21 Ιουλίου 2010

Έκκληση από Αγριάδα ....

Αγαπητοί φίλοι, συνάδελφοι αγρότες, απλοί αναγνώστες του ιστολογίου της Αγριάδας.

Σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θα ξεκινήσει η συλλογή της πλειοψηφίας των σταφυλιών της Κορινθίας. Σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες θα είμαστε για μια ακόμη φορά αντιμέτωποι με το απαράδεκτο φαινόμενο, να μειώνονται οι τιμές που δίνονται στους κορίνθιους αμπελουργούς, ενώ την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, οι τιμές για τους καταναλωτές να παραμένουν υψηλές.

Είναι γνωστό ότι όλοι οι μεσάζοντες, που διαχειρίζονται τα σταφύλια - κύρια την σουλτανίνα - επιδιώκουν κάθε χρόνο, χρησιμοποιώντας προσχήματα και δικαιολογίες, να "συμπιέζουν" τις τιμές του παραγωγού, ώστε να έχουν αυξημένο ή στην χειρότερη περίπτωση, ίδιο με πέρυσι, περιθώριο κέρδους.
Ο παραγωγός, οφείλει να διανύσει όλη την αμπελουργική χρονιά, με αυξημένα κόστη, με περιθωριοποίηση της εργασίας του, με απαξίωση από την μιά και με μηδαμινή σχεδόν επιστημονική στήριξη από την άλλη, από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας. Καταλήγει να παράγει ένα άριστο ποιοτικό προιόν, το οποίο φθάνει στην πλειοψηφία των καταναλωτών σε υψηλές τιμές.
Το αποτέλεσμα είναι η μειωμένη ζήτηση, στην συνέχεια ή περαιτέρω συμπίεση των τιμών, άρα το μεγαλύτερο κέρδος των μεσαζόντων και μεγαλύτερη χασούρα για τους αμπελουργούς.

Ήδη δειλά δειλά, έχει ξεκινήσει ο τρύγος, σε κάποιες πρώιμες περιοχές ή σε πρώιμα σταφύλια. Τα μηνύματα που μας έρχονται είναι απογοητευτικά. Η ζήτηση από τους καταναλωτές είναι μειωμένη. Οι κύριοι λόγοι είναι τρεις.
  1. Κάποιοι αμπελουργοί επιλέγουν να τρυγήσουν ενωρίτερα απο την κανονική ωρίμανση των σταφυλιών, με αποτέλεσμα αυτά να μην έχουν τον κανονικό χρωματισμό ή το κανονικό ποσοστό σακχάρων. Έτσι οι καταναλωτές, προτιμούν να καθυστερήσουν για εβδομάδες την αγορά σταφυλιών, ώστε να έχουν λιγότερες πιθανότητες, να πληρώσουν αλμυρά τα ...."ξινά" σταφύλια.....
  2. Ο κύριος λόγος όμως είναι η τεράστια διαφορά τιμής μεταξύ παραγωγού και καταναλωτή. Είμαστε δέκτες παραπόνων, ότι ενώ "κόβονται" σταφύλια που οι τιμές τους κυμαίνονται λίγο πάρα πάνω από 1 ευρώ και καταλήγουν στο 1/2 (μισό) ευρώ, αυτά φθάνουν στον καταναλωτή σε πολύ υψηλότερες τιμές. Μας πληροφόρησαν ότι π.χ. στην Τήνο, πωλούνται Σουπέριορ Κρήτης και μαύρα σταφύλια μάλλον Αττική, σε τιμές άνω των ..... 4 (τεσσάρων) ευρώ !!!!!!!!!!!! Είναι απόλυτα λογικό, ιδίως στην δύσκολη εποχή που διανύουμε, η κατανάλωση σταφυλιών σε τέτοιες τιμές, να γίνεται με το σταγονόμετρο. 
  3.  Την ίδια στιγμή, που στην Νότια Ελλάδα ξεκινούν τον πρώιμο τρύγο, στην Βόρεια Ελλάδα, κυκλοφορούν - προκλητικότατα - εισαγώμενα σταφύλια...... στις ίδιες περίπου υψηλές τιμές !!!
Θεωρούμε λοιπόν, εμείς στην Αγριάδα, ότι με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης, θα "παιχτεί" και φέτος το χιλιοπαιγμένο έργο, της σφαγής των "αμνών αμπελουργών".
Αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε την αμεσότητα της επικοινωνίας που μας παρέχει η σύγχρονη τεχνολογία, μέσω του Ίντερνετ και να ζητήσουμε από όλους :
  • Αγρότες, 
  • Καταναλωτές, 
  • Αγροτικά blog ή ιστοσελίδες ,
  • Δημοσιογράφοι και άνθρωποι των ΜΜΕ,
  • Εμπόρους λιανικής πώλησης,
  • Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού (κυρίως Μ. Βρετανίας)
 την συνδρομή τους στην πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην πραγματικότητα στην ελληνική αγορά φρούτων και λαχανικών, αλλά και στο εξωτερικό.
Στείλτε μας τις τιμές, τις ποικιλίες και την χώρα προέλευσης των σταφυλιών που βρίσκονται  στο σούπερ μάρκετ, στον μανάβη, στην λαική αγορά της περιοχής σας ή του τόπου διακοπών σας.
Εάν αυτά συνοδεύονται και από ανάλογες φωτογραφίες, τόσο το καλύτερο για την αξιοπιστία της πληροφορίας.

Βοηθείστε ώστε να "φάνε" οι καταναλωτές φθηνό και ποιοτικό σταφύλι. !!
Ας πιέσουμε όλοι μας, ο καθένας από τον χώρο του και με τον τρόπο του, ώστε να μην "αφανισθούν" τα αμπέλια και οι έλληνες αμπελουργοί.

Εμείς οι αγρότες δεν ζητάμε ΜΟΝΟ υψηλότερες τιμές, αλλά και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές. Γιατί πρώτον, είμαστε και εμείς καταναλωτές και δεύτερον μας ενδιαφέρει να αυξήσουμε και όχι να περιορίσουμε τους καταναλωτές των προιόντων μας, Ελλήνων και μη ......

Δεν αρκεί να μιλάμε για υγιεινή διατροφή, μεσογειακές δίαιτες και παχύσαρκα παιδιά....
Ας δράσουμε για το καλό όλων μας !!!

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

AB Basilopoulos Korinthos(stafili Viktoria)pano apo 2 euro