26 Ιουλίου 2010

Ο καύσωνας υποβάθμισε την ποιότητα των σταφυλιών της Κρήτης


Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Κρήτη", σε μεγάλο βαθμό έχει επηρεάσει την ποιότητα των εξαγώγιμων σταφυλιών ο καύσωνας του Ιουνίου. 

Αναλυτικότερα:

Με το... αριστερό ξεκίνησε χθες η κοπή των επιτραπέζιων σταφυλιών, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, οι συνέπειες που άφησε πίσω του ο καύσωνας είναι πολύ μεγαλύτερες από ό,τι είχε αρχικώς υπολογιστεί, με τους εξαγωγείς μάλιστα να κάνουν λόγο για ζημιά που σε πολλές περιπτώσεις αγγίζει και το 50% της παραγωγής. Στο μεταξύ, σήμερα το απόγευμα αναμένεται να ανακοινωθούν από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νομού Ηρακλείου (ΕΑΣΗ) οι τιμές παραγωγού για το επιτραπέζιο σταφύλι, ενώ, τα συνεργεία της ΕΑΣΗ θα πιάσουν δουλειά από την Τετάρτη.

Ο γνωστός εξαγωγέας Λάμπρος Περβολαράκης έκανε αρχή χθες από το Δήμο Τεμένους και συγκεκριμένα από τον Προφήτη Ηλία, διαπιστώνοντας, όπως είπε στη "Ν.Κ.", μεγάλα προβλήματα ως προς την ποιότητα των σταφυλιών. «Τα σταφύλια φέτος στο νομό παρουσιάζουν πολλά προβλήματα ως προς την ποιότητά τους και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους εξαγωγείς. Πολλά αμπέλια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές εξαιτίας του καύσωνα και των ασυνήθιστων καιρικών φαινομένων που έπληξαν φέτος το Ηράκλειο. Εκτιμώ ότι η ζημιά φτάνει μέχρι και το 50%. Αν και με το μάτι υπολογίζαμε ότι δε θα ξεπερνούσε το 30% της παραγωγής, τελικά δυστυχώς αποδείχτηκε πως ήταν μεγαλύτερη, καθώς πολλά σταφύλια είναι ανισόρωγα και δεν μπορούμε να τα εξάγουμε».


Μαζί με την Ισπανία...


Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στην ήδη μειωμένη παραγωγή που, σύμφωνα με υπολογισμούς, παρουσίασε πτώση της τάξεως του 30%, αλλά και στη δυσάρεστη συγκυρία της ταυτόχρονης εξαγωγής σταφυλιών στις διεθνείς αγορές Ελλάδας και Ισπανίας. «Υπάρχει ενδιαφέρον - αν και όχι τόσο ζεστό - για τα κρητικά σταφύλια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα από τις παραδοσιακές αγορές όπως Αυστρία, Γερμανία, Ολλανδία και Αγγλία, και τούτο οφείλεται κυρίως ότι σε αντίθεση με άλλες χρονιές, φέτος συνέπεσε η εξαγωγή σταφυλιών από τη χώρα με αυτά της Ισπανίας, γεγονός που δυστυχώς λειτουργεί εις βάρος μας», πρόσθεσε ο κ. Περβολαράκης.

Μεσαίας ποιότητας χαρακτήρισε τη φετινή παραγωγή επιτραπέζιου και ο εξαγωγέας Γιώργος Γιαννακάκης, τα συνεργεία του οποίου ξεκίνησαν να κόβουν χθες σε διάφορες αγροτικές περιοχές του Ηρακλείου τονίζοντας στη "Ν.Κ" ότι «φέτος θα είναι μια δύσκολη χρονιά». «Οι αγορές θα είναι δύσκολες φέτος, καθώς η ποιότητα του προϊόντος είναι μέτρια». Αναφορικά με τις τιμές ο κ. Γιαννακάκης τόνισε πως αυτές κυμαίνονται από 40 έως 70 λεπτά το κιλό.

«Ο καύσωνας τώρα δείχνει τη ζημιά που άφησε πίσω του», τόνισε από την πλευρά του και ο πρόεδρος της ΕΑΣΗ Μανόλης Γαβαλάς. «Τα πράγματα δεν είναι καλά, αλλά ούτε και τραγικά», είπε προσθέτοντας ότι υπάρχουν και εξαιρετικής ποιότητας σταφύλια. Ως προς τις τιμές τόνισε πως αυτές πρόκειται να ανακοινωθούν σήμερα το απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: