5 Ιουλίου 2010

Επιβεβαίωση Αγριάδας σχετικά με την ΑΤΕ

Γράψαμε στις 2 Ιουλίου για την εσκεμμένη - λόγω μνημονίου - απαλλαγή από τα "βαρίδια" - εταιρίες που συμμετέχει η Αγροτική Τράπεζα.
Σήμερα δημοσιεύει η Agronews το ακόλουθο κείμενο:

H ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ και η εξυγίανση της ΑΤΕ

Την «τελευταία πράξη» στο πολυετές δράμα που φέρει τον τίτλο «εξυγίανση χαρτοφυλακίου» στον όμιλο της ΑΤΕbank θέτει πλέον σε εφαρμογή η σημερινή διοίκηση της Αγροτικής Τράπεζας υπό το γενικό πρόσταγμα του πετυχημένου τραπεζίτη Θόδωρου Πανταλάκη. Μπορεί σήμερα η συμμετοχή της τράπεζας να περιορίζεται ουσιαστικά σε 4-5 αξιόλογες επιχειρήσεις (εκτός του χρηματοπιστωτικού τομέα), όπως είναι η ΔΩΔΩΝΗ, η ΣΕΚΑΠ, η ΕΛΒΙΖ και η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης, έναντι 35 ανάλογων εταιρειών που περιελάμβανε το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας στα τέλη της δεκαετίας του ’80, όμως, η οικονομική συγκυρία οδηγεί τη διοίκηση στην απόφαση να τις «ξεφορτωθεί»:
Εκτός από την εκκίνηση της διαδικασίας πώλησης της Δωδώνης, στη συνάντηση που είχε την περασμένη εβδομάδα με το προεδρείο του ΣΕΚ ο κ. Πανταλάκης διαμήνυσε και την πρόθεση της Αγροτικής να απεμπλακεί από όλες τις μη χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες.
Όπως έγραψε, λοιπόν, στο φύλλο του Σαββάτου 3 Ιουλίου η εφημερίδα Agrenda, ξεκινάει πλέον ένας μαραθώνιος κρίσιμων αποφάσεων για όλες τις επιχειρήσεις-«παιδιά» της ΑΤΕ, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οποίων, όμως, επιδρά καταλυτικά στις ισορροπίες που διαμορφώνονται στη αγορά. Και αυτό είναι σίγουρα κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψη από την τράπεζα.
Μπορεί για τον τραπεζίτη Πανταλάκη το διακύβευμα να είναι η απαλλαγή της ATEbank από τα «βαρίδια» που την κρατούν δέσμια σε τομείς δραστηριότητας χωρίς σοβαρό οικονομικό ενδιαφέρον, ωστόσο, ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη στον τομέα της γεωργίας δεν μπορεί να παραβλέπει τον ρόλο σηματωρού που θα πρέπει να διαδραματίζουν, με βάση το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς, κάποιες επιχειρήσεις, προκειμένου να διευκολύνεται κατά κάποιο τρόπο η διαπραγματευτική θέση των παραγωγών και εξασφαλίζονται οι αναγκαίες ισορροπίες στη λειτουργία της αγοράς.

ΔΩΔΩΝΗ
Μεσούσης της περασμένης εβδομάδας, ο διοικητής της ΑΤΕ συναντήθηκε με το προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας στο οποίο φέρεται να διαμήνυσε την πρόθεση της Αγροτικής να πωλήσει το 67% της γαλακτοβιομηχανίας που έχει στην κατοχή της. Μάλιστα , ο κ. Πανταλάκης εκδήλωσε την πρόθεσή του η γαλακτοβιομηχανία να περάσει εξ ολοκλήρου σε συνεταιριστικά χέρια ζητώντας από τους κτηνοτρόφους να καταθέσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα πρόταση εξαγοράς του ποσοστού αυτού. Κάτι που οι εκπρόσωποι του ΣΕΚ δεσμεύθηκαν ότι θα πράξουν μέσα στο επόμενο δίμηνο, ενώ παράλληλα έθεσαν ως όρο τη σταθεροποίηση στο μεσοδιάστημα της τιμολογιακής πολιτικής της ΔΩΔΩΝΗ στο γάλα προς όφελος των παραγωγών όλης της χώρας.
Σε περίπτωση, πάντως, που εντός του επόμενου διμήνου οι συνεταιριστές δεν καταθέσουν συγκεκριμένη πρόταση εξαγοράς, όλα δείχνουν ότι θα ανοίξει δρόμος για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας.
Πάντως, το περασμένο Σάββατο, με μεγάλη συμμετοχή κτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το πρωί στις εγκαταστάσεις της Δωδώνης το μέλλον της κρατικοσυνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας.
Οι κτηνοτρόφοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας ζητώντας να μην αλλάξει ο ιδιοκτησιακός χαρακτήρας της Δωδώνης, ενώ στην πλειοψηφία τους οι φορείς, οι βουλευτές και αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Ηπείρου, που μετείχαν στη σύσκεψη, δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την όποια απόφαση λάβουν.
Εξάλλου, με σύνθημα «Όχι στην πώληση της Δωδώνης» και με δεδομένη τη συμπαράσταση όλων των φορέων οι κτηνοτρόφοι πραγματοποιούν την Πέμπτη Πανηπειρωτικό Συλλαλητήριο για να εκφράσουν την αντίδρασή τους στα σχέδια της ΑΤΕ και να στείλουν το μήνυμα στην κυβέρνηση. Στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στη Δωδώνη και από εκεί θα κατευθυνθούν στην Περιφέρεια Ηπείρου.

ΖΩ.ΔΩ. (πρώην ΕΛΒΙΖ)
Το πωλητήριο στη ΔΩΔΩΝΗ έρχεται λίγο μετά την απόφαση της ΑΤΕ να βγάλει ουσιαστικά στο «σφυρί» την θυγατρική της ΖΩ.ΔΩ., πρώην ΕΛΒΙΖ. Όπως έγραψε στο προηγούμενο φύλλο η Agrenda, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας -καθ' υπόδειξη της Αγροτικής- αποφάσισε να βγει στην αγορά προς αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να κάνει την συνεταιριστική μονάδα ζωοτροφών ξανά ανταγωνιστική. Υπό το φως των νεότερων εξελίξεων, δε θα πρέπει να αποκλεισθεί πλέον και το ενδεχόμενο οι δυο εταιρείες να πωληθούν μαζί ως «πακέτο».

ΣΕΚΑΠ
Εξελίξεις δρομολογούνται σύντομα, όπως φαίνεται, και για την ΣΕΚΑΠ. Στις αρχές της εβδομάδας στην τοπική κοινωνία και στους εργαζόμενους σήμανε συναγερμός όταν ενόψει της γενικής συνέλευσης που είχε προγραμματισθεί για την Τετάρτη 30 Ιουνίου έλαβαν ΑΤΕ έγγραφο από την ΑΤΕ με το οποίο η τελευταία έθετε στην κορυφή της ατζέντας την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και την υποτίμηση της μετοχής από 3 ευρώ σε 30 λεπτά. Οι φήμες για πώληση ή ακόμα και λουκέτο στην συνεταιριστική καπνοβιομηχανία έκαναν την εμφάνισή τους, αφού άπαντες θυμήθηκαν την ανάλογη τακτική που είχε ακολουθήσει η Αγροτική στις περιπτώσεις των ΣΕΒΑΘ, ΣΕΠΕΚ, ΡΟΔΟΠΗ με τα…γνωστά αποτελέσματα. Την ανησυχία ενέτεινε η σιωπή του έτερου βασικού μετόχου, ΣΕΚΕ. Τελικά, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας η Γ.Σ. πήρε αναβολή για τις 29 Ιουλίου. Η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ διαψεύδει προς το παρόν τα περί πώλησης ή λουκέτου, ωστόσο παραδέχεται ότι η εταιρεία θα πρέπει να αλλάξει ριζικά ώστε να επιβιώσει και να καταστεί ανταγωνιστική.

ΕΒΖ
Τέλος, υπάρχει και η γνωστή περίπτωση της ΕΒΖ, της οποίας ο ισολογισμός εδώ και καιρό έχει αρνητικό πρόσημο και προς τη διοίκηση της οποίας εκκρεμεί τελεσίγραφο του κ. Πανταλάκη για μια χρυσή πλην όμως ανέξοδη για την ΑΤΕ λύση (αλλιώς, επιχειρησιακό σχέδιο) ώστε να επανέλθει στην κερδοφορία. Στο μέτωπο αυτό τις εξελίξεις παρακολουθούν -από απόσταση, επί του παρόντος- γνωστοί μεγαλοεπιχειρηματίες που αφενός δεν μένουν ασυγκίνητοι από τα «φιλέτα» (βλέπε πέντε οικόπεδα με τα ισάριθμα εργοστάσια) αφετέρου, υπό προϋποθέσεις, δεν θα έλεγαν όχι και για την αγορά ολόκληρης της εταιρείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: