με ικανοποίηση άρθρο του κ. Σιώκου, με θέμα την Περιφερειακή Αγορά Λεχαίου !!! Μεγαλύτερη χαρά πήραμε διαπιστώνοντας ότι δεν ήταν απαραίτητο να γράψουμε ολόκληρο το κείμενο, αφού το βρήκαμε έτοιμο στο ιστολόγιο της Αρμονικής Ανάπτυξης. Ιδίως μετά από την πρωινή ραστώνη, ακολουθούμενη από .... τσιπουρομεζεδομαχία .....

Ακολουθεί το κείμενο του κ. Σιώκου:


ΠΡΟΤΑΣΗ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΑΓΟΡΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ 

          Ένας χώρος 100 περίπου στρεμμάτων στο κέντρο του Νομού, ενδιάμεσα από δύο (2) λιμάνια (Κιάτου – Κορίνθου),  με άμεση προσέγγιση σε όλους τους οδικούς άξονες. Ένας χώρος ανεκτίμητης δυναμικής – προοπτικής και προσφοράς προς τους Κορινθίους, και όχι μόνο ανεκμετάλλευτος. Χώρος τον οποίον εμπνεύσθηκε ο Κορίνθιος πολιτικός της την περίοδο 1980 – 1990, Γιάννης ΠΟΤΤΑΚΗΣ για τη δημιουργία μιας πολυδύναμης μεταποιητικής μονάδος για την προβολή και προώθηση του συνόλου των αγροτικών προϊόντων του Νομού Κορινθίας της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδος.
          Η γεωγραφική θέση της Περιφερειακής Αγοράς Κορίνθου (ΠΑΚ) σε συνδυασμό με το ρόλο της προώθησης όλων των αγροτικών προϊόντων σε μία αγορά των 5.000.000 ανθρώπων – πελατών, αναδεικνύει τη δυναμική και τα προσόντα του χώρου αυτού.
          Το έργο αυτό ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Κορίνθιου πολιτικού ΠΟΤΤΑΚΗ. Το προσυπέγραψαν οι Υπουργοί Οικονομικών ΤΣΟΒΟΛΑΣ και Εμπορίου ΣΗΜΙΤΗΣ, ο μετέπειτα πρωθυπουργός της χώρας και κάτοικος Κορινθίας.
          Η Περιφερειακή Αγορά Κορίνθου, σε συνδυασμό με τις άλλες 3 περιφερειακές αγορές Χανίων, Βόλου και Κουλούρας Ημαθίας, συνέθεσαν το ΜΟΝΤΕΛΟ – ΠΙΛΟΤΟ μιας μεγαλειώδους, ανεπανάληπτης πολιτικής πρότασης για την κατασκευή 14 Περιφερειακών Αγορών (ΠΑ) που θα κάλυπταν το σύνολο του Ελλαδικού χώρου. Στο τέλος της δεκαετίας του 1990 η κατασκευαστική επένδυση των 4 ΠΑ είχε ολοκληρωθεί κατά 85% του έργου. Με ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ Πρωθυπουργό και ΣΗΜΙΤΗ Υπουργό Εμπορίου ξεκίνησε το Έργο των Π.Α.  Με ΣΗΜΙΤΗ Πρωθυπουργό η Π.Α.Κ. κατέληξε στη σημερινή άθλια και απαράδεκτη εικόνα. Εικόνα που συνθέτει ΑΣΕΛΓΕΙΑ για την πρωτεύουσα του Νομού. Εικόνα που αποτελεί προσβολή στον πολιτισμό και στην κουλτούρα των Κορινθίων. Εικόνα για την οποία η σημερινή Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με πρόεδρο τον γιο του Ανδρέα Παπανδρέου, τον Γιώργο, έχει τεράστια διαχρονική ευθύνη έναντι των Κορινθίων και θα πρέπει ΝΟΜΟΤΕΛΕΙΑΚΑ να πάρει άμεση θέση.
          Σήμερα που τα κορινθιακά αγροτικά προϊόντα και οι Κορίνθιοι παραγωγοί και όχι μόνο είναι ΟΜΗΡΟΙ των ιδιωτών μεταποιητών, επιβάλλεται να τον επανασχεδιάσουν, να τον επικαιροποιήσουν στα σημερινά δεδομένα σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του Νομού μας για δύο κυρίως λόγους:
Πρώτον, το χώρο αυτόν τον έχει ανάγκη το σύνολο των αγροτικών και εμπορικών δραστηριοτήτων του Νομού και δεύτερον το χώρο αυτόν τον εποφθαλμιά ο κινεζικός παράγοντας για τα προσόντα του, τη γεωγραφική του θέση και την επενδυτική δυναμική που δύναται να αναπτύξει.
          Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες τα τρωκτικά του πολιτικού και αγροτικού χώρου προωθούν, κινούμενα στα πλαίσια της μίζας, το χώρο της Περιφερειακής Αγοράς Κορίνθου σε πάσης μορφής αξιοποίηση – εκμετάλλευση (με ενοίκιο ή αγορά) στον κινεζικό παράγοντα από την ΑΤΕ. Ο κύριος ΧΩΡΕΜΗΣ, ως βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κορινθίας, σε επιστολή του την 1-1-2000, προφανώς ευαισθητοποιημένος ως γνώστης γεγονότων και προσώπων που συνέβαλλαν στο έγκλημα κατά του Νομού με την ανοχή του πολιτικού και νομαρχιακού παράγοντα, μου έστειλε μία ενδιαφέρουσα επιστολή που είναι όσο ποτέ επίκαιρη. (Κύριε ΧΩΡΕΜΗ, παρακαλώ δημόσια διάψευση αν δεν είναι έτσι.) – «Αγαπητέ Γιάννη, σε ενημερώνω ότι βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθειά μου ούτως ώστε με νομοθετική ρύθμιση να αναλάβει το Δημόσιο (Υπουργείο Γεωργίας) την κάλυψη των απαιτήσεων της ΑΤΕ, ώστε η ΠΑΚ να περιέλθει στην κατοχή του και η διαχείρισή της να γίνει με τον τρόπο που έχει αποφασιστεί για τις άλλες τρεις ΠΑΚ, Κουλούρας, Βόλου, Χανίων. Δηλαδή, σε ανώνυμη εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν οι φορείς του Νομού, Τοπική και Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, Επιμελητήριο, ΕΑΣ και άλλοι. Βασικό επιχείρημα είναι ότι δεν δεχόμαστε πλέον την κατάφορη αδικία εις βάρος της ΠΑΚ, που πέραν των δικών της φορτώθηκε και τα βάρη κατασκευής των άλλων ΠΑΚ. Πέραν λοιπόν των ευθυνών που υφίστανται έτσι κι αλλιώς για τη διαμορφωθείσα κατάσταση στην ΠΑΚ, σήμερα έχει ιδιαίτερη αξία να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας ως Κορίνθιοι, ώστε να επιτύχουμε την απόδοση της ΠΑΚ στους Κορινθίους».
Τάδε έφη Τάσος ΧΩΡΕΜΗΣ 1-1-2000 – Τότε που το κινεζικό ενδιαφέρον ήταν ανύπαρκτο. Η επιστολή ΧΩΡΕΜΗ που αφορά τον χώρο της ΠΑΚ είναι επίκαιρη όσο ποτέ. Λεπτομερή στοιχεία του θέματος αυτού βρίσκονται εις χείρας του δημοσιογράφου και Κοινοτάρχου Λεχαίου, κυρίου Χαράλαμπου ΒΡΑΧΝΟΥ. Γνωρίζω ότι είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
          Η πολιτική επένδυση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στον Κορινθιακό χώρο με την ίδρυση της ΠΑΚ που φέρει την υπογραφή ΠΟΤΑΚΗ 1983, σε συνδυασμό με την εξέλιξη και κατάληξή της, είναι διανθισμένη και εμπλουτισμένη με διαπλοκή, με φασίζουσα νοοτροπία στελεχών του ΠΑΣΟΚ και της ΑΤΕ (ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ και ΑΔΑΛΑΚΗ) και με υποτίμηση και απαξίωση των Κορινθίων. Έλαχεν η μοίρα σήμερα να έχουμε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Mε γνώμονα και μπούσουλα τα κορινθιακά αγροτικά και εμπορικά συμφέροντα, τον κίνδυνο στο χώρο της ΠΑΚ να αναπτυχθεί ένα κινεζικό εμπορικό κέντρο στην έκταση των εκατό στρεμμάτων, τις συνέπειες που θα προκύψουν από αυτήν τη δραστηριότητα και την αδήριτη ανάγκη επένδυσης στο χώρο αυτό από Κορινθίους φορείς για τους Κορίνθιους πολίτες – αγρότες κάνω έκκληση στους κυρίους Υφυπουργό κο. ΜΠΕΓΛΙΤΗ και βουλευτάς του Νομού ΜΑΝΩΛΑΚΗ, ΚΟΛΛΙΑ, ΦΑΡΜΑΚΗ σε κοινή προσπάθεια προσέγγισης του θέματος της ΠΑΚ με απόλυτη κορινθιακή οπτική και να συνδέσουν το όνομά τους με την περαιτέρω εξέλιξη του θέματος αυτού.
          Είναι νομοτελειακή ανάγκη ο χώρος αυτός να αξιολογηθεί, να αξιοποιηθεί και να κατακτηθεί από κορινθιακά αγροτικά συμφέροντα και όχι μόνον. Ο κύριος ΒΡΑΧΝΟΣ είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερομένου.
          Η πρόταση αυτή είναι αποτέλεσμα διαβούλευσης της ομάδας αγροτών της Αρμονικής Ανάπτυξης. Η πατρότητα της πρότασης αυτής ανήκει σε αυτήν την ομάδα, η οποία είναι μία καταρχήν πρόταση που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε γενικότερη Παγκορινθιακή διαβούλευση – διάλογο για την ΠΑΚ. Η πρόταση αυτή προβάλλεται για διαβούλευση, υιοθέτηση, στήριξη προς κάθε Κορίνθιο παράγοντα ή φορέα. Αποδέκτες της πρότασης αυτής θα είναι η καθ’ ύλην αρμόδιοι.
Σιώκος Γιάννης
Αγρότης Συνεταιριστής

Δεν υπάρχουν σχόλια: